Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τα παιδιά του «σχολείου» των τζιχαντιστών διηγούνται αυτά που έζησαν - Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Τα παιδιά του «σχολείου» των τζιχαντιστώ...

Καταγράφηκαν σε ένα ντοκιμαντέρ

Δέκα χιλιάδες παιδιά ζουν αυτή τη στιγμή στις περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος. Οι τζιχαντιστές με «όπλο» τους τον τρόμο αλλά και υπόσχεση τον «παράδεισο» προσπαθούν με κάθε τρόπο να τα στρατολογήσουν, βλέποντας σε αυτά τη νέα γενιά μαχητών που θα εκπληρώσει το τρομακτικό όραμα του Χαλιφάτου.

Στο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Frontline «Τα παιδιά του ISIS», τα αγόρια που πέρασαν από τα τζιχαντιστικά στρατόπεδα της φρίκης περιγράφουν τα όσα έζησαν.

Ο 10χρονος Hammoud ήταν ένα από τα παιδιά που γλίτωσαν από τα χέρια των τζιχαντιστών. «Μας εκπαίδευαν στα όπλα. Μας μαθαίναν πως να τα γεμίζουμε και πως να παίρνουμε θέση βολής. Αδειάζαμε το πιστόλι μας και μετά το ξαναγεμίζαμε», λέει.

Το να αντλήσεις πληροφορίες για το πως το Ισλαμικό Κράτος εκπαιδεύει τα παιδιά για να γίνουν τζιχαντιστές δεν είναι εύκολο υπογραμμίζει ο ρεπόρτερ του Frontline Evan Williams. Χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες έχουν διαφύγει αυτή την περίοδο στην Τουρκία. Κάποια παιδιά, αν και με φόβο, σπάνε πια τη σιωπή τους.

Ένα 14χρονο αγόρι, με γυρισμένη την πλάτη στην κάμερα, λέει ότι στρατολογήθηκε στο Ισλαμικό Κράτος όταν τον έπεισαν ότι ήταν αυθεντικοί Μουσουλμάνοι. «Έδωσα ότι είχα για τη νίκη του Ισλαμικού Κράτους, γιατί πίστευα ότι καταπιέζεται από όλους. Έλεγαν ότι πρέπει να δώσεις τα πάντα σε αυτούς. Ακόμη και να θυσιάσεις τον εαυτό σου». Όταν όμως οι στρατολόγοι του, απείλησαν να σκοτώσουν τον αδελφό του, έχασε την πίστη του και δραπέτευσε.

Τα προπαγανδιστικά βίντεο του Ισλαμικού Κράτους δείχνουν ανήλικα αγόρια να περνούν από σκληρή στρατιωτική εκπαίδευση. Τα παιδιά που πέρασαν όμως από τα στρατόπεδα εκπαίδευσης της φρίκης λένε ότι διδάχτηκαν κάτι πολύ πιο επικίνδυνο.

«Σε αυτά τα θρησκευτικά στρατόπεδα μαθαίνεις να ακούς και να υπακούς. Οφείλεις να ακούς και να υπακούς ακόμη κι αν πρέπει να πεθάνεις. Πρέπει να το επαναλαμβάνεις συνέχεια», λέει το 14χρονο αγόρι.

Οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους στρατολογούν συστηματικά παιδιά από τις εμπόλεμες ζώνες, όπου η οργάνωση δραστηριοποιείται. Σκοπός τους να δημιουργήσουν έναν πειθήνιο και ιδεολογικά «καθαρό» στρατό.

«Δημιουργούν μία νέα γενιά του Χαλιφάτου που θα πολεμά τους αντιπάλους και τους άπιστους. Υπάρχουν ήδη πάρα πολλά παιδιά στις τάξεις τους που έχουν απόλυτη πίστη στο Χαλιφάτο», συμπληρώνει ο 14χρονος «δραπέτης».

Με σκοπό να εξυπηρετήσουν τα τρομακτικά πλάνα τους, μέρος της εκπαίδευσης των παιδιών είναι το να βλέπουν βίντεο από επιθέσεις - αυτοκτονίας.

«Αυτές οι σκηνές προβάλλονται ξανά και ξανά κι όταν ένα παιδί το βλέπει αυτό σκέφτεται “θέλω να κάνω το ίδιο πράγμα”,. Επομένως δηλώνουν στους επικεφαλής τους ότι θέλω να γίνω καμικάζι αυτοκτονίας». «Το νεαρότερο αγόρι που είδα να συμμετάσχει σε αποστολή ήταν μόλις 8 χρονών», θα πει στον ρεπόρτερ του Fronline o 14χρονος που ξέφυγε από τα στρατόπεδα των τζιχαντιστών, αφήνοντας έκπληκτο τον δημοσιογράφο που κουνώντας το κεφάλι λέει: «ήταν παιδί!». «Το εκπληκτικό είναι ότι ακόμα και να προσπαθήσεις δεν θα το πείσεις με κανέναν τρόπο να αλλάξει γνώμη, να εγκαταλείψει τις ιδέες του», θα συμπληρώσει ο πρώην εκπαιδευόμενος του Ισλαμικού Κράτους.

Για να πείσεις μικρά παιδιά να θυσιάσουν ακόμα και τη ζωή τους για μία ιδέα απαιτεί σκληρή κατήχηση. Μία μέχρι πρότινος δασκάλα, φορώντας μπούργκα που καλύπτει το πρόσωπο της, διηγείται στο Fronline τι δίδασκε στις μαθήτριες της. Ήταν όλες μέχρι 10 χρονών και της προετοίμαζε να γίνουν καμικάζι - αυτοκτονίας.

«Τους διδάσκουμε την τζιχάντ. Τους λέμε ότι όλοι μας θα πεθάνουμε ως μάρτυρες κι ότι θα πάμε στον παράδεισο. Όλοι μας. Το γράφει το Κοράνι και για αυτό πρέπει να κάνει κανείς τζιχάντ για τη δόξα του Αλλάχ και του Ισλαμικού Κράτους. Το πιο σημαντικό είναι να τα κάνουμε να πιστέψουν ότι το καθεστώς του Ασάντ είναι άπιστο κι ότι είναι εντολή του Αλλάχ να το πολεμάμε». «Βασικά τους κάνουμε πλύση εγκεφάλου», λέει.

Ο 10χρονος Hammoud λέει ότι οι στρατολόγοι έμπαιναν την ώρα της προσευχής στο τζαμί και τους ρώταγαν αν αγαπούν τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγντάντι, τον χαλίφη του Ισλαμικού Κράτους. Όλα τα παιδιά απαντούσαν ναι. Όταν τους ρώταγαν αν αγαπούν τους συγγενείς τους, απαντούσαν… «δεν ξέρω».

Οι στρατολόγοι μαζεύουν παιδιά σε πλατείες και τους κάνουν κήρυγμα για το πως να σφάζουν τους άπιστους. Πολλές φορές τα δελεάζουν με χρήματα ή φαγητό.

Ένα άλλο 10χρονο αγόρι που πέρασε από τα στρατόπεδα του Ισλαμικού Κράτους περιγράφει πως το στρατολόγησαν. «Όταν μας μάζεψαν μας είπαν ελάτε μαζί μας να πολεμήσετε στο όνομα του Αλλάχ και θα πάτε στον παράδεισο. Μας είπαν επίσης ότι θα μας δώσουν πολλά πράγματα κι έτσι πολλά παιδιά έφυγαν με το Ισλαμικό Κράτος». Το αγόρι διηγείται ότι κάθε μέρα οι μαχητές τους έβαζαν να βλέπουν βίντεο και φωτογραφίες με τις θηριωδίες των τζιχαντιστών. «Μας έδειχναν πως οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώνουν τους στρατιώτες του Ασάντ, θα θυμηθεί.

Ένα 11χρονο παιδί λέει στην κάμερα ότι κάποιες φορές προσπαθούσε να μην βλέπει αυτά που τους έδειχναν, αλλά όταν το έκανε αυτό φοβόταν. Πολλές φορές τα ανάγκαζαν να είναι μπροστά σε πραγματικές εκτελέσεις. Το χειρότερο είναι όμως ότι σε πολλά προπαγανδιστικά βίντεο που δίνει στη δημοσιότητα το Ισλαμικό Κράτος είναι τα παιδιά που φαίνεται να σκοτώνουν τους αιχμαλώτους.

Σε περίπτωση που κάποιο παιδί αρνηθεί να εισχωρήσει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους οι τζιχαντιστές το απειλούν ότι αν δεν το κάνει μέχρι να κλείσει τα 16 του θα το σκοτώσουν. Όμως ο θάνατος δεν είναι η μόνη τιμωρία. Μπορεί να μην είναι και η χειρότερη…

Ο Omar είναι 14χρονών. Πολεμούσε με τις δυνάμεις του Ασάντ. Το Ισλαμικό Κράτος τον έπιασε αιχμάλωτο και τον βασάνισε για να τον πείσει να αλλάξει στρατόπεδο. «Με κρέμασαν και με βασάνιζαν για περισσότερο από έναν μήνα. Με κατηγορούσαν ότι δεν πολεμάω τους μη μουσουλμάνους μαζί τους, αλλά αυτοί σφαγιάζουν μουσουλμάνους», λέει. Όταν εκείνος αρνήθηκε να γίνει τζιχαντιστής, του επιβλήθηκε μία φρικιαστική ποινή. «Μαζεύτηκαν γύρω μου και με έδεσαν. Έβαλαν το ένα χέρι μου πάνω σε ένα ξύλο και μου το έκοψαν με έναν μπαλτά. Μετά έκοψαν το πόδι μου. Τα έβαλαν και τα δύο μπροστά μου για να τα δω». Στο ντοκιμαντέρ προσπαθεί να ανέβει μία σκάλα για να δείξει πως είναι η ζωή του σήμερα. «Από τότε που μου έκοψαν το πόδι και το χέρι, έχω παραιτηθεί από τη ζωή», θα δηλώσει.

Το πάθημα του χρησιμοποιήθηκε ως μάθημα για τα υπόλοιπα παιδιά της περιοχής στην οποία έμενε, ώστε να μην αντισταθούν στο Ισλαμικό Κράτος.

Τώρα τα παιδιά που έφυγαν από την εμπόλεμη ζώνη κι έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία κάνουν μία φορά την εβδομάδα μαθήματα αποριζοσπαστικοποίησης

Χιλιάδες παιδιά έχουν μείνει όμως εγκλωβισμένα πίσω. Σήμερα πολεμούν στη Συρία και το Ιράκ. Όπως τους μαθαίνουν οι τζιχαντιστές «δάσκαλοι» τους όμως, στόχος είναι η Δύση, θα καταλήξει το ντοκιμαντέρ.

 

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις