Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η ιστορία του Δικαστικού Μεγάρου της Πάτρας - Τι βρισκόταν εκεί που σήμερα είναι τα δικαστήρια της Πάτρας;

Η ιστορία του Δικαστικού Μεγάρου της Πάτ...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Το δικαστικό μέγαρο κατασκευάστηκε το 1931

Το δικαστικό μέγαρο της Πάτρας, που μετά από πολλές ανακαινίσεις, έχει ευτυχίσει τα τελευταία χρόνια να είναι όχι μονο λειτουργικό αλλά και αισθητικά στα καλύτερά του κατασκευάστηκε ύστερα από επίμονες προσπάθειες του δικηγόρου και πολιτικού Κωνσταντίνου Γκότση (1862 - 1958). Αποτελεί έργο του Πάνου Καραθανασόπουλου, ο οποίος επιλέγει ύστερα από διαγωνισμό, και η κατασκευή του ξεκίνησε το 1926.

Ολοκληρώθηκε δε το 1931, οπότε και ανακαινίσθηκε την 1η Οκτωβρίου 1931. Η Ευγενία Γατοπούλου - Φρούντζου σημειώνει για το κτίριο αυτό πώς "έχει στοιχεία νεοκλασικισμού με έμφαση στην μνημειακότητα των έργων και με στοιχεία μορφολογικά όπως δωρικούς κίονες και αετώματα, καθώς και συμμετρία στις όψεις". Έργα του Αθηναίου αρχιτέκτονα υπάρχουν στην Αθήνα και το Άργος. Στα εγκαίνια παρευρέθησαν οι Ν. Αβραάμ και Παναγής Βουρλούμης, υπουργοί δικαιοσύνης και εθνικής οικονομίας αντίστοιχα.

Παλιότερα τα δικαστήρια φιλοξενούντο στις οικίες Μακρυγιάννη (νυν Δημαρχείο), Γκρην (επί της πλατείας Γεωργίου), Πατρινού (επί της πλατείας Γεωργίου), Λάγγουρα (Μαιζώνος & Βότση) κ.α. Περισσότερα στοιχεία σχετικά με τα δικαστήρια και γενικότερα την δικαιοσύνη στην Πάτρα περιέχει το βιβλίο "Δικαστήρια στην Πάτρα" (Πάτρα, 1986) του Βασιλείου Πιλάλη.

Η Παναχαϊκή Γυμναστική Ένωσις 1891 (Π.Γ.Ε.), από τους αρχαιότερους  αθλητικούς συλλόγους της Πάτρας (Ιδρύθηκε το 1891) σαν Παναχαϊκός Γυμναστικός Σύλλογος στεγαζόταν σε κτήριο που βρισκόταν στο σημείο που σήμερα είναι τα δικαστήρια.

 

Συγκεκριμένα ο Παναχαϊκός από την ίδρυση του χρησιμοποίησε το Δημόσιο γυμναστήριο που υπήρχε στην Πάτρα από το 1884 στον χώρο που σήμερα βρίσκονται τα Δικαστήρια Πάτρας. Το 1895 κατασκεύασε ιδιόκτητο γυμναστήριο στα Ψηλαλώνια .

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις