Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το αριστουργηματικό φιλμ "Βαλς με τον Μπασίρ" θα προβληθεί από τη Λέσχη Αναιρέσεις της Πάτρας

Το αριστουργηματικό φιλμ "Βαλς με τ...

Στις 4 Δεκεμβρίου 2015 στις 20.00 το βράδυ

Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015 στις 20:00 το βράδυ στην λέσχη Αναιρέσεις Πάτρας, στην οδό Ζαίμη 69α, 1ος όροφος, θα προβληθεί η Ισραηλινή ταινία, σε σκηνοθεσία του ταλαντούχου δημιουργού Άρι Φόλμαν, παραγωγής 2008.

Ο Άρι, ισραηλινός σκηνοθέτης που είχε υπηρετήσει στο στρατό στις αρχές της δεκαετίας του '80, βασανίζεται από εφιάλτες που έχουν να κάνουν με τον πόλεμο στο Λίβανο. Αδυνατώντας να θυμηθεί τα τότε γεγονότα, αρχίζει να αναζητά τους παλιούς του συμπολεμιστές για να μάθει όσα ακούσια διέγραψε από τη μνήμη του.

Όπως είχε γράψει το περιοδικό Αθηνόραμα, το αυτοβιογραφικό φιλμ του Άρι Φόλμαν είναι ένας πρωτότυπος συνδυασμός κινούμενου σκίτσου και ντοκιμαντέρ. Είναι τόσο μια διαπεραστική αντιπολεμική κραυγή όσο και μια ευρηματική οδύσσεια πάνω στην ανθρώπινη μνήμη. Πλήθος διεθνών βραβείων, πολλά εκ των οποίων για την αριστουργηματική μουσική του Μαξ Ρίχτερ. Το φιλμ που αξίζει να δουν οι σινεφίλ είχε λάβει και υποψηφιότητα για ξενόγλωσσο Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Ένας σκηνοθέτης, δηλαδή ο ίδιος ο Αρι Φόλμαν, ακούει την εξομολόγηση ενός φίλου και πρώην συμπολεμιστή του στον πόλεμο εναντίον του Λιβάνου, γύρω από έναν εφιάλτη που επιστρέφει ξανά και ξανά. Να έχει άραγε κάποια σχέση με όσα συνέβησαν στον πόλεμο; Και γιατί ο ίδιος ο σκηνοθέτης δεν θυμάται τίποτα απολύτως από εκείνη την περίοδο;

Όπως αναφέρεται στο blogspot των Αναιρέσεων για την ταινία, μιλώντας με ανθρώπους από το παρελθόν του, το alter ego του Φόλμαν θα ανασυνθέσει τις απωθημένες αναμνήσεις, οδηγώντας μας σε ένα ανεπανάληπτο ταξίδι γύρω από τη μνήμη της βίας και την καταπίεσή της.

Απόλυτα προσωπικό όσο και πολιτικό, και την ίδια στιγμή αρκετά τολμηρό ώστε να καταργεί τα όρια μεταξύ ντοκιμαντέρ και ονειρικού animation, το «Βαλς με τον Μπασίρ» υπήρξε ένας αδιαμφισβήτητος θρίαμβος. Η ταινία έκανε παγκοσμίως διάσημο τον Φόλμαν, κερδίζοντας εκτός από την Χρυσή Σφαίρα – Golden Globe και το Σεζάρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας ενώ τα εγκώμια των κριτικών ανέδειξαν αυτό το κινηματογραφικό «Βαλς» ήδη σε κλασικό.

*Η λέσχη Αναιρέσεις διοργανώνει και μία εκδήλωση-συζήτηση με θέμα "Ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός και η κρίση του". Ανοίγουμε την συζήτηση για τον καπιταλισμό της εποχής μας. Συζητάμε για τον σύγχρονο καπιταλισμό, την νέα ποιότητα του καθώς και την κρίση του.

Ομιλητές θα είναι οι:

Μηνακάκης Βασίλης, συγγραφέας-μέλος ΠΕ ΝΑΡ

Πανταζόπουλος Θοδωρής, φοιτητής

Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015 στις 18:00 το απόγευμα στην λέσχη Αναιρέσεις Πάτρας.

*Τέλος για την Πέμπτη 3/12 μετά το τέλος της απεργιακής κινητοποίησης και πορείας, διοργανώνεται από τη Λέσχη Αναιρέσεις Συλλογική κουζίνα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture