Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΤΖΟΚΕΡ: Τι γίνεται με τα Τζακ Ποτ στις γιορτές; Θεωρίες συνομωσίας και πιθανοτήτων

ΤΖΟΚΕΡ: Τι γίνεται με τα Τζακ Ποτ στις γ...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Μιλάει στο thebest ο πρόεδρος του τμήματος Στατιστικής Πιθανοτήτων του Πανεπιστημίου Πατρών

Τα 15 συνεχόμενα ΤΖΑΚ ΠΟΤ στο ΤΖΟΚΕΡ έχουν προκαλέσει έντονη φημολογία καθώς συνήθως τις περιόδους των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς παρατηρούνται επαναλαμβανόμενα τζακ ποτ. Οι θεωρίες συνομωσίας για το αδιάβλητο των διαδικασιών που ακολουθούνται κατα τις κληρώσεις του τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ φουντώνουν καθώς τροφοδοτεί τις υποψίες το γεγονός πως ειδικά την περίοδο των εορτών Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς κλπ. συμβαίνουν απανωτά ΤΖΑΚ ΠΟΤ στο τυχερό παιχνίδι.

Το thebest.gr αναζήτησε απαντήσεις. Μιλήσαμε με τον πρ. πρόεδρο του τμήματος Στατιστικής Πιθανοτήτων και Επιχειρησιακής Έρευνας του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητή Νικόλαο Τσαντά, ο οποίος μας επιβεβαίωσε την διαπίστωση του επαναλαμβανόμενου μοτίβου των ΤΖΑΚ ΠΟΤ, ωστόσο μας είπε πως αυτό συναντάται και σε άλλες περιόδους - εκτός γιορτών - απομακρύνοντας έτσι από τις θεωρίες συνομωσίας και τα περι στημένων που ακούγονται έντονα το τελευταίο διάστημα.

"Κάθε χρόνο συμβαίνει αυτό. Δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί. Γενικότερα ο κόσμος παίζει απλά δελτία των 0,50 ευρώ. Κάθε εξάδα αριθμών έχει ακριβώς την ίδια πιθανότητα να κληρωθεί. Θέλω να πιστεύω πως δεν συμβαίνει κάτι το ύποπτο στον μηχανισμό κλήρωσης του Τζόκερ. Πράγματι τις περιόδους των γιορτών έχει παρατηρηθεί αυτό το φαινόμενο ωστόσο έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιόδους κάτι που απομακρύνει το μυαλό μας από τις φήμες περί στημένων κληρώσεων" μας είπε ο κ. Τσαντάς.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΤΖΑΚ ΠΟΤ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Αξίζει να αναφέρουμε πως 11 τζακ ποτ σημειώθηκαν τον Μάιο του 2015 με συνολικά κέρδη 9.526.392 ευρώ ενώ από τον Νοέμβριο εως και σήμερα έχουν σημειωθεί 2 μεγάλα τζακ ποτ, το πρώτο τον Οκτώβριο με συνολικά 11 κληρώσεις χωρίς τυχερό που έδωσαν τελικά 5.847.085 ευρώ στον νικητή και το μπαράζ 15 συνεχόμενων τζακ ποτ που μας φέρνει στο σήμερα με την ερχόμενη Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου να κληρώνονται περίπου 13 εκ. ευρώ.

15 τζακ ποτ είχαμε τον Νοέμβριο του 2014 τα οποία έφτασαν να κληρώνουν 9.199.462 ευρώ, ενώ τον μήνα Δεκέμβριο 8 συνεχόμενα τζακ ποτ έδωσαν συνολικά 5.130.932 ευρώ στους τυχερούς παίκτες. 

Το 2013 6 συνεχόμενα τζακ ποτ τον Νοέμβριο έδωσαν 2.400.000 ευρώ στους τυχερούς ενώ τον Οκτώβριο 7 τζακ ποτ μοίρασαν 3 εκ. ενώ τον ίδιο μήνα 9 τζακ ποτ έδωσαν στους τυχερούς 4 εκ. ευρώ. Αξίζει να αναφέρουμε πως το μεγαλύτερο ποσό που κληρώθηκε το 2013 ήταν 7 εκατομμύρια ευρώ και δόθηκαν τον Ιούνιο μετά από 14 τζακ ποτ.

10 τζακ ποτ κατέληξαν τον Νοέμβριο του 2012 σε 5.500.000 ευρώ.

Οκτώβριο και Δεκέμβριο του 2011 κληρώθηκαν από τζακ ποτ 5 και 3 εκ. ευρώ αντίστοιχα

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και το 2010 κληρώθηκαν 10 εκ. ευρώ μετά από 9 τζακ ποτ.

Δείτε τι είχε γίνει στη Σερβία το 2005 κατά την ζωντανή μετάδοση της κλήρωσης στο παιχνίδι ΛΟΤΤΟ και τη στιγμή που έβγαινε από το μηχάνημα το σφαιρίδιο με τον αριθμό 27, με μηχανισμό περιστροφής με αέρα μέσα σε σφαίρα. Στην οθόνη εμφανίσθηκε ο αριθμός 21, προς μεγάλη έκπληξη των εκατομμυρίων τηλεθεατών. Όμως ο επόμενος αριθμός που κληρώθηκε ήταν... ο 21, κάτι που δημιούργησε αμέσως αμφιβολίες για την κλήρωση.

Ο σερβικός οργανισμός του Λότο (DLS) υποστήριξε πως για το επεισόδιο ευθυνόταν ένα «τεχνικό λάθος» και πως η κλήρωση έγινε «με πλήρη σεβασμό των κανόνων». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο αριθμός 21 κληρώθηκε από «καθαρή σύμπτωση».

Η καταγγελία η οποία έχει δημοσιευθεί και στο παρελθόν στο διαδίκτυο αφορά στο βάρος των σφαιριδίων με τους αριθμούς του τυχερού παιχνιδιού. Σχετικό εκπαιδευτικό πείραμα φέρεται να έχει γίνει και στο πολυτεχνείο, όπου δηλαδή παρόμοια κατασκευή (μια σφαίρα δηλαδή μέσα στην οποία στριφογυρίζουν μπαλάκια και στο τέλος ένα από αυτά βγαίνει από μία τρύπα) χρησιμοποιούνταν για να γίνει καταναοητή μία άρχή της φυσικής. Στο εκπαιδευτικό αυτό πείραμα πάντοτε έβγαινε με μεγάλη έκπληξη των φοιτητών ένα συγκεκριμένο μπαλάκι από την τρύπα, μέχρι που ο καθηγητής εξήγησε το μυστικό! Το συγκεκριμένο μπαλάκι είχε το ίδιο μέγεθος με όλα τα άλλα μέσα στην σφαίρα, αλλά ήταν ελάχιστα πιό βαρύ.

Σύμφωνα με το πείραμα, αν θέλει κάποιος να κοροϊδέψει τον μηχανισμό κλήρωσης που χρησιμοποιείται σήμερα και από το ΟΠΑΠ δεν έχει παρά να βάλει μέσα στην κληρωτίδα τα νούμερα της αρεσκείας του, φροντίζοντας βεβαίως τα μπαλάκια αυτά να είναι ελάχιστα βαρύτερα από τα υπόλοιπα.

Παρακάτω θα αναλύσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας του γνωστού παιχνιδιού ΤΖΟΚΕΡ του ΟΠΑΠ σύμφωνα με τον κλασικό ορισμό των πιθανοτήτων (κατά Laplace). Σύμφωνα με τον παραπάνω ορισμό κάνουμε την παραδοχή ότι όλες οι στήλες είναι ισοπίθανες και δεν υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα (π.χ. βάρος σφαιριδίων).

Μπορούμε να βρούμε τις πιθανότητες να πιάσουμε μόνο το 5άρι, χάνοντας το τζόκερ ως εξής: Οι πιθανότητες να πιάσουμε τον πρώτο αριθμό είναι 5 προς 45, δηλαδή 11%. Οι πιθανότητες να πιάσουμε τον δεύτερο αριθμό είναι 4 προς 44, δηλαδή 9% (βάζουμε 4 στον αριθμητή γιατί θεωρούμε πως πιάσαμε ήδη τον πρώτο αριθμό, οπότε έφυγε ο ένας αριθμός από τους πέντε που έχουμε ποντάρει. Επίσης, αφού στις κληρώσεις δεν γίνεται επανατοποθέτηση των σφαιρών στην κληρωτίδα, βάζουμε παρανομαστή 44 γιατί ήδη κληρώθηκε ένας αριθμός οπότε τώρα παίζουν 44 νούμερα). Οι πιθανότητες για τον τρίτο είναι 3 προς 43, δηλαδή 7%. Για τον τέταρτο 2 προς 42, δηλαδή 4,7% και για τον πέμπτο 1 προς 41, δηλαδή 2,4%. Για να βρούμε την πιθανότητα να πιάσουμε και τα πέντε νούμερα μαζί (δεσμευμένες πιθανότητες) πολλαπλασιάζουμε τις παραπάνω πιθανότητες και βγαίνει 0,000000818492, δηλαδή 0,000081% ή 0,81 πιθανότητες στο 1.000.000.

Κι αυτό χωρίς τον επιπλέον αριθμό τζόκερ. Αν θελήσουμε να συνυπολογίσουμε και το τζόκερ που είναι 1 προς 20 τότε οι πιθανότητες να πιάσει κανείς 5+1 παίζοντας ένα απλό δελτίο είναι 0,000004090755%, δηλαδή περίπου 4 πιθανότητες στα 100.000.000!

Πρέπει λοιπόν κανείς να παίξει 12.222 δελτία διαφορετικών συνδυασμών, για να έχει περίπου 1% πιθανότητα να κερδίσει απλό 5άρι. Αφού κάθε στήλη χωρίς σύστημα κοστίζει 50 λεπτά, συνεπώς πρέπει να δαπανήσει 6.111€. Αν ενδιαφέρεται κανείς να έχει περίπου 1% πιθανότητα να κερδίσει το 5+1, τότε πρέπει να παίξει 244.351 δελτία διαφορετικών συνδυασμών με κόστος 122.175,5€.

Επίσης, αν κάποιος θέλει να έχει 100% πιθανότητα να κερδίσει το 5άρι (χωρίς σύστημα πάντα) πρέπει να ξοδέψει 610.880€ σε 1.221.759 απλά δελτία διαφορετικών συνδυασμών και αν θέλει να έχει 100% πιθανότητα να κερδίσει το 5+1 πρέπει να ξοδέψει 12.217.590€ σε 24.435.180 διαφορετικά δελτία.

Τέλος, πρέπει να γνωρίζουμε πως κάποιος που παίζει συνεχώς τα ίδια νούμερα δεν έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως αβαντάζ αν παίζει τα ίδια νούμερα συνέχεια ή αν τα αλλάζει από κλήρωση σε κλήρωση. Δεν σημαίνει ότι επειδή δεν κληρώθηκε μέχρι τώρα ένας συγκεκριμένος συνδυασμός αριθμών, έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες να πέσει κάποτε στο μέλλον. Κάθε κλήρωση είναι ανεξάρτητη από την προηγούμενη και οι αριθμοί της προηγούμενης κλήρωσης έχουν ακριβώς την ίδια πιθανότητα να ξανακληρωθούν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις