Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ανασκόπηση: Tι έγινε το 2015 στα μεγάλα υπό κατασκευή έργα στη Δυτική Ελλάδα

Ανασκόπηση: Tι έγινε το 2015 στα  μεγάλα...

Tι γίνεται με δρόμους και τρένα

Στην Ελλάδα του 2015 τα υπό κατασκευή έργα δεν μπορούμε να πούμε ότι προόδευσαν. Από τη μία τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα που έφτασα με αποκορύφωμα το καλοκαίρι στα capital controls και την παύση σχεδόν όλων των έργων στην επικράτεια και από την άλλη η τελευταία χρονιά του ΕΣΠΑ 2007-2013 που δημιούργησε χάος καθώς λόγω των καθυστερήσεων μεγάλο τμήμα των έργων μεταφέρθηκε ως γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Σήμερα υπάρχει ένα μεγάλο δυναμικό στα υπό κατασκευή έργα της χώρας. Αυτοκινητόδρομοι, Σιδηρόδρομοι, έργα Μετρό και πολλά άλλα έργα αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα στα εν ενεργεία έργα. Οι προσθέσεις νέων έργων ελάχιστες.

Το ypodomes.com κάνει μία αποτίμηση των έργων χωρισμένων σε κατηγορίες ούτως ώστε να υπάρχει μία γενικά εικόνα του που βρισκόμαστε. Ας ξεκινήσουμε:

ΜΕΣΑ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ
Το 2015 αποτέλεσε μία κακή χρονιά στα έργα αυτά. Τα έργα στη βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης παρέμενειναν σε όλη τη διάρκεια του έτους παγωμένα και η ολοκλήρωση τους στην καλύτερη περίπτωση οδεύει το 2020 και χωρίς το σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Στα έργα της επέκτασης προς Καλαμαριά δεν έχουμε καθυστερήσεις αλλά έχουμε το κρυφό πρόβλημα με τους μετροπόντικες που παραμένουν παρκαρισμένοι και 2,5 μετά την έναρξη του έργου δεν έχει σκαφτεί ούτε μέτρο. Οι σταθμοί κατασκευάζονται χωρίς σπουδαία προβλήματα.

Στην επέκταση του Μετρό της Αθήνας  προς Πειραιά τα έργα μετά τον Απρίλιο πάγωσαν και αυτά και μόλις πριν λίγες μέρες αποκαταστάθηκε το οικονομικό πρόβλημα. Ο μετροπόντικας έφτασε στη Νίκαια έχοντας διανύσει το ήμισυ της απόστασης.  Σύμφωνα με τις ενδείξεις το έργο οδεύει προς ολοκλήρωση το 2019. Στην επέκταση του Τραμ προς Πειραιά τα έργα επίσης πάνε με ρυθμό χελώνας. Η ολοκλήρωση πάει για το 2017.

Στα σιδηροδρομικά έργα η κατάσταση μεικτή. Στα έργα της Βόρειας Πελοποννήσου τα έργα εκτείνονται από το Κιάτο μέχρι τον Ψαθόπυργο. Εκεί η πρόοδος μέσα στο έτος υπήρξε σημαντική αλλά όχι αρκετή. Στον κεντρικό άξονα τα έργα στο Τιθορέα-Δομοκός προχωρούν αλλά όπως φαίνεται πάμε για νέες καθυστερήσεις μιας και διαρροές στέλνουν τα έργα από τα μέσα του 2017 στα τέλη του 2018. Η ανάταξη της ηλεκτροκίνησης από Μενίδι μέχρι Τιθορέα προχώρησε και θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2016.  Στο αστικό τμήμα της Αθήνας συνεχίστηκαν τα έργα από Αθήνα μέχρι 3 Γέφυρες ενώ ξεκίνησαν μετά από 3 χρόνια τα έργα στο τμήμα Πειραιάς-Αθήνα με στόχο στο σύνολο τους να ολοκληρωθούν το 2016. Προ ολοκλήρωσης το έργο α` φάσης ηλεκτροκίνησης της γραμμής Λάρισα-Βόλος.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ
Σε γενικές γραμμές μία κακή χρονιά. Η υποτιθέμενη ολοκλήρωση των έργων σύμφωνα με τις συμβάσεις Χρυσοχοϊδη αποδείχθηκε όνειρο θερινής νυκτός. Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και Ε65 συνέχισαν με μεγάλες δυσκολίες μέσα στο 2015 την πορεία τους προς την ολοκλήρωση. Το σπουδαιότερο νέο της χρονιάς η εκκίνηση των έργων στη Σήραγγα Κλόκοβα της Ιόνιας Οδού. Αν και μέσα στο έτος υπήρξε η φημολογία για απόδοση τμημάτων τελικά αυτό φαίνεται πως θα συμβεί μέσα στο 2016.

Με μία παράταση μέχρι τον Μάρτιο του 2017 τα έργα παίρνουν ανάσα για να προχωρήσουν. Είδηση της τελευταίας στιγμής η υπογραφή της νέας σύμβασης για τον Αυτοκινητόδρομο Μορέα που στέλνει μήνυμα ολοκλήρωσης εντός του 2016.

ΜΕΓΑΛΑ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ
Χρονιά τραγωδία για αυτά τα έργα. Αν εξαιρέσουμε την παράδοση του οδικού έργου του ΒΟΑΚ Άγιος Νικόλαος-Καλό Χωριό τα υπόλοιπα έργα τα πήγαν εξαιρετικά άσχημα. Οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας κόλλησαν και ενώ προβλεπόταν η σταδιακή λειτουργία τους εντός του 2015 θα είμαστε τυχεροί αν ολοκληρωθούν μέσα στο 2016.

Ο αυτοκινητόδρομος Άκτιο-Αμβρακία είχε το φαινόμενο σταμάτα-ξεκίνα με αποτέλεσμα κάποια στιγμή απλά να σταματήσει να κατασκευάζεται. Μηδενική πρόοδος μέσα στο 2015 και ίσως η χειρότερη χρονιά του.  Ίδια εικόνα και στα άλλα μικρότερα τοπικά έργα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έδειξαν ότι με συνθήκες σαν αυτές που ζήσαμε το πρώτο οκτάμηνο του 2015 ο τομέας των έργων απλά δεν υπήρξε.

ΛΙΜΑΝΙΑ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
Κακή εικόνα και εδώ. Συνεχείς παρατάσεις, προβλήματα και άλλα υπέροχα συνθέτουν την χρονιά. Προ της ολοκλήρωσης τα έργα στα Αεροδρόμια Σκιάθου και Πάρου. Αντίθετα με νέες μεγάλες παρατάσεις κλείνουν τη χρονιά τα έργα στα Αεροδρόμια Μακεδονία και Χανίων.

Στα λιμενικά έργα με αργούς ρυθμούς προχωρούν τα περισσότερα έργα. Προ της ολοκλήρωσης τα έργα εκβάθυνσης στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης και τα έργα προσήνεμου μόλου στην Καβάλα.

ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Η ολοκλήρωση του ποδηλατοδρόμου Φάληρο-Γκάζι το πιο σπουδαίο νέο. Με κανένα πρόβλημα η πρόοδος των έργων στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχο που θα ολοκληρωθεί το επόμενο εξάμηνο. Στα έργα της Αττικής που αφορούν κυρίως αποχετευτικά έργα οι καθυστερήσεις μεγάλες και οι παρατάσεις αναπόφευκτες. Καθυστερήσεις έχουμε στην ολοκλήρωση του Πολυκεντρικού Μουσείου Βεργίνας, ενώ το Μουσείο Μεσσαράς στην Κρήτη ολοκληρώθηκε αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί δεν προβλέφθηκε η οδική σύνδεση του…

Με μικρά προβλήματα συνεχίζεται το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ για την κατασκευή 24 σχολείων στην Αττική ενώ τα νοσοκομειακά έργα προχωρούν με μικρές καθυστερήσεις.

ΕΡΓΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Πήρε την οικοδομική άδεια για να ξεκινήσει η κατασκευή της Λιγνιτικής Μονάδας Πτολεμαϊδα 5. Αυτή ήταν η σημαντικότερη είδηση στον χώρο της ενέργειας. Με μία γενναία παράταση 3 ετών έκλεισε η χρονιά για το έργο της Τηλεθέρμανσης Φλώρινας. Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζεται το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική χώρα.

ΦΡΑΓΜΑΤΑ-ΑΡΔΕΥΣΗ-ΥΔΡΕΥΣΗ
Εδώ έχουμε την περίπτωση των αιώνιων έργων. Εκτός από την ολοκλήρωση (με καθυστέρηση πολλών ετών) του Φράγματος Γαδουρά τα υπόλοιπα έργα συνεχίζονται: Πείρος-Παραπείρος, Αποσελέμης, Νεστόριο, Τριανταφυλλιά, Ασωπός κ.α  Σε καθυστερήσεις προχώρησαν και τα έργα άρδευσης στη Βίστριζα και την Καρδίτσα ενώ κακό ξεκίνημα είχαμε και για το έργο ύδρευσης των Παξών.

Ypodomes.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις