Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Mεγάλη θλίψη και στην Πάτρα για το χαμό του Μηνά Χατζησάββα - Η σχέση του με την πόλη και η τελευταία του εμφάνιση στο Φεστιβάλ Πάτρας-ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Mεγάλη θλίψη και στην Πάτρα για το χαμό ...

Είχε παίξει και στην Αριστοφανική "Ειρήνη" το 1995 πλάι στον Θ. Βέγγο

Μεγάλη συγκίνηση προξένησε στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και στο κοινό η δυσάρεστη είδηση του θανάτου του σπουδαίου Έλληνα πρωταγωνιστή του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης Μηνά Χατζησάββα στα 67 του χρόνια, ο οποίος είχε σπουδάσει στην δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο οποίο και είχε παίξει πολλές φορές.

Ο Μηνάς Χατζησάββας πραγματοποίησε την παρθενική του εμφάνιση στο θέατρο πριν από 50 χρόνια, νεαρός, το 1965 και ερμήνευσε τον Πάρη στον «Ρήσο» του Ευριπίδη που είχε ανέβει στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης σε σκηνοθεσία του Τάκη Μουζενίδη, με το Εθνικό θέατρο.

Ο συμπαθής ηθοποιός είχε αρκετές φορές δουλέψει και στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, η καλλιτεχνική διεύθυνση του οποίου και οι ηθοποιοί εκφράζουν τη μεγάλη τους λύπη για την απώλεια του. Όπως μας ενημέρωσαν από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ο εκλιπών είχε κατά διαστήματα (συνολικά επί δέκα χρόνια) παίξει σε αρκετές παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ, με πιο σημαντικές στιγμές την παράσταση του «Σιρανό» σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη, το 2003 με την Πέγκυ Σταθακοπούλου στο ρόλο της Ρωξάνης, παράσταση που είχε αρέσει στο κοινό και είχε κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον κοινού και κριτικών όλη την τότε χειμερινή θεατρική σαιζόν. Περίπου την ίδια περίοδο ο Μηνάς Χατζησάββας συνεργάστηκε με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και στο έργο «Φάουστ» του Γκαίτε με την Μάγια Λυμπεροπούλου.

Ο Μηνάς Χατζησάββας έχαιρε της μεγάλης εκτίμησης των ανθρώπων του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για το ήθος, το ταλέντο και την ευπρέπεια του.

Ο εκλιπών πρωταγωνιστής είχε έρθει στην Πάτρα πολλές φορές και με παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πάτρας του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων. Ο πολιτιστικός σύμβουλος και επικεφαλής πλέον του Φεστιβάλ, Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος μαθαίνοντας το θλιβερό νέο τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015 το βράδυ, πως ο Μηνάς Χατζησάββας κατέληξε ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στην Αθήνα, εξέφρασε την βαθύτατη θλίψη και οδύνη του.

Από τις πιο χαρακτηριστικές του εμφανίσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ ήταν το 1995 με την μεγαλειώδη παράσταση του Γιώργου Μιχαηλίδη «Ειρήνη» του Αριστοφάνη. Ο Μηνάς Χατζησάββας είχε παίξει τότε πλάι στον σπουδαίο Θανάση Βέγγο σε μία παράσταση που είχε θριαμβεύσει και καταχειροκροτηθεί όχι μόνο στην Επίδαυρο και στο Αρχαίο Ωδείο Πατρών αλλά και όπου και αν παίχθηκε.

Η τελευταία φορά που το Φεστιβάλ Πάτρας φιλοξένησε τον Μηνά Χατζησάββα ήταν το καλοκαίρι του 2013. Όπως μας θύμισε ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος, ο οποίος φρόντισε να αποστείλει και στο thebest.gr φωτογραφίες της παράστασης, ο Μηνάς Χατζησάββας είχε υποδυθεί τον Αγαμέμνονα στην ομώνυμη τραγωδία που είχε ανεβάσει το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και είχε μεταφερθεί και παρουσιαστεί στο Αρχαίο Ωδείο στο πλαίσιο του 32ου Φεστιβάλ Πάτρας 2013 - Θεσμός Αρχαίου Δράματος, στις 19 & 20/8/2013.

Η σκηνοθεσία ήταν της Νικαίτης Κοντούρη και τα σκηνικά – κοστούμια του Γιώργου Πάτσα, την Κλυταιμνήστρα είχε υποδυθεί η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και επίσης έπαιζαν οι Θεοδώρα Τζήμου ως Κασσάνδρα, Βασίλης Μπισμπίκης – Αίγισθος, Θέμης Πάνου – Κήρυκας και Βασίλης Χαλακατεβάκης. Ακόμα συμμετείχαν ως κορυφαίοι του χορού (με αλφαβητική σειρά), οι Θύμιος Κούκος, Βασίλης Πουλάκος, Κρις Ραντάνοφ, Κώστας Φαλελάκης και Μενέλαος Χαζαράκης ενώ κλαρινέτο έπαιξε ο Χρήστος Καλκάνης.

Ο Μηνάς Χατζησάββας ερμήνευσε πολλούς ρόλους ενώ το περασμένο καλοκαίρι έμελλε να κάνει την τελευταία του παρουσία, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στην παράσταση «Οι Τυφλοί ή ο ήχος των μικρών πραγμάτων σε μεγάλο σκοτεινό τοπίο» μετέχοντας σε έναν έξοχο θίασο βετεράνων ηθοποιών.

Σίγουρα αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον και η τελευταία του κινηματογραφική παρουσία, σε ένα μάλιστα κόντρα ρόλο ενός ακροδεξιού που μισεί τους μετανάστες, στη νέα ήδη πολυαναμενόμενη ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Ένας άλλος κόσμος» που θα κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 17 Δεκεμβρίου 2015, σε διανομή VILLAGE. Eπίσης συμπτωματικά απόψε Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2015 στις 23.00, στην ΕΡΤ2 θα προβληθεί η πρόσφατη κινηματογραφική ταινία «JACE» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη όπου ο Μηνάς Χατζησάββας κρατούσε ένα ρόλο.

Είχε παίξει και στην πολυσυζητημένη και βραβευμένη στο Φεστιβάλ Βενετίας «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά (2011). Είχε τιμηθεί και με βραβεία ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για «Τα παιδιά του Κρόνου» του Γ.Κόρρα - Βραβείο Β' Ανδρικού ρόλου, 1985), για την «Κλειστή στροφή» του Ν. Γραμματικού (Βραβείο Α' Ανδρικού ρόλου, 1991), «Lilly's story» του Ροβήρου Μανθούλη (Βραβείο Β' Aνδρικού ρόλου, 2002).  Όσο για την τηλεόραση, η παρουσία του Μηνά Χατζησάββα έγραψε στη μνήμη του κοινού μέσα από το ρόλο του στο σήριαλ «Αναστασία» του Mega, όπου συμπρωταγωνίστησε το 1992-1993 με την Μυρτώ Αλικάκη.

Όνειρο του ήταν να παίξει στο θέατρο «Οιδίποδα επί Κολωνώ» αλλά και «Βασιλιά Ληρ» του Σαίξπηρ. Δυστυχώς δεν πρόλαβε.

Στην βασική φωτ. (από το πρόγραμμα της Αριστοφανικής παράστασης "Ειρήνη"), ο Μηνάς Χατζησάββας με τον σκηνοθέτη Γιώργο Μιχαηλίδη. Στην παράσταση "Ειρήνη" του 1995 είχε ενσαρκώσει τον Ιεροκλή.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight