Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Το μήνυμα του Κέντρου Αναφοράς HIV/AIDS Νοτιοδυτικής Ελλάδας προς τους νέους

Το μήνυμα του Κέντρου Αναφοράς HIV/AIDS ...

Γράφει η Δρ. Τσέλιου Παρθενόπη - Διευθύντρια Βιοπαθολόγος Επιστημονική Υπεύθυνη Κέντρου Αναφοράς Hiv/Aids Νοτιοδυτικής Ελλάδας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, 34 χρόνια αφότου ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η ανθρωπότητα έχει κάνει τεράστια πρόοδο  σχετικά με την πρόληψη και την θεραπεία της νόσου, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμα να την ελέγξει.

Σήμερα ο αριθμός των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που ζουν με την νόσο ανέρχεται σε 35.000.000, ενώ 17.800.000 παιδιά έχουν χάσει τον ένα ή και τους δύο γονείς.

Ο ιός δεν προειδοποιεί και επιτίθεται αδιακρίτως φύλου, ηλικίας, φυλής ή οικονομικής κατάστασης.

Ο φίλος μας, ο γείτονάς μας, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, εμείς οι ίδιοι, όλοι οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν, εάν δεν λαμβάνουν τις βασικές προφυλάξεις. Η υγιής εμφάνιση ενός ατόμου δεν αποκλείει την μόλυνση από τον ιό, κάτι που ενδέχεται να αγνοεί και το ίδιο το άτομο. Αυτό συμβαίνει διότι από την στιγμή της μόλυνσης μόνο ένα 30% των ανθρώπων θα εμφανίσει συμπτώματα που μπορεί να είναι μία απλή γρίπη, οπότε δεν θα μπουν υποψίες!

Γενικά τα συμπτώματα ταιριάζουν με γρίπη  ή  λοιμώδη  μονοπυρήνωση. Εμφανίζονται πυρετός, εξάνθημα, μυαλγίες, αρθραλγίες, καταβολή, νυχτερινές εφιδρώσεις, πονοκέφαλος, διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων και άτυπα έλκη στην στοματική κοιλότητα.

Ακολουθεί η ανάπτυξη των αντισωμάτων τα οποία ανιχνεύονται μετά από 20 ημέρες και το άτομο μπορεί να παραμείνει χωρίς συμπτώματα για κάποια χρόνια μέχρι να εκδηλωθεί το AIDS που είναι πλέον το τελικό στάδιο της HIV λοίμωξης με εξασθένιση της αμυντικής ικανότητας του οργανισμού και εμφάνιση καιροσκοπικών λοιμώξεων και νεοπλασιών.

Είναι γνωστό ότι ο ιός HIV μεταδίδεται α) με την σεξουαλική επαφή (κολπική, πρωκτική, στοματική) χωρίς προφυλάξεις με οροθετικό άτομο β) από την μολυσμένη μητέρα στο παιδί της κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού  ή του θηλασμού γ) με την κοινή χρήση μολυσμένων συριγγών, βελονών, ξυραφιών κλπ. Η πιθανότητα μόλυνσης μέσω της μετάγγισης έχει πρακτικά ελαχιστοποιηθεί, λόγω της εφαρμογής του μοριακού ελέγχου του αίματος και της διαρκούς προσπάθειας αύξησης της δεξαμενής των εθελοντών αιμοδοτών.

Ο ιός δεν μεταδίδεται με τις κοινωνικές επαφές, την χειραψία, το φιλί, το αγκάλιασμα, το φτέρνισμα και τον βήχα. Δεν μεταδίδεται επίσης από τις τουαλέτες, τα ντους, τις πισίνες, την θάλασσα, τον αέρα, τα έντομα, τα ζώα ή με την χρήση κοινών πιάτων, μαχαιροπήρουνων κλπ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σεξ είναι από τις πιο σημαντικές απολαύσεις της ζωής μας.

Όμως μία και μόνη επαφή με μολυσμένο άτομο χωρίς προφύλαξη, μπορεί να αλλάξει προς το χειρότερο ολόκληρη την ζωή μας, γι αυτό και είναι απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού.

Το μυαλό μας κολλάει πολλές φορές  και σκεπτόμαστε ότι το AIDS δεν μας αφορά ή ότι αν έχουμε μολυνθεί, καλλίτερα να μη το ξέρουμε! Όμως όσο πιο γρήγορα το ανακαλύψουμε, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία! Σήμερα το AIDS είναι μία σκληρή και θλιβερή πραγματικότητα που μας  αφορά  όλους και είναι ασυγχώρητη η άγνοια  του  κινδύνου.

Τα μόνα όπλα που έχουμε είναι η διαρκής ενημέρωση και η χρήση προφυλακτικού. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι θεραπεία σήμερα με τους νέους συνδυασμούς φαρμάκων είναι μεν  αποτελεσματική σταματώντας τον πολλαπλασιασμό του ιού, όμως εκρίζωση της νόσου δεν υπάρχει προς το παρόν και οι φορείς ζουν εφόρου ζωής με το πρόβλημα. Επομένως η καλλίτερη επιλογή είναι η πρόληψη.

Σήμερα, σαν Κέντρο Αναφοράς HIV/AIDS Νοτιοδυτικής Ελλάδας, απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες της Πάτρας και ειδικά στην νεολαία μας για να τονίσουμε την μεγάλη αξία του προληπτικού ελέγχου που γίνεται δωρεάν, είναι εμπιστευτικός και ανώνυμος.

Παρέχουμε λεπτομερή ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη στους εξεταζόμενους, κάνουμε ενημερώσεις στα σχολεία παράλληλα με την ενημέρωση για την εθελοντική αιμοδοσία και δίνουμε αξιόπιστα αποτελέσματα.

Επιθυμία μας είναι να έχουμε αύξηση του αριθμού των εξεταζομένων πολιτών και μείωση έως μηδενισμό των νέων οροθετικών HIV στο άμεσο μέλλον.

Το Κέντρο Αναφοράς HIV/AIDS Νοτιοδυτικής Ελλάδας εδρεύει στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» στον 3ο όροφο του Ταχύρυθμου Κτιρίου και τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 2610-227984 και 227986.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις