Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

2015: Τι αφήνει πίσω της η χρονιά που αποχωρεί, στον κόσμο, την Ελλάδα και την Πάτρα- Τα αγαπημένα πρόσωπα που "έφυγαν" νωρίς

2015: Τι αφήνει πίσω της η χρονιά που απ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Μας έκανε σοφότερους; Το 2016 θα δείξει

Το 2015, το οποίο αναχωρεί όχι απαραίτητα με τη συνοδεία ωραίων αναμνήσεων και συμπαντικών στιγμών που πάνε τον κόσμο ένα βήμα παραπέρα, έβαλε την ανθρωπότητα, απέναντι σε ένα μεγάλο καθρέφτη και την ανάγκασε να δει χωρίς τη βοήθεια παραμορφωτικών φακών, που συνήθως αποβαίνουν παρήγοροι δια της αυταπάτης, τις βαθιές της ρυτίδες.

Αν εξαιρέσεις την 28η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η NASA ανακοίνωσε την εύρεση νερού σε υγρή μορφή στον Άρη, κάτι που ανοίγει διάπλατα την πόρτα στους υπερασπιστές της ύπαρξης ζωής στον κόκκινο πλανήτη και υπενθυμίζει το πόσο παρήγορη και ανατρεπτική είναι η επιστήμη, ο καθρέφτης του σκληρού 2015, έδειξε στον κόσμο τραύματα, πληγές και αδιέξοδα.

To Παρίσι, ο τόπος όπου συνέκλιναν πάντα η διανόηση με την πρωτοπορία, οι τέχνες με την ιστορία και ο έρωτας με την μαγεία, μετατράπηκε την χρονιά που φεύγει σε θέατρο του παραλόγου, με τα μάτια του πλανήτη να στρέφονται έκπληκτα στην πόλη του φωτός και να ρουφάνε ...σκοτάδι. Και μάλιστα δις.

 

Ήταν 7 Ιανουαρίου, όταν μια ομάδα ενόπλων επιτέθηκε στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo και σε ένα εβραϊκό παντοπωλείο φωνάζοντας "Αλλάχ Ακμπάρ" (ο Θεός είναι μεγάλος, στο όνομα του προφήτη του Ισλάμ).

Ο κόσμος μετρούσε μουδιασμένος 12 νεκρούς ανάμεσα στους οποίους και η ίδια η ιδέα της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης που είχε χτυπηθεί βάναυσα στην προνομιακή της έδρα. Μεταξύ των νεκρών και οι σκιτσογράφοι Charb, Cabu, Tignous, και Wolinski, καθώς και ο οικονομολόγος Μπερνάρ Μαρίς, σε μια επίθεση που ήταν η πλέον πολύνεκρη στη Γαλλία μετά από αυτή στο τραίνο της γραμμής Στρασμπούρ-Παρίσι στις 18 Ιουνίου 1961 με 28 νεκρούς κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Αλγερίας.

Το απόγευμα της 13ης Νοεμβρίου 2015, η καρδιά της Ευρώπης σπαρτατούσε πάλι πάνω από την ευρωπαϊκή κιβωτό της διανόησης σε μια επίθεση που ράγισε βαθιά την αίσθηση της ασφάλειας στον δυτικό κόσμο και έθεσε σε επαναδιαπραγμάτευση την αντίληψη περί ισορροπίας του κόσμου.

Τρεις εκρήξεις και έξι μαζικοί πυροβολισμοί, προανήγγειλαν την πρεμιέρα της φρίκης. Θέατρο παραλόγου στο Μπατακλάν, όπου οι ένοπλοι κράτησαν ομήρους τους ακροατές συναυλίας και έδωσαν μάχη με την αστυνομία μέχρι τη 1 τα ξημερώματα της 14ης Νοεμβρίου. Νεκροί 129 άνθρωποι. Περισσότεροι από 200 τραυματίες εκ των οποίων οι 80 σε σοβαρή κατάσταση. Κάποιοι εξ αυτών κατέληξαν αργότερα.

Σε τηλεοπτική δήλωση τα μεσάνυχτα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έκλεισε τα σύνορα της Γαλλίας.

Η Ευρώπη η οποία έβλεπε το 2015 από μακριά τους Τζιχαντιστές στο δικό τους κόσμο να καταστρέφουν τα μεγαλύτερα έργα τέχνης της ιστορίας της Συρίας και του Ιράκ με τις εικόνες της κατεστραμμένης αρχαίας Παλμύρας να προκαλούν οργή και τους αποκεφαλισμούς ανθρώπων να επιβεβαιώνουν ότι τα πιο νοσηρά εγκλήματα γίνονται στο όνομα της θρησκείας, τώρα είδε το θάνατο στη γειτονιά της.

Χρησιμοποιώντας τη λέξη «σοκ» οι εφημερίδες της Γαλλίας πένθησαν για όσα συνέβησαν στην πόλη του φωτός και όσα κάποιοι υπενθύμισαν ότι συμβαίνουν όλες τις άλλες μέρες στις χώρες του ...σκότους.

Μια φωτογραφία από μια ακτή, κοντά στο Μποντρούμ, με το άψυχο σώμα του μικρού Αϊλάν με το κόκκινο μουλιασμένο μπλουζάκι, ερχόταν να ματώσει τις συνειδήσεις και να κάνει έστω και για λίγο τους δύο κόσμους ένα.

Χρειάστηκε όμως να επαναφέρουν τη λέξη σοκ στη Γαλλία λίγο καιρό μετά, αυτή τη φορά για να σχολιάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών, με την Μαρί Λεπέν να πανηγυρίζει την πρωτιά της με 28,6%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί με 27,4% και στην τρίτη τους σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ.

 

Η Ευρώπη, παίρνει το μήνυμά της, εισπράττει τα αποτελέσματα του ασφυκτικού πλαισίου μέσα στο οποίο εγκλώβισε κράτη, ανθρώπους και ζωές και διαπιστώνει ότι αυτό που νομίζει για δημοκρατία, ίσως να είναι κάτι που απλώς της ...μοιάζει.

Εισπράκτορας αυτής της πολιτικής, με την Γερμανική στάμπα σε ευκρινέστατο αποτύπωμα, η Ελλάδα έζησε το 2015 το θρίλερ της πενίας εντός ευρωζώνης ή εκτός αυτής, σε όλο του το μεγαλείο στο πλαίσιο καταστάσεων εφάμιλλων του Ιονέσκο, σε ένα καλοκαίρι που διέτρεξε ψυχολογικά όλες τις μετεωρολογικές ακρότητες ενός βαρύτατου χειμώνα.

Λέξη της χρονιάς το grexit, ακούστηκε περισσότερο από κάθε άλλη, ακόμη και από τη λέξη Ελλάδα.

Ήταν το έτος της κάλπης αλλά και των κάλπικων ονείρων. Μια χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά από χρόνιες προσπάθειες σύσφιξης ζωναριών που οδήγησαν στην απώλεια αντικειμένου προς ...σύσφιξη, προσήλθε στις πρόωρες κάλπες στις 25 του Γενάρη λόγω αδυναμίας εκλογής προέδρου της δημοκρατίας για να εκλέξει πανηγυρικώς τον ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα με ποσοστό 36,34%, να αποκτήσει κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να δει την πλειοψηφία των βουλευτών να ορκίζεται για πρώτη φορά με πολιτικό όρκο και την νέα κυβέρνηση να υπόσχεται αφειδώς παροχές εκδίδοντας πιστοποιητικά θανάτου των Μνημονίων με εξαγγελίες που έμελλε να γίνουν γνωστές ως το τεθνεόν πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Με 233 ψήφους, η Ολομέλεια της Βουλής εξέλεξε στις 18 Φεβρουαρίου τον Προκόπη Παυλόπουλο έβδομο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Τον κ. Παυλόπουλο ψήφισαν -με απουσίες- οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των ΑΝΕΛ.

Οι μήνες που ακολούθησαν έμειναν στην ιστορία ως οι μήνες της ατελείωτης διαπραγμάτευσης με τον τότε Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να αναδεικνύεται σε παγκόσμιο σταρ ανεβάζοντας την πίεση απάντων των συναδέλφων του στα Eurogroup και εξοντώνοντας την γερμανοτραφή ψυχραιμία του Σόιμπλε. Είδαμε τις στιλιστικές του απόψεις να γίνονται περισσότερο γνωστές από τις θέσεις της Ελλάδας και το αδιέξοδο να καλπάζει με ή χωρίς ...φωτογράφηση.

Την ίδια στιγμή η χώρα αποκτούσε στο εσωτερικό της μια άλλη σταρ, την και Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία συγκέντρωνε τα βέλη σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και των κλαμπ που έφτιαχναν πολίτες στο διαδίκτυο. Η εκρηκτική της παρουσία, η όχι και τόσο εθισμένη στον πολιτικό διάλογο και την δράση κατόπιν των απαραιτήτων συναινέσεων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό στρατόπεδο, πέρασε ως ιδιαίτερο φαινόμενο στα χρονικά του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Στις 5 Ιουλίου του έτους που μας αποχαιρετά έμπλεο καταστάσεων γκραν γκινιόλ και ενώ η χώρα έχει ξενυχτήσει με καρδιοχτύπια παρακολουθώντας την ευρωπαϊκή της πορεία να εκβιάζεται εν τω μέσω τραγικών ανακοινωθέντων ελληνικών και ξένων, οι Έλληνες προσήλθαν να ψηφίσουν σε ένα δημοψήφισμα για το αν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών, E.E., Ε.Κ.Τ. και ΔΝΤ το οποίο προτάθηκε στις 25 Ιουνίου 2015 για την υπογραφή νέας συμφωνίας.

Το fb και τα καφενεία, έζησαν στιγμές αλήστου εμφυλιακής μνήμης, με τους «πατριώτες» και τους «γερμανοτσολιάδες» να διαγωνίζονται στα «γαλλικά», τις τράπεζες να κλείνουν λόγω capital control, τους συνταξιούχους να ξημερώνονται σε ουρές τραπεζών και τα ATM να συναγωνίζονται τις ουρές των ανέργων στον ΟΑΕΔ.

Το πολιτικό σύστημα ξιφουλκούσε σε ολονυκτίες τηλεοπτικών μεταδόσεων και τα ΜΜΕ ζούσαν την κορύφωση της κρίσης αξιοπιστίας τους με την ΕΡΤ (η οποία με τον εθνικό ύμνο και με φόντο τη γαλανόλευκη ξεκίνησε στις 11 Ιουνίου, δύο χρόνια μετά το μαύρο, ξανά το πρόγραμμά της) να βγαίνει κερδισμένη από το όλο κοντράστ.

O Aλέξης Τσίπρας περνάει παντοδύναμος από την διαδικασία του δημοψηφίσματος με ένα ποσοστό 61,3% να ψηφίζει «όχι» και το εξώφυλλο της Liberasion με την σκιά του και τίτλο «Το όχι του Δία» να κάνει το γύρο του κόσμου.

Την επομένη κιόλας μέρα απομακρύνεται ο Γιάνης Βαρουφάκης από το Υπουργείο Οικονομικών και από λαλίστατος γίνεται υπερλαλίστατος, αυτή τη φορά κατακεραυνώνοντας την κυβέρνηση.

Η επικράτηση του δημοψηφίσματος, το οποίο ήταν το πρώτο από το 1974 και το μοναδικό στην σύγχρονη ελληνική ιστορία που δεν αφορούσε τη μορφή του πολιτεύματος, δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να συμφωνήσει με τους δανειστές τους όρους για ένα τρίτο μνημόνιο, το οποίο όμως είχε απορριφθεί από την πλειοψηφία του λαού.

 

Ακολούθησαν στιγμές απείρου χάους με το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να σφαδάζεται, την Ζωή Κωνσταντοπούλου να ξεσαλώνει εναντίον του θεσμού και της σοβαρότητας του Κοινοβουλίου, τους αντιδρώντες στον ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίζουν το νέο Μνημόνιο αλλά να παραμένουν εντός του κόμματος και την αντιπολίτευση να προσπαθεί να ορίσει το νέο της ρόλο.

Τελικά, σε μια ολονυχτία του Αυγούστου στη Βουλή από αυτές που το καλοκαίρι του 2015 μας έμαθαν την ...αξία του πρησμένου ματιού, εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τη νέα συμφωνία με τους εταίρους, με τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, να συμπληρώνουν τα κουκιά που έλειπαν από μια κυβέρνηση, η οποία έμοιαζε να είναι έτοιμη να διαλυθεί και η Ελλάδα παρέμεινε στην Ευρώπη αποχαιρετώντας, τουλάχιστον προς στιγμή την εκδοχή της επιστροφής στη δραχμή.

Τότε ήρθαν οι νέες κάλπες με λίστα (προηγήθηκε η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και η δημιουργία της ΛΑΕ), με την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου να τις διενεργεί στις 20 Σεπτεμβρίου και την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου να παίρνει μια θέση στα πρόσωπα της χρονιάς ως η πρώτη Ελληνίδα Πρωθυπουργός.

Τις εκλογές κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ με 35,46%, βγαίνοντας αήττητος από το χάος του θέρους, ενώ εντυπωσιακό υπήρξε το ρεκόρ της αποχής, που έφτασε στο 43,4%. Ένα νέο Μνημόνιο, κατά πολλούς σκληρότερο των προηγουμένων, είναι το τέκνο της παρατεταμένης γέννας του 2015 για την Ελλάδα.

Οι πολιτικοί κραδασμοί και η νέα νίκη του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν σε πολιτικές μεταμορφώσεις και σε πολιτικά λίφτινγκ των ηττημένων.

Στις 14 Ιουνίου η Φώφη Γεννηματά εκλέγεται η πρώτη γυναίκα αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ και αμέσως μετά προχωράει στη δημιουργία συμπαράταξης με τη ΔΗΜΑΡ, αφετηρία για την διαμόρφωση ενός πόλου του ευρύτερου προοδευτικού χώρου της σοσιαλδημοκρατίας. Η κάθοδος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ήταν κοινή ως «Δημοκρατική Συμπαράταξη».

Ο Βασίλης Λεβέντης βλέπει τον εαυτό του για πρώτη φορά στη βουλή μετά από δεκαετίες προσπαθειών. Η Νέα Δημοκρατία μετά από μια μακρά προεκλογική περίοδο που ξεκίνησε στα τέλη του Σεπτέμβρη και προκάλεσε τριβές, προσγειώθηκε στο φιάσκο της εκλογικής διαδικασίας της 22ης Νοεμβρίου, η οποία ματαιώθηκε λόγω αδυναμίας του συστήματος υποστήριξής της.

Ακολούθησε περίοδος δημόσιων διαξιφισμών μεταξύ των στρατοπέδων των διεκδικητών Μεϊμαράκη, Τζιτζικώστα, Μητσοτάκη και Γεωργιάδη, σε σημείο που να απειληθεί διάσπαση και  στη συνέχεια οι τόνοι έπεσαν. Από την κάλπη που ξαναστήθηκε αυτή τη φορά με εντυπωσιακότατη συμμετοχή πολιτών από το χώρο του κέντρου, αναδείχθηκαν μονομάχοι των εκλογών που ακολουθούν οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης (με 10% προβάδισμα) και Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας εκτός το φαβορί Τζιτζικώστα κύκλοι του περιβάλλοντος του  οποίου απέδωσαν την ανατροπή στην έμμεση πλην σαφή παρέμβαση Καραμανλή την τελευταία εβδομάδα.

Παράλληλα με την πολιτική κρίση και η ανθρωπιστική με 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν έρθει στην Ελλάδα μέσα στο 2015 σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 250.000 να έχουν φτάσει δια θαλάσσης στην Ευρώπη και τουλάχιστον 2.349 να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Τόπος υποδοχής μεταναστών η Μυτιλήνη άνοιξε μια μεγάλη αγκαλιά και δίδαξε ανθρωπιά, ενώ ο φούρναρης της Κω έγινε σύμβολο της Ευρώπης.

Kαι ενώ αυτά συνέβαιναν στη χώρα καταπίνοντας το ενδιαφέρον και σπαταλώντας ακόμη και τα τελευταία αποθέματα αντοχής των πολιτών, στην Πάτρα, παράλληλα με αυτά, ζούσαμε αφενός την είσοδο στην ενεργό πολιτική νέων προσώπων αφετέρου την χρονιά των μεγάλων απωλειών.

Η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Κώστας Σπαρτινός και ο Ανδρέας Ριζούλης είναι οι νέοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την πρώτη να επιλέγεται από τον Πρωθυπουργό ως αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας.

Τον Γενάρη είχαν εκλεγεί η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Βασίλης Χατζηλάμπρου και η Μαρία Κανελλοπούλου. Οι δύο δεύτεροι δεν έθεσαν εκ νέου υποψηφιότητα μετά τα παρατράγουδα της διάσπασης.

Στη Ν.Δ. o Aνδρέας Κατσανιώτης εξελέγη μοναδικός βουλευτής του κόμματος στο νομό, ενώ ο Ιάσωνας Φωτήλας ήταν η νέα είσοδος στη Βουλή από το Ποτάμι και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από το ΠΑΣΟΚ. Με τους ΑΝΕΛ εξελέγη ο Νίκος Νικολόπουλος ο οποίος μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, διαχώρισε σταδιακά τη θέση του για να καταλήξει να κινείται με τον δικό του ανεξάρτητο τρόπο.

Στα αισιόδοξα, η μη εκλογή βουλευτή της Χρυσής Αυγής στην Αχαΐα.

Και στα μη αναμενόμενα, η υποψηφιότητα Λαπαβίτσα στην Αχαία με το ψηφοδέλτιο της ΛΑΕ.

 

Σε επίπεδο Δήμου Πατρέων το 2015 ζήσαμε επαναστατικές εκφάνσεις με τον Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη να αποκαθηλώνει τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Δημαρχείο, λίγους μήνες αργότερα να υψώνει πανό προσκαλώντας τους πολίτες στις διαδηλώσεις κατά των μέτρων και να διοργανώνει πολύμορφες δράσεις στο λιμάνι, το Σάββατο 4 Απρίλη, με την απαίτηση να παραχωρηθεί άμεσα και οριστικά στο Δήμο και στο λαό της Πάτρας, το παραλιακό μέτωπο και να μην ιδιωτικοποιηθεί το νέο λιμάνι.

Την ίδια ώρα διαμόρφωνε για τους Πατρινούς ένα νέο πάρκο στην περιοχή της Ακτής Δυμαίων σε συνεργασία με τον ΟΛΠΑ, παρά το πολεμικό των επιδιώξεων.

Ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών απέκτησε στις 11 Νοεμβρίου νέα ηγεσία, με τον πρώην Πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ και πρώην Πρόεδρο του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Νίκο Κοντοέ να αναλαμβάνει σε μια κρίσιμη περίοδο την θέση Διευθύνοντος Συμβούλου και Προέδρου μιλώντας όχι για θαλάσσιο μέτωπο, αλλά για θαλάσσιο πρόσωπο, στέλνοντας το μήνυμα της συνεργασίας με την πόλη και τους θεσμούς.

Στο Πανεπιστήμιο επανεξελέγη Πρύτανις στις 25 Σεπτέμβρη η Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, η οποία είχε εκλεγεί στη θέση το 2014. Οι εκλογές, επαναλήφθηκαν επειδή ο εκ των υποψηφίων το 2014 κ. Αναστασόπουλος είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς η υποψηφιότητα του για την θέση του Πρύτανη δεν είχε εγκριθεί από το Συμβούλιο του Ιδρύματος.

Νέα είσοδο είχαμε και στον χώρο της τέχνης, και συγκεκριμένα στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, άν και με... παλιά συνταγή. Ο Θοδωρής Αμπαζής έφυγε εν μέσω θυέλλης που προκάλεσε το κύμα συμπαράστασής του και ο Κώστας Καζάκος ήρθε καβάλα κυρίως στο κύμα του ΚΚΕ και όχι τόσο σε αυτό της αδιαμφισβήτητης καλλιτεχνικής του αξίας, σηκώνοντας και την ανάλογη σχολιογραφική σκόνη.

Σε ό,τι αφορά τα έργα, σε γεφύρι της Άρτας παραλίγο να μετατραπεί το μεγάλο έργο της διάνοιξης της Κανακάρη εξαιτίας των προβλημάτων στην χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, αλλά ευτυχώς ξαναπήρε μπρος.

Το 2015 είχε και τα τραγικά του γεγονότα, όπως ο πυροβολισμός με κυνηγετική καραμπίνα ενός 17χρονου από έναν 15χρονο μαθητή στην Κάτω Αχαΐα εντός του προαυλίου του σχολείου στις 14 Σεπτεμβρίου, γεγονός που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Ο 17χρονος έχασε τη ζωή του λίγη ώρα μετά.

Το γεγονός όμως που συντάραξε την πόλη ήταν ο θάνατος τριών φοιτητών τα ξημερώματα της 21ης Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά το βράδυ των εκλογών όταν το Ι.Χ, στο οποίο επέβαιναν, έπεσε στο μώλο της Αγίου Νικολάου στην Πάτρα με αποτέλεσμα να βρουν φρικτό θάνατο ο Αλέξης Ανδρέας του Βησσαρίωνα και η Ρεγγίνα Ζαπάντη του Ιακώβου από την Πάτρα καθώς και η Γεωργιάνα Μουραφέτη από την Καλαμάτα.

Στο μοιραίο Hyundai Atoς επέβαιναν έξι άτομα. Οι τρεις κατάφεραν να ανασυρθούν σώοι.

Ο οδηγός φέρεται να έχασε την αίσθηση των ορίων μεταξύ ξηράς και θάλασσας λόγω της πολύ δυνατής νεροποντής. Τα παιδιά επέστρεφαν χαρούμενα από πάρτι γενεθλίων.

Οι απώλειες για την πόλη τη χρονιά που φεύγει έλαβαν κάποια στιγμή τη μορφή χιονοστιβάδας με αγαπημένα πρόσωπα να αποχαιρετούν πρόωρα, αφήνοντας πίσω τους το μόνο κενό που δεν καλύπτεται.

Στις αρχές του Γενάρη, με την ανατολή του 2015 έφυγε στα 68 του χρόνια ο μεγάλος ρεμπέτης Μπάμπης Γκολές, ο άνθρωπος που αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο μεταξύ του παλιού κλασικού ρεμπέτικου και του μεταγενέστερου λαϊκού τραγουδιού.

Στις 30 Ιανουαρίου έφυγε ξαφνικά σε ηλικία 60 ετών ο Πατρινός επιχειρηματίας Παναγιώτης Καραβιώτης, τον οποίο βρήκαν νεκρό στην εξοχική του κατοικία, στο Λόγγο Αιγίου.

Στις 4 Μαρτίου έσβησε από καρδιά ο Πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας Αθανάσιος Φραντζής, ο οποίος βρισκόταν στο χωριό του στον Μικρό Ποντιά Καλαβρύτων.

Στις 15 Απρίλη απέραντη θλίψη σκόρπισε στους μαθητές του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών ο θάνατος της καθηγήτριας Αφροδίτης Λεούση, η οποία έσβησε μετά από ολιγόμηνη μάχη με τον καρκίνο, ενώ στις 17 Ιουλίου η Πάτρα αποχαιρέτησε με απέραντη θλίψη τον επί σειρά ετών εργαζόμενο στη ΔΕΥΑΠ και πρώην γραμματέα της ΔΗΜΑΡ Αχαΐας Παναγιώτη Παπαθεοδωρόπουλο.

Στις 17 Ιουλίου έφυγε αιφνίδια από τη ζωή ο κτηνίατρος Άγγελος Σκούρας. Βρέθηκε νεκρός στι ιατρείο του από ανακοπή καρδιάς σκορπίζοντας θλίψη στην Πάτρα όπου ήταν  πολύ αγαπητός.

Στις 18 Iουλίου έσβησε στα 48 της χρόνια η προπονήτρια στίβου της Παναχαϊκής Αλέκα Σιούλη, η οποία είχε φέρει 17 φορές το χρυσό στην Παναχαϊκή ως αθλήτρια.

Στις 27 Ιουλίου έφυγε ο Νίκος Κούφης, επί πολλά χρόνια εργαζόμενος ως μουσικός και μαέστρος στην "Παριζιάνα" και στη συνέχεια δημιουργός του "La Notte", ο οποίος είχε ταυτιστεί με την διασκέδαση στην Πάτρα.

 

Τρεις μέρες μετά, στις 30 Ιουλίου έπεσε σαν κεραυνός η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή, μετά από ολιγόμηνη μάχη ο επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Πατρέων, οδοντίατρος Τάκης Γκίκας, ένας από τους πιο αγαπητούς Πατρινούς. Η είδηση του θανάτου του βύθισε στην θλίψη τους πολλούς του φίλους, αλλά και τον χώρο της αυτοδιοίκησης, τον οποίο είχε υπηρετήσει με πάθος.

Το ίδιο βράδυ, σε τροχαίο στη διασταύρωση των οδών Αράτου και Μαιζώνος τραυματιζόταν σοβαρότατα η 18χρονη Νεφέλη Σπηλιοπούλου, κόρη του φιλολόγου Γιώργου Σπηλιόπουλου και της γυμνάστριας Σοφίας Γαρουφαλή, η οποία έχασε τη ζωή της στις 9 Αυγούστου μετά από μάχη από την οποία δεν βγήκε νικήτρια, ραγίζοντας την καρδιά της πόλης.

Μια μέρα πριν, έφυγε από τη ζωή στα 53 του χρόνια ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, ο γνωστός και διακεκριμένος tatoo maker, ενώ στις αρχές Σεπτέμβρη έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Πάτρας Χρήστος Χατζηθεοδώρου.

Στις 3 Αυγούστου φεύγει ξαφνικά από ανακοπή ο γνωστός ποινικολόγος Ντίνος Αργυρόπουλος, ενώ βρισκόταν σε διακοπές στη Μάνη.

Συγκλονισμένη η τοπική κοινωνία ενημερώθηκε στις 21 Οκτωβρίου τον αιφνίδιο θάνατο του γνωστού και πολύ αγαπημένου Πατρινού φαρμακοποιού Χρήστου Δημόπουλου, ο οποίος έσβησε σε ηλικία 67 χρονών από βαρύ καρδιακό επεισόδιο.

Ο Χρήστος Δημόπουλος είχε αναπτύξει έντονη πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ από την δεκαετία του ’80 έως και σήμερα. Είχε διατελέσει δημοτικός σύμβουλος Πατρέων και μέλος της Διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου.

 

Σε ηλικία 96 ετών απεβίωσε την 1η Δεκεμβρίου, ο γνωστός πανελληνίως και πολυβραβευμένος λογοτέχνης, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός Μανώλης Πράτσικας (Μαργαρίτης Παπαδόπουλος), ενώ στις 3 του ίδιου μήνα έφυγε για την γειτονιά των αγγέλων ο μεγάλος πατρινός καραγκιοζοπαίχτης Γιώργος Μπαλαμπάνης.

 

Το 2015 πέρασε βυθισμένο στην μπανιέρα των προβλημάτων και των κρίσεων και αναμετρώμενο με το βάρος των απωλειών. Μας έκανε σοφότερους; Το 2016 θα δείξει. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το ζήσαμε και είμαστε ακόμη εδώ με πείσμα και διάθεση να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Άλλωστε όπως είπε και ο Μπρεχτ, αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight