Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

H ταινία "99 Σπίτια" που θίγει το πρόβλημα των κατασχέσεων, ξεκίνησε να προβάλλεται στην Πάτρα

H ταινία "99 Σπίτια" που θίγει...

Στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε

Η εφημερίδα The Guardian έγραψε για τη νέα ταινία του 40χρονου Αμερικανού σκηνοθέτη Ραμίν Μπαχράνι, «99 Σπίτια - 99 Homes» που ξεκίνησε να προβάλλεται στην Ελλάδα από 26/11 (και στην Πάτρα, στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε) για «γροθιά στο στομάχι και πως οι ηθοποιοί Μάικλ Σάνον και Άντριου Γκάρφιλντ είναι υπέροχοι».

Το Vanity Fair με τη σειρά του μίλησε για «έντονο, σπαρακτικό φιλμ με τον Μάικλ Σάνον να μαγνητίζει» ενώ οι Los Angeles Times έκαναν λόγο για «την καλύτερη ταινία του Ραμίν Μπαχράνι μέχρι σήμερα, με μια ερμηνεία – δυναμίτη από τον Μάικλ Σάνον» και οι New York Times για «ένα μικρό αριστούργημα αγωνίας και σασπένς».

Το νέο αυτό φιλμ του Ραμίν Μπαχράνι («Chop Shop», «Άντρας Σπρώχνει Καρότσι», «Αντίο Σόλο»), ήδη προβλήθηκε στις ΗΠΑ σε περιορισμένο κύκλωμα αιθουσών και τώρα προβάλλεται στη χώρα μας, σε διανομή της εταιρείας Τanweer.

Ο χαρισματικός και αδίστακτος επιχειρηματίας, Ρικ Κάρβερ (Μάικλ Σάνον) κερδίζει περιουσίες, επανακτώντας σπίτια και τζογάροντας στην αγορά ακινήτων και το Χρηματιστήριο.

Όταν θα κάνει έξωση στον Ντένις Νας (στο ρόλο ο Βρετανός ηθοποιός Άντριου Γκάρφιλντ που είδαμε ως νέο Σπάιντερμαν αλλά και νωρίτερα ως φοιτητή με καθηγητή τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ στο «Λέοντες αντί αμνών»), ένα μόνο πατέρα που προσπαθεί να φροντίσει την μητέρα και τον μικρό του γιο, ο Νας είναι τόσο απεγνωσμένος να βρει μια λύση, για να παρέχει τα απαραίτητα στην οικογένεια του, που πιάνει δουλειά για τον Κάρβερ – τον άνθρωπο που τον εκδίωξε από το σπίτι του.

Ο Κάρβερ υπόσχεται στον Νας ένα τρόπο για να ξανακερδίσει το σπίτι του και να μπορέσει να παρέχει ασφάλεια στην οικογένεια του, σταδιακά όμως τον παρασύρει σε ένα lifestyle πλούτου. Είναι μια συμφωνία με το διάβολο που έρχεται με υψηλό τίμημα – υπό τις εντολές του Κάρβερ, ο Νας υποχρεώνεται να κάνει έξωση σε οικογένειες από τα σπίτια τους. Καθώς ο Νας πέφτει όλο και βαθύτερα στον ιστό του Κάρβερ, αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο βίαιη και επικίνδυνη από ότι μπορούσε να φανταστεί.

Η ταινία, που προβλήθηκε πέρυσι στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έχει κερδίσει Ειδική Μνεία του Βραβείου SIGNIS και το Βραβείο Επιτροπής Νέων στο Φεστιβάλ Βενετίας 2014 όπως και το Μεγάλο Ειδικό Βραβείο στο Φεστιβάλ της Ντοβίλ στη Γαλλία. Επίσης το φιλμ προβλήθηκε στα Διεθνή Φεστιβάλ του Τορόντο, του Sundance στη Γιούτα και του Telluride στο Κολοράντο.

Στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2014, προβλήθηκε στο πλαίσιο Ειδικού Αφιερώματος του Φεστιβάλ στον Ραμίν Μπαχράνι

Στα «99 Σπίτια» πρωταγωνιστούν ο υποψήφιος για Όσκαρ, Μάικλ Σάνον που τον είδαμε και στο ρόλο του κακού στο τελευταίο φιλμ του Σούπερμαν ενάντια στον Χένρι Καβίλ αλλά και στο «Take Shelter», ο υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα, Άντριου Γκάρφιλντ, η υποψήφια για Όσκαρ, Λόρα Ντερν που ήταν συγκλονιστική στο «Wild» και ο πρωτοεμφανιζόμενος, Νόα Λόμαξ.

Ο σκηνοθέτης Ραμίν Μπαχράνι έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο FIPRESCI καλύτερης ταινίας στη Βενετία («Αντίο Σόλο», 2009).

Το «99 Σπίτια» έχει ως επίκεντρο ένα θέμα που είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και στην χώρα μας.

Όπως λέγεται πρόκειται για ένα συναρπαστικό κοινωνικό θρίλερ που πραγματεύεται τη διαχρονική έννοια της απληστίας και της αδικίας, καθώς ένας άνδρας βρίσκεται αντιμέτωπος με το διεφθαρμένο σύστημα.

Η ένταση ξεκινά καθώς ο Ρικ Κάρβερ (Σάνον), ένας αυτοδημιούργητος πετυχημένος κτηματομεσίτης της Φλόριντα,  ο οποίος ασχολείται με την εξαγορά ακινήτων, κάνει έξωση στον άνεργο και ανύπαντρο πατέρα Ντένις Νας (Γκάρφιλντ) πριν ο τελευταίος προλάβει να ανοίξει τη δικαστική μάχη με την τράπεζα που τον εξαπάτησε. Ο Νας σκοπεύει πάση θυσία να ανακτήσει την οικογενειακή του περιουσία, για να προστατέψει τη μητέρα του (Λόρα Ντερν) και τον γιο του (Νόα Λόμαξ).

Εξωθημένος στα άκρα, δελεάζεται από τον Κάρβερ – τον ίδιο άνθρωπο που του έκλεψε τα όνειρα, τον άνθρωπο που ξέρει να χειραγωγεί το σύστημα που κατέστρεψε τον Νας – να μπει στον επικερδή και παράνομο κόσμο του παιγνίου με τις τράπεζες, την κυβέρνηση και τον απλό κόσμο, για να επωφεληθεί από τις κατασχέσεις. Η ελπίδα να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής του, οδηγεί τον Νας σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Ο σκηνοθέτης Ραμίν Μπαχράνι ανέφερε σχετικά πως «πρόκειται για μια συναρπαστική ταινία, γιατί θέτει τον θεατή εν τω μέσω μιας έντονης και συγκινητικής ανθρώπινης σύγκρουσης. Πραγματεύεται το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος προκειμένου να προστατέψει την οικογένειά του, να εξασφαλίσει μια στέγη στους δικούς του».

Η ταινία περιγράφει την άνοδο και την πτώση ενός άπληστου κτηματομεσίτη και του θύματός του, που τελικά θα γίνει προστατευόμενός του. Η έξωση μιας οικογένειας στη Φλόριντα θα μετατραπεί σε μια ανίερη κερδοσκοπική συμμαχία, κατά την οποία δύο διαφορετικά συστήματα αξιών, το δίκαιο και το άδικο, θα συγκρουστούν, ανατρέποντας τις ισορροπίες.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στη Φλόριντα του 2010, την περιοχή με τις περισσότερες κατασχέσεις στις ΗΠΑ. Την τελευταία δεκαετία, οι τιμές πώλησης των ακινήτων κατά ένα μαγικό τρόπο διπλασιάστηκαν και μετά τριπλασιάστηκαν καθώς δίνονταν σωρηδόν δάνεια χωρίς αξιόπιστες εγγυήσεις, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

Κι ενώ πολλοί μοχθούν για να επιβιώσουν, ο ήρωας της ταινίας Ρικ Κάρβερ διακρίνει την ευκαιρία. Κατ’ εντολή μεγάλων τραπεζών και κυβερνητικών στελεχών, γίνεται ο άνθρωπος που μπορεί να εξαγοράσει κατασχεμένα σπίτια με αστραπιαία ταχύτητα και χρησιμοποιώντας κάθε μέσο. Εξαγοράζει κατασχεμένα σπίτια, και είτε ζητά από τους ιδιοκτήτες τους να τα εγκαταλείψουν ή τους διώχνει διά της βίας με όπλα και απειλές αν αρνηθούν. Είναι μία δουλειά για ανθρώπους χωρίς ίχνος ηθικής, και ο Κάρβερ είναι κορυφαίος στο είδος του.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture