Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ACHAIA TASTE

/

Σε απόγνωση οινοποιοί και αμπελουργοί της Αχαΐας ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο - Μιλάει στο thebest.gr η Εριφύλη Παρπαρούση

Σε απόγνωση οινοποιοί και αμπελουργοί τη...
Βγενόπουλος Φάνης

Αναμένεται να ανθίσει το παραεμπόριο

Σε «ταφόπλακα» για τα οινοποιία της περιοχής, όπως και όλης της χώρας, τείνει να εξελιχθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που επέβαλλε η κυβέρνηση στο κρασί, ως ισοδύναμο μέτρο για την επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τον οποίο μάλιστα η Εφορία ζητά προκαταβολικά στο 100% μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Όταν είχε παρουσιάσει το ισοδύναμο μέτρο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε  πει πως: «Δεν θεωρείται μεγάλο ζήτημα. Αποφασίσαμε μια μικρή επιβάρυνση της τάξης των 30 λεπτών στο κρασί».

Ωστόσο, στην πραγματικότητα αυτό το μέτρο απειλεί με οριστικό κλείσιμο εκατοντάδες οινοποιία.

Και αυτό, όπως εξηγεί στο thebest.gr η οινολόγος και μέλος του Δ.Σ. Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου Εριφύλη Παρπαρούση,

Ειδικός Φόρος τον οποίο καλούνται να προκαταβάλουν τα οινοποιία είναι όσο και η τιμή του σταφυλιού (!), ενώ τα χρήματα πρέπει να καταβληθούν σε μετρητά, όταν όλοι οι παραγωγοί πωλούν επί πίστωση!

«Είναι αδύνατο να βρεθεί ρευστό από τις επιχειρήσεις και μάλιστα αυτή την περίοδο. Είναι βέβαιο ότι εάν επιμείνουν θα οδηγηθούν πολλά οινοποιία σε λουκέτο», σημειώνει χαρακτηριστικά η κυρία Παρπαρούση η οποία συμπληρώνει πως: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αρμόδιοι θα καταλάβουν τη σοβαρότητα του προβλήματος και θα καταργήσουν το φόρο», ωστόσο ακόμη και εάν αυτό δεν γίνει εφικτό, οι οινοποιοί ζητούν να δοθεί παράταση στην προθεσμία προκαταβολής του φόρου.

«Αλλιώς θα κλείσουν πολλά οινοποιία και θα φανεί και τους αμπελουργούς οι οποίοι δεν θα έχουν να διαθέσουν την παραγωγή τους την επόμενη χρονιά», σημειώνει χαρακτηριστικά η Εριφύλη Παρπαρούση, ενώ προσθέτει ότι θα ανθίσει το παραεμπόριο οίνου, όπως συμβαίνει σήμερα με το τσίπουρο.

Να σημειωθεί ότι η Αχαΐα τρίτη αμπελουργική περιοχή της Ελλάδας ζουν εκατοντάδες οικογένειες από τα 17 οινοποιία που λειτουργούν.

ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο αυτό οι τοπικοί οινοπαραγωγοί σε συνεργασία με τον συνεταιρισμό των αμπελοκαλλιεργητών έχουν αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για την απόσυρση του μέτρου επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Την Δευτέρα τα οινοποιία όλης της χώρας έμειναν κλειστά, για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ενώ ήδη έχουν προσφύγει κατά της απόφασης στο ΣτΕ και ετοιμάζουν προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Παράλληλα το περασμένο Σάββατο έγινε ενημερωτική εκδήλωση στην Πάτρα, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας, στο οποίο εκδόθηκε ψήφισμα κατά του μέτρου που επιδόθηκε στις τοπικές Αρχές.

Στη συνάντηση παρέστη και ο κυβερνητικός βουλευτής Αχαΐας, Ανδρέας Ριζούλης, ο οποίος – κατά την κυρία Παρπαρούση – εξέφρασε τον προβληματισμό του για την απόδοση του μέτρου. Όσο για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στην εκδήλωση δήλωσαν ότι θα φέρουν το θέμα στη Βουλή, ζητώντας την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

«Θα κορυφωθούν οι αντιδράσεις εάν δεν γίνει δεκτό το αίτημα κατάργησης του νέου φόρου. Όλος το κλάδος βρίσκεται σε αγωνιστική εγρήγορση», καταλήγει χαρακτηριστικά η κυρία Παρπαρούση.

 

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Οι οινοποιοί και αμπελουργοί της Αχαΐας καταθέτουν ψήφισμα κατά του ΕΦΚ στο κρασί

Κλειστά παρέμειναν σήμερα τα οινοποιεία - Διαβάστε το ψήφισμα διαμαρτυρίας που κατατέθηκε στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life