Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPORTS

/

Μαρία Πολύζου: Μια ζωή γεμάτη διακρίσεις και συγκινήσεις-Η κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος ξεκίνησε από το Εθνικό στάδιο της Πάτρας

Μαρία Πολύζου: Μια ζωή γεμάτη διακρίσεις...
Μάτσας Ηλίας

Η Πατρινή μαραθωνοδρόμος ανοίγει την καρδιά της στο thebest.gr

Η Μαρία Πολύζου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1968. Είναι  η πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε σε μαραθώνιο δρόμο, σε Ολυμπιακούς Αγώνες,  στην Ατλάντα το 1996. Υπήρξε πρωταθλήτρια επί είκοσι συναπτά έτη και κάτοχος του ρεκόρ Ελλάδας, στο μαραθώνιο δρόμο, ρεκόρ που διατηρείται μέχρι και σήμερα με 2:3:40.

Κατέχει την καλύτερη ελληνική επίδοση στην αυθεντική διαδρομή Μαραθώνας- Αθήνα με χρόνο 2:39:10 από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1997, όπου κατέλαβε και την 12η θέση. Είναι κάτοχος του Πανελλήνιου Ρεκόρ στον Ημιμαραθώνιο με χρόνο 1:13:31 από το 1998. Κατέκτησε το Πρώτο Χρυσό Βαλκανικό Μετάλλιο σε Μαραθώνιο Δρόμο, σημειώνοντας Βαλκανικό Ρεκόρ τρέχοντας στην Κωνσταντινούπολη το 1990.

Προς τιμήν της ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος μέσα στην Κωνσταντινούπολη. Κατέρριψε 14 Πανελλήνια Ρεκόρ, σε διάφορες αποστάσεις.

Η Πατρινή πρωταθλήτρια μίλησε με μεγάλη χαρά στο thebest.gr, εκφράζοντας μάλιστα και την αγάπη της για την Πάτρα, πόλη που μεγάλωσε γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα της βήματα.

Πως ξεκίνησες τον αθλητισμό; Τα ερεθίσματα σου. Πώς κατέληξες στον στίβο , στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων και ειδικά στον μαραθώνιο;

Ξεκίνησα αθλητισμό στα 13 μου χρόνια στην πρώτη γυμνασίου. Ήθελα να πάω στο στάδιο να προπονηθώ να γίνω καλή για να πάρω καλό βαθμό στην γυμναστική στο σχολείο, καθότι ο γυμναστής μου από λάθος ορθογραφικό είχε γράψει στο τέλος του πρώτου τριμήνου 13!

Έτσι έφθασα στο Εθνικό στάδιο της Πάτρας αναζητώντας ομάδα και προπονητή προκειμένου να προπονηθώ. Εκεί συνάντησα εντελώς τυχαία τον προπονητή μου τον κ. Γιώργο Μιχαλόπουλο, μεγάλος ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΣ, και τον ευχαριστώ από καρδιάς,   ο οποίος σχεδόν αμέσως ανακάλυψε πόσο μεγάλο ταλέντο ήμουν στις μεγάλες αποστάσεις.

Ξεκίνησα τρέχοντας μικρές αποστάσεις 1500 μέτρα και 3.000 μέτρα όπου διακρίθηκα σε τοπικό,  σχολικό, περιφερειακό και κατόπιν Εθνικό και Διεθνές επίπεδο πολύ γρήγορα.

Σε ηλικία 16  ετών ήδη  ως νεανίδα είχα καταρρίψει το Πανελλήνιο Ρεκόρ στα 10.000 μέτρα και μπήκα στην Εθνική ομάδα Γυναικών.

Στην τρίτη Λυκείου έτρεξα τον πρώτο μαραθώνιο της ζωής μου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στις Σέρρες όπου τερμάτισα με την δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των  εποχών στην Ελλάδα με 3:04:16.

Την αμέσως επόμενη χρονιά συνέτριψα το Πανελλήνιο Ρεκόρ γυναικών στον Μαραθώνιο γυναικών και κατέλαβα την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με χρόνο 2:44:49.

Το 1989 στα 20 μου χρόνια, καταρρίπτω και μία ακόμη φορά το Ρεκόρ Ελλάδος και κάνω 2:37:03 στον Διεθνή Μαραθώνιο του Λονδίνου.

Μετά ακολούθησαν μία σειρά από μαραθώνιους σε Βαλκανικό επίπεδο όπου πήρα και την πρώτη θέση στην Κωνσταντινούπολη μετά Παγκόσμια Πρωταθλήματα, Πανευρωπαικοί, Ολυμπιακοί Αγώνες της Ατλάντας το 1996 όπου υπήρξα η πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε στον Μαραθώνιο Δρόμο και πολλοί ακόμη μαραθώνιοι που ακόμη δεν έχουν τελειώσει!

Το 2010 ήρθε ο Φειδιππείδιος Άθλος, Αθήνα- Σπάρτη - Μαραθώνας 524 χλμ που εκεί ήταν η αποκορύφωση!

Τι σημαίνει κλασσικός μαραθώνιος , τι σημαίνει για σένα; Τι διαχωρίζει γενικά, τις μεγάλες αποστάσεις από οποιοδήποτε άλλο ατομικό άθλημα; Ποια είναι η ψυχολογική και σωματική προετοιμασία για μια τέτοια μεγάλη καταπόνηση;

Ο Αυθεντικός μαραθώνιος αποτελεί για μένα την τεράστια παρακαταθήκη που κληρονομίσαμε όλοι οι Ελληνες, μετά την νικηφόρα μάχη τον Ελλήνων εναντίων των Περσών. Ο Μαραθώνιος είναι η κορωνίδα όλων των αθλημάτων.

Συνδυάζει τη θέληση την πίστη και την υπέρμετρη προσπάθεια για να καταφέρεις να φτάσεις στο τερματισμό των 42.195 μέτρων. Είναι ένας δρόμος ψυχής που μεταφέρει μηνύματα. Όπως το μήνυμα της νίκης που μετέφερε ο αρχαίος οπλίτης το 490 π.χ. μετά τη μάχη του Μαραθώνα.

Ο μαραθώνιος είναι ένα αγώνισμα που αναδεικνύει τις κρυμμένες ψυχικές δυνάμεις του ανθρώπου και τον ανεβάζει σε ανώτερα πνευματικά επίπεδα.

Ο Μαραθώνιος της Αθήνας, ο αυθεντικός μαραθώνιος,  συγκαταλέγεται στους κορυφαίους μαραθωνίους του κόσμου όχι πια μόνο για την ιστορία του, αλλά και για την διοργάνωση του.

Το πιστοποιούν, οι χιλιάδες δρομείς που  τρέχουν κάθε χρόνο   και τερματίζουν βιώνοντας ο κάθε ένας τον προσωπικό του Άθλο και λέγοντας το δικό του  «ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ».

Μάλιστα θα πρέπει να τονίσω ότι δεν είναι λίγοι οι ξένοι μαραθωνοδρόμοι, που έχουν δηλώσει ότι θέλουν έστω και μία φορά να αγωνιστούν στην αυθεντική διαδρομή, Μαραθώνας – Αθήνα, ακολουθώντας την ιστορία και τα βήματα του Ημεροδρόμου.

Προσωπικά για μένα η συμμετοχή μου πάντα στον Αυθεντικό Μαραθώνιο, είναι ένα προσκύνημα στην Ιστορία μας και στο αγώνισμα που τόσα χρόνια υπηρετώ και πρεσβεύω.

Τι είναι αυτό όμως που κάνει έναν άνθρωπο να ξεκινήσει να τρέξει έναν μαραθώνιο δρόμο;

Μέσω του αθλητισμού και κυρίως μέσω των δρόμων μεγάλων αποστάσεων, ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με τον ίδιο τον εαυτό του. Ανακαλύπτει τις δυνατότητες του και βιώνει πρωτόγνωρα συναισθήματα.

Ο μαραθώνιος είναι ένα αγώνισμα που σου προσφέρει τόσες συγκινήσεις που η καθημερινή ζωή δεν μπορεί να σου δώσει. Αγωνίζεσαι να φθάσεις στο τέρμα της επίπονης διαδρομής, και ανακαλύπτεις κρυμμένες ψυχικές δυνάμεις. Βλέπεις ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Όταν ο νους είναι σταθερός στο στόχο, όταν είσαι γεμάτος από θετική σκέψη, μπορείς να πραγματοποιήσεις οποιοδήποτε προσωπικό άθλο.

Η ζωή σου μετά από τον τερματισμό σου σε ένα μαραθώνιο, δεν θα είναι ποτέ η ίδια. Θα έχεις ανέβει πνευματικό και σωματικό επίπεδο. Θα μπορείς να υπερπηδάς τα καθημερινά εμπόδια με χαμόγελο και να προχωράς με αυτοπεποίθηση στον εαυτό σου.

Έχεις συνειδητοποιήσει τι έχεις πετύχει στην καριέρα σου; Το όνομα και την υστεροφημία σου; (Πολλοί λένε, ότι καταλαβαίνει ο αθλητής, χρόνια αφότου εγκαταλείψει την ενεργό δράση)

Δεν κοιτώ πίσω, παρά μόνο μπροστά! Δεν στάθηκα ποτέ στιγμή στην ζωή μου να πω, κοίτα τι έκανα.... Κοιτούσα πάντα τον επόμενο στόχο. Ειλικρινά, ποτέ δεν θεώρησα τα ρεκόρ μου στον Μαραθώνιο μεγάλες επιδόσεις...

Τα έβλεπα από άλλη διάσταση.  Ήμουν πάντα έτοιμη να προχωρήσω μπροστά σε νέους προσωπικούς Άθλους. Δεν έχω σταματήσει ακόμη να διανύω χιλιόμετρα!

Ακόμη τρέχω μαραθώνιους! Ο μαραθώνιος είναι η ζωή μου! Μάλιστα πριν λίγες μέρες έτρεξα σε μία εβδομάδα δύο μαραθώνιους, στην Ν. Υόρκη και στον Αυθεντικό!

Τα τελευταία χρόνια βέβαια που αγωνίζομαι ο μαραθώνιος μετατρέπεται σε μαραθώνιο αλληλεγγύης και υπηρεσίας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη υπηρετώντας ένα μεγάλο σκοπό και μία μεγάλη εκστρατεία που έχουμε ξεκινήσει με την ομάδα μου και τους δρομείς του MARATHON TEAM GREECE, να μαζέψουμε 42.195 μερίδες φαγητού όσα και τα μέτρα τις απόστασης του μαραθώνιου δρόμου.

Για μένα ο μαραθώνιος δρόμος   βρίσκεται σε πολλά επίπεδα της ζωής μου. Σωματικά -πνευματικά και ψυχικά.

Και τέλος θέλω να μου μιλήσεις για την σχέση σου με την Πάτρα και τα συναισθήματά σου για αυτήν.

Στην Πάτρα ζουν οι άνθρωποι μου η μητέρα , τα αδέλφια μου, έχω πολλά ανίψια που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Η Πάτρα είναι στην καρδιά μου ....!και εύχομαι τα καλύτερα για όλους.

Η Πάτρα είναι η πόλη που γεννήθηκα. Η πόλη όπου ξεκίνησα να διανύω τα πρώτα μου χιλιόμετρα. Θυμάμαι ακόμη την πρώτη μέρα που πήγα στο στάδιο και έτρεξα δύο χιλιόμετρα.. την πρώτη φορά που έτρεξα 10 στροφές στο Εθνικό στάδιο της Πάτρας και έλεγα στους δικούς μου ότι διάνυσα 4.500 μέτρα και ήμουν περήφανη για αυτό.

 

Το πρώτο μου Κύπελλο στον γύρο της Πάτρας και όλους τους αγαπημένους μου φίλους που μαζί μοιραστήκαμε υπέροχες στιγμές. Τις Κυριακές που πηγαίναμε για χιλιομετρική προπόνηση στην Καλογριά, τα γέλια μας τους αγώνες μας , τις νίκες και τις ήττες μας... και πολλά άλλα.

Θα ήθελα να πω σε όλους ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ-  είμαι ΕΥΓΝΩΜΩΝ και κάθε στιγμή που μοιράστηκα μαζί τους...

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports