Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ACHAIA TASTE

/

Οινοποιία Γιαννόπουλοι: Μια διαρκώς αναπτυσσόμενη οικογενειακή επιχείρηση

Οινοποιία Γιαννόπουλοι: Μια διαρκώς αναπ...

Συμμετέχει στο achaiataste ενώ τα κρασιά Λιβεράδα θα τα βρείτε και στο ΚΕΛΛΑΡΙ 151

Τρία εξαιρετικής ποιότητας κρασιά, δύο λευκά και ένα κόκκινο, περιλαμβάνει η σειρά των εμφιαλωμένων οίνων, με την ονομασία Λιβεράδα, που παρουσιάζει το «Οινοποιείο και Αμπελώνες Γιαννόπουλοι», που αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους στην Καλλιθέα Πατρών.

Η Οινοποιία συμμετέχει πλέον και στο πρόγραμμα achaiataste που αποσκοπεί στην προώθηση των Αχαϊκών προϊόντων, ενώ τα κρασιά Λιβεράδα διατίθενται πλέον και από το ΚΕΛΛΑΡΙ 151.

Στην ετικέτα Λιβεράδα, κυκλοφορούν τρία κρασιά, το λευκό  ποικιλία μοσχάτου (ξηρό), το λευκό ποικιλία chardonnay και το κόκκινο ποικιλία μαυροδάφνη 100% (ξηρό).

Το όνομα Λιβεράδα είναι εμπνευσμένο από την ονομασία ενός μικρού κομματιού γης της Καλλιθέας, φημισμένου για το ιδιαίτερο υπέδαφος και την ποιότητα των παραγόμενων σταφυλιών.

Λιβερά ή Λιβεράδα είναι το όνομα μυστηριακής θεάς της γονιμότητας της αρχαίας Ρωμαϊκής λατρείας. Συνδέεται με την ευφορία της γης, του αμπελιού αλλά και τη διαφύλαξη των προνομίων της ελευθερίας. Οι κάτοικοι της περιοχής άλλωστε αναζητούν τις ρίζες του ονόματος στην εποχή της Τουρκοκρατίας: libero = ελεύθερος.

Οι αμπελώνες

Οι αμπελώνες καλλιεργούνται σε γραμμική υποστηλωμένη διαμόρφωση. Η ηλικία των αμπελώνων ξεπερνά στην πλειονότητα τα 60 έτη. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη χαμηλή στρεμματική απόδοση, ώστε να επιτυγχάνεται η παραγωγή σταφυλιών ξεχωριστής ποιότητας.

Οι άνθρωποι της εταιρείας ελέγχουν τα κλήματα σε τακτά χρονικά διαστήματα όλο το χρόνο και κάθε ημέρα από το τέλος του Αυγούστου και μετά. Μετρούν το επίπεδο των σακχάρων, την οξύτητα, τη γεύση με σκοπό να υποδείξουν την ιδανική ώρα για την έναρξη του τρύγου.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα στους ιδιόκτητους αμπελώνες είναι οι γηγενείς: Ροδίτης Μαυροδάφνη και Μοσχάτο, οι οποίες βρίσκουν το ιδανικό μικροκλίμα για την ανάπτυξή του δυναμικού τους. Γι αυτό και τα κρασιά που παράγονται είναι ονομασίας προέλευσης. Στους αμπελώνες Γιαννόπουλοι καλλιεργείται ακόμα η διεθνής ποικιλία Cabernet Sauvignon, η οποία προσαρμόζεται όμορφα στο μικροκλίμα και αποδίδει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής.

Εκτός από τους ιδιόκτητους αμπελώνες, μέρος των σταφυλιών προέρχεται από συγκεκριμένους και αυστηρά επιλεγμένους αμπελώνες της περιοχής, των οποίων η καλλιέργεια επιβλέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Παράλληλα με την καλλιέργεια των παραπάνω ποικιλιών στο οινοποιείο γίνονται πειραματισμοί με την καλλιέργεια, σε μικρή κλίμακα, ελληνικών και διεθνών ποικιλιών με σκοπό της διερεύνηση της προσαρμογής τους στο μικροκλίμα της περιοχής.

Το Οινοποιείο

Το οινοποιείο βρίσκεται στην Καλλιθέα Πατρών σε μία πανέμορφη τοποθεσία ανάμεσα στους ιδιόκτητους αμπελώνες. Είναι πλήρως προσαρμοσμένο στο φυσικό περιβάλλον και φέρει Πελοποννησιακά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά στοιχεία.

Το οινοποιείο στεγάζεται στα παραδοσιακά κτίρια, των οποίων η ανέγερση ξεκίνησε το 1960, για να εξυπηρετήσει την οινοπαραγωγική διαδικασία.

Η παραγωγή μονάδα του οινοποιείου είναι άρτια εξοπλισμένη και εκσυγχρονίζεται συνεχώς. Αποτελείται από το χώρο παραλαβής, γλευκοποίησης και οινοποίησης των σταφυλιών, τους χώρους ωρίμανσης των κρασιών, το υπόγειο κελάρι, το εμφιαλωτήριο και το χώρο διατήρησης του έτοιμου προϊόντος υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

Η πίεση των σταφυλιών γίνεται σε σύγχρονα πνευματικά πιεστήρια ενώ ο εξοπλισμός του οινοποιείου περιλαμβάνει ανοξείδωτες δεξαμενές ζύμωσης λευκής και ερυθρής οινοποίησης με ελεγχόμενο σύστημα ψύξης, δρύινες δεξαμενές ζύμωσης, δεξαμενές σταθεροποίησης και δρύινα βαρέλια παλαίωσης ανάλογα με την ποικιλία και τον τύπο του κρασιού.

Το οινοποιείο περιλαμβάνει επίσης ανεξάρτητο χώρο υποδοχής των επισκεπτών και γευστικής δοκιμής.

Η ιστορία του Οινοποιείου

Η αμπελοοινική παράδοση της εταιρείας αρχίζει στα 1920 όταν ο Δημήτρης Γιαννόπουλος, παραδοσιακός αμπελουργός, ξεκινά στην ιδιαίτερη αμπελουργική ζώνη της Καλλιθέας Πατρών την καλλιέργεια της μαύρης σταφίδας και αργότερα, επιδίδεται στην καλλιέργεια της Μαυροδάφνης και του Ροδίτη. Ιδρύει ένα μικρό οινοποιείο δίπλα στο πατρικό του σπίτι για να φτιάξει κρασιά με ποιότητα για το καθημερινό τραπέζι.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και από το 1945 οι γιοι του Δημήτρη, Ανδρέας και Κώστας, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση ασχολούνται και αυτοί με την αμπελουργία και την οινοποίηση τόσο των σταφυλιών που προέρχονται από τους δικούς τους αμπελώνες όσο και από άλλους αυστηρά επιλεγμένους αμπελώνες της περιοχής. Στις υπάρχουσες ποικιλίες προστίθενται μαυρούδια της περιοχής, Μοσχάτο, Σιδερίτης και η γαλλική ποικιλία Cabernet Sauvignon. Πάγιος στόχος τους, η παραγωγή ποιοτικών κρασιών.

Το 1970 εμφιαλώνεται το πρώτο λευκό κρασί της εταιρείας με το όνομα Λιβεράδα, αποκλειστικά από Ροδίτη,ποικιλία που χαρακτηρίζει την αχαϊκή αμπελοκαλλιέργεια.

Το όνομα του κρασιού είναι εμπνευσμένο από περιοχή της Καλλιθέας, φημισμένη για το ιδιαίτερο υπέδαφος και την ποιότητα των παραγόμενων σταφυλιών. Το όνομα εμφανίζεται να έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας: libero = ελεύθερος.

Τη σκυτάλη της οικογενειακής επιχείρησης παραλαμβάνει το 1995 η Έφη Γιαννοπούλου, κόρη του Ανδρέα, η οποία αξιοποιώντας τις σπουδές και τις γνώσεις της στην οινολογία και τέχνη της αμπελουργίας αλλά και την πολύτιμη παράδοση, συνεχίζει και εξελίσσει την παραγωγή του καλού κρασιού.

Η Έφη Γιαννοπούλου έχει μεταδώσει την αγάπη της για το κρασί και την καλλιέργεια του αμπελιού στα παιδιά της και σε όλους τους συνεργάτες του οινοποιείου.

Που θα βρείτε τα κρασιά Λιβεράδα

Στο Οινοπωλείο που βρίσκεται Μπουκαούρη 63 και Γερμανού. Τηλ. 2610 222223, Κιν. 6972084152.  Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 10.00-15.00 και 19.00-22.00, Κυριακή 10.00-15.00

Στο Οινοποιείο στην Καλλιθέα

Πριν την επίσκεψή σας πρέπει να επικοινωνήστε με την κ. Φωτεινή Γιαννοπούλου, Τηλ. 2610 590103, Κιν. 697 2084152

Στο ΚΕΛΛΑΡΙ 151, Μαιζώνος και Φιλοποίμενος, Πάτρα. Τηλ. 2610240872

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life