Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Δημοσκόπηση: Στο 18,4% ο ΣΥΡΙΖΑ-14,9% για τη ΝΔ - Μεγάλη η φθορά

Δημοσκόπηση: Στο 18,4% ο ΣΥΡΙΖΑ-14,9% γι...

Πεντακομματική βουλή

Πεντακομματική θα ήταν η Βουλή αν γίνονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research η οποία αποτυπώνει εικόνα φθοράς των δυο μεγάλων κομμάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 18,4% και τη ΝΔ 14,9% στην πρόθεση ψήφου.

Όπως δείχνει η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το «Βήμα της Κυριακής», στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε εάν είχαμε σήμερα εκλογές», το 18,4% απαντά ΣΥΡΙΖΑ, το 14,9% απαντά τη ΝΔ, 5,6% τη Χρυσή Αυγή, 4,5% ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, 4,4% το ΚΚΕ, 2,2% το Ποτάμι, 2,1% ΑΝΕΛ, 2,3% την Ένωση Κεντρώων, 1,9% τη Λαϊκή Ενότητα.

Το  3,5% απαντά άλλο κόμμα, το 6,1% προτιμά λευκό ή άκυρο, ενώ το 15,9% δηλώνει αναποφάσιστο. Το 18,2% δηλώνει ότι δεν θα ψήφιζε.

Στο ερώτημα «μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 41,8%, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 28,5%, ενώ 29,7% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Στο ερώτημα «αν η κυβέρνηση απολέσει την πλειοψηφία τι θα πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός», το 23,5% απαντά ότι πρέπει να προσπαθήσει να συνεργαστεί με κόμματα της «κεντρώας» αντιπολίτευσης όπως το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων. Το 37,8% απαντά ότι πρέπει να καλέσει σε δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή και της ΝΔ, το 25,8% απαντά ότι πρέπει να παραιτηθεί και να προσφύγει σε νέες εκλογές, το 9,1% απαντά άλλο, το 3,8% απαντά «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

Σύμφωνα με την έρευνα, το 64,9% κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά την προσφυγή στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και το 33,8% την κρίνει θετικά ή μάλλον θετικά. Το 63,8% κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά τη σύγκρουση με τους εταίρους με αιχμή τον Γιάννη Βαρουφάκη και το 33% θετικά και μάλλον θετικά. Το 68,9% έχει αρνητική και μάλλον αρνητική γνώμη για την προσφυγή σε εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο και το 29,5% την κρίνει θετικά και μάλλον θετικά.

Το 70,2% κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά τη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο και το 28,7% την κρίνει θετικά και μάλλον θετικά. Επίσης το 71,4% κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά τον εκ νέου σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ και το 25,4% τον κρίνει θετικά και μάλλον θετικά.

Στο ερώτημα «ποια θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα της ΝΔ σήμερα», το 38,6% απαντά ότι πρέπει να συγκροτήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα, το 24,8% λέει ότι πρέπει να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ του Αλ. Τσίπρα, το 14,2% λέει ότι πρέπει να σταματήσει η εσωτερική διχόνοια, το 10,7% απαντά να επιλέξει τον αρχηγό που θα ηγηθεί στις επόμενες εκλογές, το 11,7% απαντά «δεν γνωρίζω δεν απαντώ».

Στο ερώτημα αν υπάρχει δυνατότητα να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις, το 45,7% απαντά «ναι» και «μάλλον ναι» και το 48,6% απαντά «όχι» και «μάλλον όχι». Επίσης το 35,6% απαντά ότι απαιτείται αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων για να καταστεί πιο βιώσιμο το ασφαλιστικό, το 25,1% απαντά αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, το 11,8% απαντά μείωση συντάξεων.

Για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, το 45,6% απαντά ότι αισθάνθηκε οργή, το 14,1% πόνο, το 15,2% αλληλεγγύη, το 15,9% φόβο.

Στο ερώτημα τι θα πρέπει να κάνει η ελληνική πολιτεία για το προσφυγικό, το 60,5% απαντά σε συνεργασία με την ΕΕ να οργανώσει αποτελεσματικά την υποδοχή, φιλοξενία και προώθηση προσφύγων, το 24,6% απαντά να κλείσει σύνορα υψώνοντας φράχτες, το 10,9% απαντά ότι πρέπει να αναπτύξει συνεργασία με την Τουρκία. Επίσης το 47,6% θεωρεί πολύ και αρκετά πιθανό να συμβεί ένα σοβαρό τρομοκρατικό χτύπημα στη χώρας και το 50,8% το θεωρεί ελάχιστα και καθόλου πιθανό.

 

 

 

ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις