Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία: Τρέμουν και πάλι για τον Αλφειό...

Ηλεία: Τρέμουν και πάλι για τον Αλφειό...

H επιβίωσή τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ολοκλήρωση του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου

Μειωμένη ακόμα και σε ποσοστό της τάξης του 70% αναμένεται να είναι φέτος η παραγωγή των πορτοκαλιών στο κάμπο των Μακρισίων, σύμφωνα με τους παραγωγούς της περιοχής , που βλέπουν τις περιουσίες τους χρόνο με το χρόνο να μαραζώνουν.

Όπως λένε η κάτω βόλτα των πορτοκαλιών τα τελευταία χρόνια σε έναν κάμπο που φτάνει τα 2000 στρέμματα , πέρα από το χαλάζι και τον παγετό, οφείλεται κυρίως στις πλημμύρες του ποταμού Αλφειού που όταν υπερχειλίζει καλύπτει αυτές τις εκτάσεις επηρεάζοντας τα δέντρα που δεν μπορούν να αποδώσουν ποσοτικά και ποιοτικά όπως θα έπρεπε, όταν βρίσκονται για μεγάλο διάστημα μέσα στο νερό.

Έτσι, όπως δηλώνουν η  παραγωγή τους και κατ΄επέκταση η επιβίωσή τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ολοκλήρωση του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου του ποταμού Αλφειού, που στο κομμάτι που τους «καίει» ο εργολάβος έχει αποχωρήσει με αποτέλεσμα το χρονοδιάγραμμα να έχει πάει πίσω, παρατείνοντας την αγωνία τους για την τύχη των καλλιεργειών τους. Ακόμη, όπως δηλώνουν ο ΕΛΓΑ δεν τους έχει αποζημιώσει για τις περσινές ζημιές που υπέστησαν και έτσι για τη φετινή καλλιέργεια κλήθηκαν οι ίδιοι να επωμιστούν εξ ολοκλήρου το οικονομικό κόστος.

Θανάσης Δάγλαρης, τέως πρόεδρος Μακρισίων

Υπάρχει μεγάλη ακαρπία στα πορτοκάλια και αυτό οφείλεται στις πλημμύρες του ποταμού Αλφειού. Μας κοροϊδεύουν, γιατί το έργο έχει σταματήσει. Ας έρθουν να μας υποδείξουν ότι έργο ολοκληρώνεται. Μας ζητάνε να δώσουμε προκαταβολικά χρήματα στην εφορία και εμείς δεν έχουμε πληρώσει ούτε το ρεύμα και θα μας το κόψουν. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Πρέπει το κράτος να δει τα προβλήματα των αγροτών γιατί τους έχει εγκαταλείψει τελείως. Και εμείς πρέπει να παλέψουμε από την πλευρά μας ώστε να έχουμε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Κάποιοι δυστυχώς θέλουν μόνο τις καρέκλες. Υπάρχουν πορτοκαλιές που δεν έχουν πάνω ούτε ένα πορτοκάλι. Οι τιμή που δίνουν οι έμποροι είναι μικρή και δε μας τα δίνουν κιόλας. Όλες οι κυβερνήσεις ακόμα και η σημερινή έχουν μεγάλες ευθύνες για αυτή την κατάσταση, γιατί άφησαν τους παραγωγούς απροστάτευτους.

Γιώργος Χατζόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Βρισκόμαστε σε μια περιοχή η οποία πλήγεται από τα καιρικά φαινόμενα έντονα από το 2003 όταν είχε σπάσει το προστατευτικό ανάχωμα και αυτή η κατάσταση διαιωνίζεται. Για θωράκιση του Αλφειού ακούμε αλλά θωράκιση δε βλέπουμε. Ο εργολάβος έχει σταματήσει τα έργα στο σημείο που έχει σπάσει το ανάχωμα. Υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχιστεί αλλά είναι χωρίς ουσία. Οι συνέπεια όλων αυτών είναι ότι κάθε χρόνο τα Μακρίσια πλήγονται, και ιδιαίτερα εδώ στις καλλιέργειες των πορτοκαλιών, με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι μειωμένη σημαντικά. Οι παραγωγοί προσπαθούν να κρατήσουν τα δέντρα όπως μπορούν αλλά είναι δύσκολο. Τα προβλήματα είναι πολλά όπως είναι ο παγετός και το χαλάζι αλλά κυρίως είναι οι πλημμύρες. Όταν το νερό μένει μέσα στα χωράφια ένα και δύο μήνες κάθε χρόνο, λογικό είναι να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Οι περσινές αποζημιώσεις δεν έχουν πιστωθεί για πρώτη φορά στα χρονικά του ΕΛΓΑ. Γιατί εμπαίζουν τους αγρότες; Αν τελειώσει ο πρωτογενής τομέας η Ελλάδα καταστράφηκε.

Νικολακόπουλος Σπύρος, παραγωγός

Εδώ εμείς έχουμε σοβαρό πρόβλημα με το ποτάμι και αυτό το ξέρουν. Προσπάθησαν να γίνουν κάποια έργα με σωστή απόφαση αλλά δεν έχει γίνει ολοκλήρωση. Έχουν αφήσει ημιτελή 150 μέτρα του προστατευτικού αναχώματος και επικαλούνται διάφορες δικαιολογίες. Εγώ να σεβαστώ ότι δεν έχουν σύρματα και οτιδήποτε άλλο λένε αλλά ας μου εξηγήσει κανείς που πήγαν τα τόσα φορτηγά πέτρα που έχουν αδειάσει στο σημείο που φτάνουν  όχι μόνο για το κομμάτι που ζητάμε αλλά να περισσέψει κιόλας. Όταν πλησιάζει ο χειμώνας τρέμουμε και κοιτάμε στις ειδήσεις αν θα πνιγούμε. Τα έξοδα όπως καταλαβαίνετε δε βγαίνουν. Η πολιτεία μόνο ζητάει χωρίς να σκέφτεται αν έχουμε παραγωγή ή όχι. Που θα βρούμε τα λεφτά; Κλέφτες θα γίνουμε εμείς; Πως θα ζήσουμε; Δε θα το αφήσουμε φέτος να λειτουργήσει το ΥΔΡΥΛ αν έχουμε πλημμύρες, αυτό να το ξέρουν όλοι. Εμείς δεν έχουμε τίποτα με κανέναν είμαστε άνθρωποι φιλήσυχοι και εργατικοί αλλά μη μας καταστρέφουν.

Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στα γειτονικά Καλυβάκια, με τους κατοίκους εκεί να ανοίγουν άλλο ένα μεγάλο ζήτημα πέραν της ακαρπίας, αυτό της αγροτικής οδοποιίας. Όπως λένε, είναι αδύνατο να προσεγγίσουν τις περιουσίες τους διότι οι αγροτικοί δρόμοι είναι απροσπέλαστοι. Αυτό που ζητούν είναι ελάχιστο χαλίκι, ώστε να κάνουν τις εργασίες που θέλουν.

Γεωργιόπουλος Ιωάννης, κάτοικος Καλυβακίων

Δεν έχουμε δρόμους να μαζέψουμε τις ελιές και τα πορτοκάλια. Ο εργολάβος έχει πάρει το χαλίκι από το ποτάμι και αποτέλεσμα δεν έχουμε δει. Και εμάς δε μας αφήνουν να ρίξουμε λίγο χαλίκι ώστε να στρώσουμε τους δρόμους και να μπορούμε να πάνε στα χωράφια μας. Πηγαίνετε σε όποιον αγροτικό δρόμο θέλετε, να δείτε σε τι κατάσταση είναι. Ευτυχώς που καθαρίστηκαν και τα ρέματα. Και δε φτάνουν όλα αυτά η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη. Οι έμποροι παίρνουν τα πορτοκάλια όσο-όσο και τα λεφτά μας τα δίνουν μετά από ένα χρόνο.  Μάλιστα, τώρα θα πληρώνουμε και το νερό για να ποτίζουμε την ώρα που ο Αλφειός χάνεται στη θάλασσα.

Αναστασόπουλος Γιώργος, κάτοικος Καλυβακίων

Τα χωράφια μας πουλιούνται κάθε μέρα μισοτιμής. Είμαι 85 χρονών και μου ζητάνε να πάω να κάνω σεμινάριο, για τα φάρμακα. Είναι ντροπή όλα αυτά! Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πια. Σκέπτεται κανείς πόσα από τα χρήματα που θα ξοδέψω θα μου μείνουν; Γι’ αυτό και δε θέλουμε κανέναν πολιτικό εδώ. Μόνος μου άνοιξα δρόμο για τα χωράφια μου και το χρησιμοποιούσαν και άλλοι και τώρα έχει κλείσει από τα κλαριά. Ξύλα να θέλω να κάνω δεν μπορώ. Τα πορτοκάλια από πού ξεκίνησαν και που έφτασαν; Αφού δε βγάζουμε τα έξοδά μας, τι να κάνουμε; Να κλέψουμε;

Πάνος Γεωργακόπουλος, πρόεδρος Τ.Κ. Καλυβακίων

Τις δικές του απαντήσεις για όλα τα θέματα δίνει ο πρόεδρος των Καλυβακίων.

«Μετά από δύο μεγάλους παγετούς και μια χαλαζόπτωση ήρθε ως συνέπεια η μειωμένη παραγωγή. Όσον αφορά τους αγροτικούς δρόμους από το Σεπτέμβριο έχουν ξεκινήσει κάποιες εργασίες και προσπαθούμε να καλύψουμε όλο το δίκτυο. Τα παράπονα τα δέχομαι και είναι δικαιολογημένα και όπου υπάρχει ζήτημα τις επόμενες μέρες θα παρέμβουν τα μηχανήματα, να κάνουμε ότι μπορούμε και να ανοίξουμε τα φρεάτια ώστε να φεύγουν τα νερά. Η καλύτερη λύση θα ήταν να ρίχναμε τσιμέντο αλλά οι οικονομικές δυνατότητες είναι περιορισμένες. Ζητάω λίγη υπομονή και ευτυχώς ο καιρός είναι σύμμαχος. Όμως πρέπει να αλλάξουμε και νοοτροπία και να μην τα περιμένουμε όλα έτοιμα. Στο αντιπλημμυρικό έργο του Αλφειού υπάρχει πρόβλημα είναι αλήθεια, καθώς υπήρξε στασιμότητα λόγω των εξελίξεων στη χώρα. Ωστόσο, ένα κομμάτι ανάμεσα στα Καλυβάκια και στα Μακρίσια κοντεύει να υλοποιηθεί και ένα πρόβλημα που είχαμε σε ένα άλλο σημείο έχει αποκατασταθεί. Έχουμε κάνει αυτοψία στα σημεία και αφού γίνεται ιεράρχηση προχωράει το έργο.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος των Καλυβακίων θέλησε να μας δείξει, το σημείο που είχε υποστεί καθίζηση και πρόσφατα επισκευάστηκε, όταν στο σημείο μετά από λίγο βρέθηκε καθ’ οδόν για άλλη του δουλειά ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, από τον οποίο δε θα μπορούσαμε να μην πάρουμε μια δήλωση για την πορεία των εργασιών.

Σάκης Μπαλιούκος, δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Σε ένα σημείο που μας έχει ταλαιπωρήσει αφάνταστα γιατί είναι το πλέον στενό σημείο και ακριβώς απέναντι είναι η Λιναριά. Έγινε εδώ μια καλή κατασκευή και το έργο συνεχίζεται εκεί που ο ποταμός εμβολίζει την άσφαλτο, από τα Μακρίσια ως τα Καλυβάκια. Η μελέτη θα κυλήσει όπως πρέπει να κυλήσει. Έχω τη διαβεβαίωση της Περιφέρειας και του ανάδοχου ότι θα υπάρξει επέμβαση και πέραν των μελετών, όπου χρειαστεί. Θεωρώ ότι μετά από καιρό και μετά από τις καθυστερήσεις λόγω της κατάστασης της οικονομίας τα πράγματα μπαίνουνε σε ένα δρόμο. Να ευχηθούμε να προχωρήσουν τα έργα και να προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα παίρνοντας τους πόρους που θα πέσουν στην πραγματική οικονομία.

 

patrisnews.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις