Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

«Περιμέναμε κάρτες και SIM στο παρά πέντε»

«Περιμέναμε κάρτες και SIM στο παρά πέντε»
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Εκλογές ΝΔ

Τα δέματα με τα 15 τάμπλετ που θα χρησιμοποιούνταν για τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας έφτασαν στον νομό Ροδόπης τέσσερις ημέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες. Είχαν ενσωματωμένη κάρτα SIM κινητής τηλεφωνίας για 3G σύνδεση στο Ιντερνετ και μια ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή για τη διεξαγωγή της διαδικασίας. Οι πενταψήφιοι κωδικοί που θα την ενεργοποιούσαν στάλθηκαν δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, σε μπλε καρτελάκια. Οι οδηγίες χρήσης έφτασαν 24 ώρες πριν. Μετά ακολούθησε πανικός. Το σύστημα δεν λειτουργούσε.

«Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε σοβαρό θέμα, ότι θα εκτεθούμε. Δεν είχαμε ουσιαστικές οδηγίες. Καλούσαμε τη διεύθυνση οργανωτικού και μας παρέπεμπε σε τηλέφωνα τεχνικής υποστήριξης που είχαν δοθεί στην εταιρεία που ανέλαβε το έργο. Μιλούσαμε μαζί τους αρχικά ανά δύο ώρες, μετά ανά μία ώρα, ανά μισή ώρα. Μέχρι τις δύο τα ξημερώματα το μόνο που έλεγαν ήταν να κάνουμε υπομονή», λέει στην «Κ» τοπικό στέλεχος της Ν.Δ. που είχε αναλάβει να συντονίσει τις εκλογές που δεν έγιναν.

Μιλώντας με στελέχη νομαρχιακών οργανώσεων της Ν.Δ. στη Θράκη, στη Θεσσαλία και στην Κεντρική Μακεδονία, η «Κ» κατέγραψε παρόμοια κενά, έλλειψη συνεννόησης και αστοχίες στην οργάνωση των εσωκομματικών εκλογών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τοπικό στέλεχος της Ν.Δ. στα Τρίκαλα, που συμμετείχε και στην εφορευτική επιτροπή των προηγούμενων εσωκομματικών εκλογών το 2009, αντιλήφθηκε από νωρίς ότι η διαδικασία της περασμένης εβδομάδας κινδύνευε με αποτυχία. «Η εταιρεία που είχε αναλάβει τις εκλογές του 2009 είχε δώσει εντολή να βρεθούν σε κάθε νομό τεχνικοί πληροφορικής που θα σήκωναν το σύστημα ανά περιοχή. Μάλιστα ένας εξ αυτών ήταν διαθέσιμος όλη την ημέρα σε περίπτωση προβλήματος», θυμάται. Αυτήν τη φορά όμως δεν υπήρξε αντίστοιχη μέριμνα. Στα Τρίκαλα, πάντως, ακολουθώντας την εμπειρία της προηγούμενης φοράς, η ΝΟΔΕ είχε ζητήσει από έναν τεχνικό να βρίσκεται σε αναμονή.

Το πληροφοριακό σύστημα που δεν λειτούργησε είχε σκοπό να πιστοποιήσει ότι κάθε ψηφοφόρος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών και να διασταυρώσει ότι δεν έχει ήδη ψηφίσει αλλού. Προτού τελικά ματαιωθούν οι εκλογές, σε κάποια από τα πάνω από 1.000 εκλογικά τμήματα της χώρας είχαν ξεκινήσει τη χειρόγραφη καταγραφή. Σε άλλες περιοχές εκπρόσωποι του κόμματος ετοίμαζαν ανακοινώσεις απολογίας για τα τοπικά ΜΜΕ, ή ζητούσαν συγγνώμη από ψηφοφόρους που το προηγούμενο διάστημα παρακινούσαν τηλεφωνικά να λάβουν μέρος στη διαδικασία.

Οπως ανέφεραν στην «Κ» τοπικά κομματικά στελέχη, λίγες ώρες προτού ξημερώσει η ημέρα των εκλογών έγινε απέλπιδα προσπάθεια από την Αθήνα και στάλθηκε αναβάθμιση για το λογισμικό των τάμπλετ. Ούτε αυτό έλυσε το πρόβλημα.

Μέσα στην εβδομάδα όλες οι ΝΟΔΕ κλήθηκαν να επιστρέψουν τα περισσότερα από 2.000 τάμπλετ –που δεν χρησιμοποιήθηκαν– στην Αθήνα. «Τα αντανακλαστικά του κόμματος δεν είναι αυτά που θα έπρεπε.

Είχαμε άγνοια για το τι θα γίνει και παραμένουμε στο σκοτάδι», καταλήγει στέλεχος της Ν.Δ. στο Κιλκίς.

 

 

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις