Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Από 1η Απριλίου οι αιτήσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα - Τι θα γίνει με τα άλλα επιδόματα

Από 1η Απριλίου οι αιτήσεις για το ελάχι...

Αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων

Από την 1η Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών στους οποίους είπε ότι υπάρχε σχέδιο αναμόρφωσης του συστήματος κοινωνικής πολιτικής.

«Τους εξέθεσα και τους παρουσίασα το σχέδιο που έχουμε για την αναμόρφωση και τον επανασχεδιασμό του εθνικού συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο θα γίνει, για πρώτη φορά, στην Ελλάδα. Θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο, για να το νομοθετήσουμε, μέχρι τον Δεκέμβριο» σημείωσε η ίδια.

Μεταξύ άλλων, η κα Φωτίου ανέφερε ότι, από την 1η Απριλίου 2016, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Όπως είπε, σύμφωνα με την Έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας, «η Ελλάδα δίνει για κοινωνική προστασία 2,1% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 4,2%».

Παράλληλα, η κα Φωτίου σε δηλώσεις της τόνισε ότι θα υπάρξει εξορθολογισμός όλου του συστήματος επιδομάτων. «Εξετάζω όλα τα επιδόματα στη βάση των αλληλοεπικαλύψεων ανά ωφελούμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην χθεσινή συνάντηση των θεσμών με την αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φωτίου ξεκαθαρίστηκε ότι έως τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο το σχέδιο για το νέο σύστημα Πρόνοιας που θα ακολουθείται στη χώρα, με προοπτική να γίνει νόμος του Κράτους, έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Επίσης, τονίστηκε ότι η εφαρμογή του νέου Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα ονομάζεται Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, δεν θα λειτουργήσει ώστε να υποκατασταθούν από αυτό, το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ για όσο θα καταβάλλεται.

Στη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση για την προνοιακή πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα και καταγράφηκαν οι παρατηρήσεις για να εξαλειφθούν φαινόμενα καταβολής προνοιακών επιδομάτων, όπου παρατηρείται αλληλοκάλυψη ή είναι αναποτελεσματικά στη χορήγησή τους.

Το ίδιο ισχύει και με τα οικογενειακά επιδόματα, αλλά και με τα επιδόματα αναπηρίας, που θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά.

Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι να υπάρξει γενικότερος εξορθολογισμός στην καταβολή των επιδομάτων πρόνοιας, αλλά τονίστηκε ότι δεν θα τεθούν χειρότερα εισοδηματικά κριτήρια, από τα σημερινά.

Sύμφωνα με το ρεπορτάζ του dikaiologitika.gr έχουν βρεθεί τα 20 εκατ ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος ενώ αναζητούνται πόροι 60 εκατ ευρώ για να ξεκινήσει το πρόγραμμα.

Οι «θεσμοί» πάντως φαίνεται να έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το εάν η ελληνική πολιτεία μπορεί να υλοποιήσει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα καθολικά αφού τα στοιχεία της πιλοτικής φάσης που υλοποιήθηκε σε 13 δήμους, έδειξαν ότι τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν είναι σημαντικά και δύσκολα θα ξεπεραστούν.

Στην συζήτηση με τους θεσμούς για τις προνοιακές παροχές, η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στο ζήτημα της εύρεσης των πόρων εκείνων, που θα δώσουν την απαιτούμενη ώθηση, ώστε να εφαρμοστεί καθολικά, σε όλη τη χώρα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Είναι γνωστό ότι απαιτούνται περίπου 900 εκατ ευρώ ετησίως για τη λειτουργία του, χρήματα που πρέπει να εξοικονομηθούν από τις λοιπές προνοιακές παροχές που χορηγούνται.

Ήδη η Παγκόσμια Τράπεζα, κατέθεσε σχετική έκθεση στο υπουργείο Εργασίας, βάσει την οποίας υπάρχουν περίπου 300 επιδόματα προνοιακού χαρακτήρα που πρέπει είτε να επανεξεταστεί η χορήγησή τους, είτε ακόμα και να καταργηθούν.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις