Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Όπερα από την Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας, το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου

Όπερα  από την Κινηματογραφική Λέσχη Πάτ...

“The Met: Live in HD”

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας συνεχίζει και φέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά τη διοργάνωση και στην Πάτρα του προγράμματος των μεταδόσεων της Metropolitan Opera “The Met: Live in HD”.

Eσιτήρια διατίθενται από εμάς στις προβολές της Δευτέρας ή στο γραφείο μας κατά τις ώρες λειτουργίας του (τηλ. 693.6177790), καθώς και από το Κατάστημα Discover (Πατρέως 30, τηλ. 2610.624916).

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι €15 (κανονικό) και €10 (φοιτητικό, παιδιά, άνεργοι και μέλη Κινηματογραφικής Λέσχης).

Σήμερα ανακοινώνουμε την πρώτη μετάδοση των παραστάσεων της Metropolitan Opera για την περίοδο 2015-16:

Στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών

Il Trovatore - Giussepe Verdi, Σάββατο 5.12.2015, ώρα 19.55΄ (διάρκεια 3 ώρες περίπου)

 

Διεύθυνση ορχήστρας:    Marco Armiliato                       Κουστούμια:    Brigitte Reiffenstuel

Σκηνοθεσία:                    Sir David McVicar                    Φωτισμοί:        Jennifer Tipton

Σκηνικά:                         Charles Edwards                       Χορογραφίες:   Leah Hausman

Ερμηνευτές:                  Λεονόρα  Anna Nebtrenko,  Αζουτσένα Dolora Zajick,  Μανρίκο  Yonghoon Lee,

ντι Λούνα  Dmitri Hvorostovsky,  Φεράντο  Štefan Kocán.

Υπότιτλοι:                     Ελληνικοί

 

Διάρκεια:   κατά προσέγγιση 3 ώρες

 

Η  Anna Nebtrenko στο πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της στη ΜΕΤ έχει τον ρόλο της Λεονώρα, της βασανισμένης ηρωίδας του Τροβατόρε.

 

Ο Dmitri Hvorostovsky ερμηνεύει τον κόμη ντι Λούνα στο πρώτο σμίξιμο μετά το 2002 των δύο λαμπρών ρώσων καλλιτεχνών στη ΜΕΤ, με τον Yonghoo Lee στον ρόλο του Μανρίκο, του χαρακτήρα του τίτλου, τον Štefan Kocán στον ρόλο του Φεράντο και την Dolora Zajick στον χαρακτηριστικό ρόλο της τρελής τσιγγάνας Αζουτσένα.

 

Μέρος I Η Μονομαχία

Η Ισπανία σπαράσσεται από τον εμφύλιο. Ο κόμης ντι Λούνα, διοικητής των στρατευμάτων του Πρίγκιπα της Αραγονίας, είναι ερωτευμένος με τη Λεονόρα, μια νεαρή αριστοκράτισσα στην υπηρεσία της βασίλισσας. Ο Φεράντο, αρχηγός της φρουράς, αφηγείται την ιστορία μιας τσιγγάνας που κάηκε πριν από χρόνια στην πυρά, επειδή μάγεψε τον μικρό αδερφό του κόμη. Η κόρη της τσιγγάνας πήρε εκδίκηση αρπάζοντας το αγόρι και –όπως λέει η ιστορία –ρίχνοντάς το στις φλόγες όπου πέθανε η μητέρα της. Ποτέ δεν βρέθηκαν τα ίχνη της κόρης, αλλά ο Λούνα ακόμα την αναζητά.

Η Λεονόρα στοχάζεται τον έρωτά της για έναν άντρα που συνάντησε πριν απ’ τον πόλεμο και τώρα επιστρέφει σαν τροβαδούρος για να της κάνει καντάδα. Ο ντι Λούνα την παρακολουθεί. Όταν εμφανίζεται ο τροβαδούρος, οι δυο άντρες έρχονται αντιμέτωποι και ο τροβαδούρος αποκαλύπτει την αληθινή ταυτότητά του: είναι ο Μανρίκο, ο αρχηγός των ανταρτών. Ο κόμης τον προκαλεί σε μονομαχία μέχρι θανάτου.

Μέρος II Η Τσιγγάνα

Η μονομαχία έγινε. Ο Μανρίκο νίκησε τον κόμη, αλλά του χάρισε τη ζωή. Ο πόλεμος μαίνεται και ο Μανρίκο, άσχημα πληγωμένος, περιθάλπεται από τη μητέρα του, την τσιγγάνα Αζουτσένα. Η Αζουτσένα είναι η γυναίκα που αναζητά ο ντι Λούνα. Η ζωή της είναι σημαδεμένη από την ανάμνηση του θανάτου της μητέρας της και της τρομερής εκδίκησης που πήρε. Λέει στον Μανρίκο ότι έκλεψε τον μικρό γιο του κόμη, αλλά το παιδί που σκότωσε ήταν τελικά το δικό της. Όταν ο Μανρίκο απαιτεί να μάθει ποιος πράγματι είναι, η Αζουτσένα υπεκφεύγει, το μόνο που έχει σημασία είναι η μητρική αγάπη που του έδειξε σ’ όλη του τη ζωή. Έρχεται η είδηση ότι η Λεονόρα, πιστεύοντας τον Μανρίκο ζωντανό, πάει να κλειστεί σε μοναστήρι. Ο Μανρίκο τρέχει αμέσως να τη βρει.  Ο ντι Λούνα σκοπεύει να πολιορκήσει το μοναστήρι και να πάρει με το ζόρι τη Λεονόρα. Προσπαθεί να την αρπάξει, αλλά τον αποτρέπει η επίθεση του Μανρίκο και των αντρών του. Στη σύγχυση που επακολουθεί, οι δυο ερωτευμένοι δραπετεύουν.

Διάλειμμα

 

Μέρος III Ο γιος της τσιγγάνας

Ο ντι Λούνα και ο στρατός του επιτίθενται στο οχυρό όπου έχουν καταφύγει ο Μανρίκο και η Λεονόρα. Η Αζουτσένα αιχμαλωτίζεται και ο Φερράντο αναγνωρίζει στο πρόσωπό της τη δολοφόνο του αδερφού του κόμη. Ο ντι Λούνα, καταλαβαίνοντας ότι έχει τα μέσα να εξαναγκάσει τον εχθρό του να βγει από το οχυρό, διατάζει να καεί η Αζουτσένα σε μια πυρά μπροστά στα τείχη.  Μέσα στο κάστρο, ο Μανρίκο και η τρομαγμένη Λεονόρα ετοιμάζονται να παντρευτούν. Όταν έρχεται η είδηση για την αιχμαλωσία της Αζουτσένα, ο Μανρίκο ετοιμάζεται να επιτεθεί.

 

Μέρος IV Η εκτέλεση

Ο στρατός του Μανρίκο ηττήθηκε και ο ίδιος κρατείται αιχμάλωτος μαζί με την Αζουτσένα. Η Λεονόρα το έχει σκάσει και έχει έρθει στη φυλακή. Όταν ο ντι Λούνα διατάζει την εκτέλεση του Μανρίκο και της Αζουτσένα, η Λεονόρα προσφέρεται στον κόμη σαν αντάλλαγμα για τον αγαπημένο της, αλλά στα κρυφά παίρνει δηλητήριο.

Ο Μανρίκο προσπαθεί να παρηγορήσει την Αζουτσένα με αναμνήσεις της προηγούμενης ευτυχίας τους. Η Λεονόρα λέει στον Μανρίκο ότι είναι ασφαλής και τον παροτρύνει να φύγει. Εκείνος καταλαβαίνει τη συμφωνία της με τον κόμη και την κατηγορεί μανιασμένος. Αλλά το δηλητήριο έχει ήδη αρχίσει να δρα. Η Λεονόρα πεθαίνει στην αγκαλιά του. Ο ντι Λούνα προλαβαίνει να γίνει μάρτυρας του θανάτου της και στέλνει τον Μανρίκο στην εκτέλεση. Η Αζουτσένα φωνάζει ότι πήρε εκδίκηση για τη μητέρα της: ο ντι Λούνα σκότωσε τον ίδιο του τον αδερφό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture