Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η 4η συνεργασία Σπίλμπεργκ - Χανκς «Bridge of Spies – Γέφυρα των κατασκόπων», στα Ster Cinemas της Πάτρας

Η 4η συνεργασία Σπίλμπεργκ - Χανκς «Brid...

Αφορά αληθινό περιστατικό της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου ΗΠΑ - Σοβιετικής Ένωσης

Στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε της Πάτρας ξεκίνησε ταυτόχρονα με Αθήνα και Θεσσαλονίκη να προβάλλεται από την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015 η νέα ιδιαίτερα αξιόλογη ταινία του Αμερικανού δύο φορές βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθεσίας, κινηματογραφικού δημιουργού Στίβεν Σπίλμπεργκ, «Bridge of Spies – Γέφυρα των κατασκόπων» (διανομή από την εταιρεία Odeon).

Το φιλμ που χαρακτηρίζεται ως ένα κοινωνικοπολιτικό θρίλερ βασισμένο μάλιστα σε αληθινά γεγονότα και πρόσωπα, ήδη έχει λάβει ένθερμες κριτικές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου τα έχει πάει και ικανοποιητικά καλά από εισπρακτικής πλευράς με 66 εκατομμύρια δολάρια ως τώρα, από τις 16 Οκτωβρίου 2015 που ξεκίνησε να προβάλλεται.

Μάλιστα κάποιοι σπεύδουν να μιλήσουν και για κάποιες πιθανές Οσκαρικές υποψηφιότητες, ιδιαίτερα για τον Βρετανό θεατρικό κατά βάση ηθοποιό Μαρκ Ράιλανς – Mark Rylance, ο οποίος υποδύεται τον Ρώσο κατάσκοπο Rudolf Abel. Σύμφωνα με το στόρι που εκτυλίσσεται το 1957 και έπειτα, περίοδο του Ψυχρού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης, ο Αμερικανός δικηγόρος Τζέιμς Ντόνοβαν – στο ρόλο ο δις βραβευμένος με Όσκαρ ερμηνείας Τομ Χανκς αναλαμβάνει για λογαριασμό του Αμερικανικού κράτους και κυβέρνησης να διαπραγματευτεί την ανταλλαγή ενός Ρώσου κατασκόπου του Rudolf Abel με αντάλλαγμα έναν Αμερικανό πιλότο που είναι φυλακισμένος σε Σοβιετικό έδαφος μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους του.

Η ηθοποιός Έιμι Ράιαν που ενσαρκώνει τη σύζυγο του Τομ Χανκς στην ταινία μιλώντας στο Αμερικανικό περιοδικό Entertainment Weekly ανέφερε πως ο αγαπητός «παραμυθάς» του Χόλυγουντ, στην 29η πλέον ταινία του ως σκηνοθέτης πραγματικά δεν έχει χάσει τον ενθουσιασμό και την μεγάλη αγάπη του για την κινηματογραφική τέχνη.

Η «Γέφυρα Κατασκόπων» διάρκειας περίπου 140 λεπτών σηματοδοτεί και την 4η συνεργασία του Σπίλμπεργκ με τον Τομ Χανκς.

Να θυμίσουμε πως πρωτοδούλεψαν παρέα στην Οσκαρική «Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν» το 1998 που είχε θέμα τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο (θέμα με το οποίο είχε ασχοληθεί και στον μεγάλο Οσκαρικό θρίαμβο του ο Σπίλμπεργκ, το 1994, στην άκρως συγκινητική ταινία του «Η Λίστα του Σίντλερ») αλλά και στη χιουμοριστική περιπέτεια «Catch me if you can» το 2002 όπου ο Χανκς συμπρωταγωνίστησε με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και στο «The Terminal» το 2004 που εκτυλισσόταν όλο σε ένα αεροδρόμιο (έπαιζε και η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς).

Όπως έγραψε το περιοδικό Αθηνόραμα για την «Γέφυρα των κατασκόπων», ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ επιμένει στο ανθρώπινο δράμα και στις ψυχολογικές εντάσεις των ηρώων του, ακόμα κι όταν η ταινία μπαίνει σε περιπετειώδεις ρυθμούς, υποβαθμίζοντας την αγωνιώδη κατασκοπική ίντριγκα.

Μία από τις χαρακτηριστικές σκηνές που είδαμε στο τρέιλερ του φιλμ είναι και η μεγάλη επιφύλαξη και επιθετικότητα με την οποία αντιμετώπισαν τον συμπατριώτη τους Ντόνοβαν – Χανκς οι άλλοι Αμερικανοί φτάνοντας να τον χαρακτηρίσουν και προδότη. Ο Ντόνοβαν όπως εξηγεί το «Αθηνόραμα» κατάφερε να αποτρέψει τη θανατική ποινή για τον πελάτη του, μεταβλήθηκε όμως σε persona non grata για τους τρομοκρατημένους από το ενδεχόμενο πυρηνικής απειλής της εποχής, συμπατριώτες του.

Μέχρι που το 1960 το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τού ζήτησε να μεταβεί στο Βερολίνο και να μεσολαβήσει ανεπίσημα στην ανταλλαγή του Ρώσου κατάσκοπου Άμπελ με τον Φράνσις Γκάρι Πάουερς, πιλότο, ο οποίος όπως προείπαμε, συνελήφθη από τους Σοβιετικούς όταν κατέρριψαν το κατασκοπικό αεροπλάνο του.

*Να προσθέσουμε τέλος πως ο σπουδαίος Στίβεν Σπίλμπεργκ έχει ασχοληθεί με την περίοδο του Ψυχρού πολέμου, σε μία άλλη όμως μεταγενέστερη φάση, στο εξαιρετικό φιλμ του "Munich - Μόναχο", το 2005 (η ταινία περιέγραφε τα γεγονότα της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης στη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων του Μονάχου το 1972). Ακόμα συγκινητική ήταν και η ταινία του «Το άλογο του πολέμου» το 2011 με σκηνικό της αυτή τη φορά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην ταινία "Γέφυρα των κατασκόπων" παίζει και ο Άλαν Άλντα. To πρωτότυπο σενάριο υπογράφουν ο Ματ Τσάρμαν («Γαλλική Σουίτα») και οι βραβευμένοι με Όσκαρ σεναριογράφοι και σκηνοθέτες Τζόελ & Ίθαν Κοέν.

Eπιμέλεια κειμένου - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture