Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Παρέμβαση του εισαγγελέα για την κλοπή του κλιματισμού 400.000 ευρώ από το Εργοστάσιο Τέχνης - Έβαλαν γερανούς στο θέατρο για να το ...σηκώσουν

Πάτρα: Παρέμβαση του εισαγγελέα για την ...

Ερωτηματικά προκαλεί ο οργανωμένος τρόπος της κλοπής. Χρειαζόταν συνεργείο για να τα ξηλώσουν!!!

Η ιστορία του πλιάτσικου σε κτήρια και δημοτικούς χώρους της Πάτρας είναι γνωστή εδώ και χρόνια... Δείγματα είχαμε σε όλα σχεδόν τα εγκαταλελειμένα δημοτικά κτήρια, όπως παλιότερα στην χαρτοποιία Λαδόπουλου, από όπου έκαναν φτερά μεγάλης αξίας μηχανήματα, όχι μόνο οικονομικής αλλά και ιστορικής, καθώς συνδέονταν με την βιομηχανική ιστορία της πόλης.

Το πλιάτσικο όμως στο Εργοστάσιο Τέχνης που είχε φτιαχτεί για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2006, και το οποίο έκτοτε έχει αφεθεί στην τύχη του να ερειπώνει καθώς αποδείχθηκε μεταξύ άλλων ότι ...έμπαζε νερά, είναι ένα από τα πρόσφατα περιστατικά που ενοχλούν το κοινό αίσθημα διότι πέραν όλων των άλλων πρόκειται για οργανωμένη κλοπή. Η Ανδριάνα Φοή, η εταιρία της οποίας είχε αναλάβει την υλοποίηση της μελέτης του κλιματισμού μιλώντας στο thebest.gr εξηγεί: "Έχει κλαπεί το 75% περίπου του εξοπλισμού, το πιο ακριβό του μέρος. Μεταξύ του οποίου 22 εσωτερικές μονάδες που είχαν τοποθετηθεί στα καμαρίνια -γραφεία μαζί με τις δύο μεγάλες εξωτερικές μονάδες οι οποίες τις τροφοδοτούσαν. Επίσης έχουν κλαπεί οι συμπιεστές, τα στοιχεία και όλος ο αυτοματισμός που αφορούσαν στην πλατεία, το φουαγιέ και την σκηνή. Υπάρχουν ακόμη οι αεραγωγοί και τα στόμια καθώς για να αφαιρεθούν χρειάζονται ειδικά γερανάκια εσωτερικού χώρου - πλατφόρμες και συνεργείο. Η μελέτη την οποία εμείς υλοποιήσαμε, προερχόταν από μελετητικό γραφείο της Αθήνας και ήταν κόσμημα. Ήταν αρτιότατη. Λάβετε υπόψιν σας ότι επρόκειτο τότε για την μεγαλύτερη θεατρική σκηνή της Ελλάδας πριν την ανακαίνιση του Εθνικού Θεάτρου. Όλα ήταν αυτοματοποιημένα". Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι για την αφαίρεση του εξοπλισμού χρειάζονται σε κάποιες περιπτώσεις μεγάλου τύπου γερανοί. "Με γερανούς είχαμε τοποθετήσει και εμείς τις μονάδες, δεν μπορούν ούτε να τοποθετηθούν, ούτε να αφαιρεθούν αλλιώς", εξηγεί η Ανδριάνα Φοή και επισημαίνει: "Μια ανάλογη εγκατάσταση με τις σημερινές τιμές της αγοράς θα κόστιζε 400.000 ευρώ".

To thebest.gr είχε μπει τον Μαρτιο του 2015 στο Εργοστάσιο και οι εικόνες που είχε καταγράψει ήταν συγκλονιστικές, καθώς μεταξύ άλλων φαίνονται και τα ...κουφάρια του κλιματισμού. Πανδοχείο μεταναστών το "Εργοστάσιο Τέχνης" - Τα απομεινάρια ενός θεάτρου - Πλιάτσικο, σκουριά και εγκατάλειψη - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών Παναγιώτης Μεϊδάνης, με αφορμή τη κλοπή του κλιματιστικού αξίας 400.000 ευρώ διενέργησε προκαταρκτική εξέταση για τον εντοπισμό ποινικών ευθυνών. Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητάει να κληθούν και να δώσουν εξηγήσεις, μεταξύ άλλων, στελέχη της δημοτικής αρχής, ενώ ζητάει να διασαφηνιστεί ποιος φέρει την ευθύνη φύλαξης του χώρου, δεδομένου οτι πρόκειται για μια πανάκριβη εγκατάσταση, που θα έπρεπε να είχε άμεσα διαφυλαχτεί, μετά το τέλος της λειτουργίας του θεάτρου. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι καταθέσεις, ενώ πρέπει να σημειωθεί οτι το άμεσο ενδιαφέρον των εισαγγελικών αρχών προκάλεσε η μεγάλη αξία της εγκατάστασης.

Πάντως η υπόθεση θα έχει και συνέχεια καθώς εκτός από τις κλιματιστικές μονάδες, ανάλογη τύχη φαίνεται να έχει και ο υπόλοιπος μηχανολογικός εξοπλισμός, μέχρι και η πυροσβεστική μονάδα.

Η περιγραφή του κλιματιστικού έργου

Εφαρμογή συστήματος κλιματισμού θέρμανσης αέρα / νερού με δύο αερόψυκτες αντλίες θερμότητας CARRIER με ενσωματωμένο ψυχροστάσιο σε παραλληλισμό και με τρεις κεντρικές κλιματιστικές μονάδες νερού AIRTECHNIC. Δίκτυο εμφανών μεταλλικών ελικοειδών αεραγωγών, και δίκτυο μεταλλικών αεραγωγών ψευδοροφής, με στόμια διασκορπισμού δέσμης MLD με κινητήρες δύο θέσεων (ψύξη-θέρμανση). 
Κεντρικός αυτοματισμός ελέγχου ενεργειακής διαχείρισης JOHNSON CONTROLS. των τριών ζωνών (FOYAYER, ΑΙΘΟΥΣΑ, ΣΚΗΝΗ) με πλήρη έλεγχο θερμοκρασίας, υγρασίας, ποιότητας αέρα ανά ζώνη.
Κεντρικός κλιματισμός για τα 14 καμαρίνια με σύστημα μεταβλητού όγκου του ψυκτικού μέσου R410, VRF Inverter της TOSHIBA.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις