Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Γεωργία Πιτσάβα και Άντρια Κωνσταντίνου: Οι δυο απόφοιτες του Πανεπιστημίου Πατρών που φιγουράρουν στη λίστα με τους πιο χαρισματικούς νέους στον κόσμο

Γεωργία Πιτσάβα και  Άντρια Κωνσταντίνου...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Το πρόγραμμα έχει τίτλο "How to save a life" και είναι ακριβώς ό,τι λέει ο τίτλος του

"Για να πετύχεις κάτι, πρέπει πρώτα να το προσπαθήσεις". Με αυτό το μότο, δύο φοιτήτριες του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κατάφεραν να δουν τα ονόματά τους να φιγουράρουν ανάμεσα στους πιο χαρισματικούς ανθρώπους του κόσμου, έτσι όπως αυτοί αναδεικνύτονται από το Ίδρυμα Αγγελοπούλου - Κλίντον, ένα από τα πιο σημαντικά  ιδρύματα παγκοσμίως όχι τόσο εξαιτίας του βαρύγδουπου ονόματος του πρώην πλανητάρχη, όσο εξαιτίας της φιλοσοφημένης στόχευσής του, που είναι η υποστήριξη επιστημόνων οι οποίοι προωθούν προγράμματα με ανθρώπινο πρόσωπο. Προγράμματα που έχοντας στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο, ρίχνουν το βέλος στο οραματικό πεδίο ενός καλύτερου κόσμου.

Η Άντρια Κωνταντίνου, από την Κύπρο και η Γεωργία Πιτσάβα από την Κατερίνη, λίγο πριν πάρουν το πτυχίο τους από το Πανεπιστήμιο Πατρών, κατάφεραν να κάνουν το άστρο τους να λάμψει και να φωτίσει ένα μεγάλο σκοπό: τη δωρεά του οργάνων, τομέα που στην χώρα μας προχωράει με ρυθμούς χειρότερους από αυτούς του κάβουρα, παρά το γεγονός ότι οι ...δαγκάνες του στερούν την ίδια τη ζωή.

Πέρυσι τον Μάρτιο, οι δύο ανήσυχες επιστημόνισσες, είπαν να ενώσουν  τις δυνάμεις τους για να αλλάξουν ένα εξωφρενικό δεδομένο: το 0,5% των εθελοντών δοτών στην χώρα, ποσοστό ικανό να προκαλέσει σοκ αν το δεις συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

"Είχαμε ζήσει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, ενώ φοιτούσαμε, την τραγικότητα της κατάστασης των ανθρώπων που έπασχαν από λευχαιμία και αναζητούσαν μόσχευμα μυελού των οστών για να κεδρίζουν το στοίχημα της ζωής και είχαμε ευαισθητοποιηθεί ιδιαίτερα. Καταλάβαμε βιώνοντάς το πόσο σημαντικό είναι να βρεθεί μόσχευμα, ιδίως δεν όταν έχουμε να κάνουμε με νέους ανθρώπους και με παιδιά" λέει στο thebest.gr η Γεωργία Πιτσάβα. "Όταν ενημερώθηκαμε  για την υποτροφία «Angelopoulos Clinton GIU Fellowship» αποφασίσαμε να λάβουμε μέρος για να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτό το διεθνή θεσμό που έχει την υποστήριξη μεγάλων  προσωπικοτήτων του κόσμου και στέλνει το μήνυμα της δημιουργίας, της τόλμης, της θέλησης να αλλάξουμε τα πράγματα επιχειρώντας πάνω σε τομείς που είναι δυνατόν να κινητοποιήσουν δυνάμεις της κοινωνίας σε μια θετική και ελπιδοφόρα κατεύθυνση" συμπληρώνει.

"Στόχος μας δεν είναι η αυτοπροβολή μας αλλά η σημασία της δωρεάς μυελού των οστών. Nα βοηθήσουμε να καλυφθεί  το τεράστιο  κενό της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα" λέει η Άντρια η οποία είναι η πρώτη Κύπρια φοιτήτρια που διεκδικεί την συγκεκριμένη  υποτροφία.

 

Η Γεωργία

Η Γεωργία

Η Γεωργία

Η Άντρια

Η Άντρια

Η Άντρια

Η αρχή του προγράμματος που έφερε τις δύο 24χρονες στην λίστα με τους εκλεκτούς του Ιδρύματος, γίνεται από τη Βόρεια Ελλάδα και αυτό όπως μου λέει η Γεωργία, δεν είναι  καθόλου τυχαίο.

"Στην Βόρεια Ελλάδα, διαπιστώθηκε ακόμη μεγαλύτερο έλλειμμα ενημέρωσης από ό,τι σε άλλες περιοχές της χώρας, κάτι που αντανακλάται και στα ποσοστά των δοτών που είναι απογοητευτικά. Έχουμε ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, με ενημερωτικές δράσεις στο κέντρο και την περιφέρεια,  είχαμε  συμμετοχή στη διεθνή έκθεση, ενώ απευθυνόμαστε και στο Πανεπιστήμιο της πόλης. Στο πλαίσιο της προσπάθειας να διαχύσουμε την πληροφορία σε μεγάλο κοινό και κυρίως σε νεώτερες ηλικίες, απευθυνθήκαμε στον Αντώνη Κανάκη, ένα πρόσωπο που έχει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά και του ζητήσαμε να κάνουμε ένα βίντεο για ενίσχυση του σκοπού μας. Η ανταπόκρισή του  ήταν συγκινητική και παρά το γεγονός ότι ήταν μια δουλειά πολλών ωρών, ήταν για μας μια μαναδική εμπειρία. Το βίντεο αυτό, έχει τεράστια ανταπόκριση. Έκανε 23.000 views στις πρώτες  13 ώρες. Είναι εντυπωσιακό. Άρχισαν ξαφνικά να φτάνουν εκατοντάδες μηνύματα από όλη την Ελλάδα και βεβαίως και από την Πάτρα που ήταν για μας  το σημείο εκκίνησης."

 

"Οι αιτήσεις για την υποτροφία, έγιναν πέρυσι τέτοιο καιρό. Είχαμε την τύχη να πάμε σε συνέδριο του Ιδρύματος Κλίντον στο Μαϊάμι, να εκπαιδευτούμε και να γνωρίσουμε ανθρώπους του Ιδρύματος και βεβαίως την κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου η οποία μας είπε ότι θα είναι δίπλα μας και θα μας βοηθήσει στην προσπάθειά μας. Δεν είναι τόσο η οικονομική ενίσχυση της υποτροφίας, ούτε η επιβεβαίωση της προσπάθειάς μας,  όσο ο στόχος που αυτή η ενίσχυση και αυτή η προσπάθεια, εξυπηρετούν και είναι το να σώσουμε ζωές" λέει η Γεωργία, η οποία υπογραμμίζει ότι αυτό που κρατάει πίσω τη χώρας μας στον τομέα της δωρεάς οργάνων και μυελού των οστών, είναι η παραπληροφόρηση και ο φόβος ο οποίος είναι συνάρτηση της παραπληροφόρησης.

Το πρόγραμμα έχει τίτλο "How to save a life" και είναι ακριβώς ό,τι λέει ο τίτλος του.

Για περισσότερες πληροφορίες στο www.xarisezoi.gr

και στο facebook στην σελίδα

https://www.facebook.com/cbmdpatras/

 

 

Περιχαρείς στο Μαϊάμι

Περιχαρείς στο Μαϊάμι

Περιχαρείς στο Μαϊάμι

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight