Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τομεακή Επιτροπή Πάτρας ΚΚΕ: "Για την ανοικτή επιστολή κατοίκων του Ρίου στο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ"

Τομεακή Επιτροπή Πάτρας ΚΚΕ: "Για τ...

Απάντηση από την ΤΕ Πάτρας του ΚΚΕ

Σχετικά με την ανοιχτή επιστολή των 571 κατοίκων της ΔΕ Ρίου προς τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, που αφορούσε τα δημοτικά τέλη και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στα τοπικά ΜΜΕ, η Τομεακή Επιτροπή Πάτρας, τονίζει:

Το ΚΚΕ σε λίγο καιρό θα προϋπαντήσει τα 100 χρόνια από την ίδρυση του. Ένα αιώνα τώρα περπάτησε και ωρίμασε μέσα στην ελληνική πραγματικότητα  με πίστη στην δύναμη του λάου και της εργατικής τάξης της χώρας. Το ΚΚΕ περπάτησε αυτό τον αιώνα μαζί με τον λαό, τα δίκια και τις αγωνίες του. Η ιστορία, η διαδρομή και οι πράξεις του κόμματος μας, είναι η αλήθεια και το διαβατήριο των λόγων του. Είναι αυτή ακριβώς η περπατησιά του, που κάνει και το λαό της περιοχής μας (και του Ρίου), όπως και την συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, άσχετα από πολιτική  τοποθέτηση,  να αναγνωρίζουν το ΚΚΕ ως το κόμμα εκείνο που στάθηκε και στέκεται κοντά στα βάσανα και τις ανάγκες του λαού μας, πρωταγωνιστική  δύναμη των αγώνων του για ζωή και δικαιώματα.

Στην σημερινή εποχή που ο λαός μας δέχεται την σφοδρή επίθεση των κυβερνήσεων, της ΕΕ, του κεφαλαίου και των δυνάμεων που τους εξυπηρετούν, το κόμμα μας κάνει ό,τι περνά από το χέρι των στελεχών και των μελών του για την οργάνωση της λαϊκής πάλης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος μιας άλλης προοπτικής και ανάπτυξης, με οδηγό και αφέντη τον λαό και τις ανάγκες του.

Γνωρίζουμε σαν κόμμα και έχουμε αποκαλύψει ότι στην επίθεση που δέχεται ο λαός μας, το σύνολο των θεσμών της τοπικής διοίκησης, παίζει ενεργό ρόλο. Οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που έχουν ξεδιπλωθεί χρόνια τώρα στους Δήμους, τους έχουν διαμορφώσει ως ισχυρούς μηχανισμούς προώθησης της αντιλαϊκής επίθεσης σε τοπικό επίπεδο. Η λεγόμενη «αποκέντρωση του κράτους» δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προσπάθεια να ξεδιπλωθούν απρόσκοπτα οι επιλογές και οι στόχοι κερδοφορίας του κεφαλαίου και  πάντα σε βάρος των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων.

Οι δήμοι σήμερα, με κορμό τις αντιδραστικές ανατροπές του «Καλλικράτη» ένα τέτοιο ρόλο επιτελούν. Το κεντρικό κράτος όλο και λιγότερο τους χρηματοδοτεί και οι δήμοι όλο και περισσότερο καταφεύγουν στην τσέπη των κατοίκων.

Ως ΚΚΕ και ως Κομματική Οργάνωση Πάτρας, έχουμε σαφή επίγνωση αυτών των εξελίξεων και ποτέ δεν υποσχεθήκαμε, ότι δήθεν φτάνει να είναι οι κομμουνιστές στην δημοτική αρχή για να αποτραπούν συντριπτικά αυτές οι αντιδραστικές για τον λαό και τις ανάγκες του εξελίξεις. Αντίθετα αυτό που πιστεύουμε, παλεύουμε, διακηρύξαμε και διακηρύττουμε, είναι ότι οι κομμουνιστές στους δήμους είτε ως πλειοψηφία είτε ως μειοψηφία, θα παλέψουν και θα  λειτουργήσουν ως δύναμη  λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι στις πολιτικές του κράτους και των εκάστοτε  κυβερνήσεων που προωθούν ενιαία την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ,  «στο κέντρο και στην περιφέρεια» της χώρας, θα οργανώσουν την πάλη και την διεκδίκηση των λαϊκών προβλημάτων και αναγκών μαζί με το λαό και τους φορείς του. Σε αυτό το πλαίσιο δρουν και οι κομμουνιστές και οι συνεργαζόμενες με αυτούς δυνάμεις στο Δήμο της Πάτρας. Ως δημοτική αρχή, χωρίς να ωραιοποιούν τα πράγματα και να σπέρνουν αυταπάτες ως προς  τις δυνατότητες, προχώρησαν ήδη στην ακύρωση  σειράς αντιλαϊκών σχεδιασμών που είχαν δρομολογηθεί και θα επιβάρυναν τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα στο δήμο, προώθησαν μια σειρά αποφάσεις και δράσεις για  την  ανακούφισή τους.

Είναι γνωστό ότι η χρηματοδότηση των δήμων με αποφάσεις του κράτους και των αστικών κυβερνήσεων χρόνια τώρα βαραίνει διπλά και τριπλά την τσέπη των κατοίκων. Σήμερα η λογική της λεγόμενης ανταπόδοσης είναι ο πυρήνας της χρηματοδότησης τους με ευθύνη των κυβερνήσεων διαδοχικά και μάλιστα σε  κρίσιμους τομείς όπως είναι η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός, κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός. Ζητήματα που αναδεικνύονται μερικώς με την επιστολή. Σαν ΚΚΕ  είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτή την βαθιά αντιδραστική πολιτική και από χρόνια είμαστε δυστυχώς η μόνη πολιτική δύναμη που την καταγγέλλουμε και την αντιπαλεύουμε, απαιτώντας την πλήρη  χρηματοδότηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό και από πόρους που ήδη παρακρατεί το κράτος μέσω της έμμεσης και άμεσης φορολογίας και που για τα εργατικά λαϊκά στρώματα που την υφίστανται έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη σήμερα.

Είναι κατανοητό από μεγάλο μέρος του λαού μας σήμερα, ότι αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να αποτραπεί στο σύνολο της με τις αποφάσεις των εκάστοτε δημοτικών αρχών, εν προκειμένω και του δήμου της Πάτρας. Δεν μπορεί να ανατραπεί αυτή η πολιτική  χωρίς την λαϊκή οργάνωση και συμμαχία για σύγκρουση και ανατροπή της συνολικής πολιτικής που ασκείται και σήμερα στον τόπο μας και έχει ως κορμό της τα συμφέροντα και τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Το ζήτημα που αναδεικνύεται και με τις υπογραφές, που καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή, θα έπρεπε να στραφεί πρώτα και κύρια  προς την μεριά της κυβέρνησης, αφού είναι η πολιτική της εκείνη, που επιτάσσει τον καταναγκαστικό ισοσκελισμό του προϋπολογισμού  των δήμων και περιορίζει ασφυκτικά την χρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η δημοτική αρχή με επικεφαλής τον κομμουνιστή Δήμαρχο στην Πάτρα Κ. Πελετίδη, αυτό που επιχείρησε όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα της επιστολής, είναι να ισοσκελίσει το ύψος των δημοτικών τελών με τις υπόλοιπες περιοχές του δήμου Πάτρας σε ένα, το δυνατόν στις συγκεκριμένες συνθήκες, κατώτερο επίπεδο, επιχειρώντας παράλληλα, να ελαφρύνει περισσότερο, περιοχές και κοινωνικές κατηγορίες, που έχουν σήμερα και μεγαλύτερη ανάγκη και σηκώνουν τα βάρη της αντιλαϊκής επίθεσης κεφαλαίου και των  Κυβερνήσεων του. Ο προσανατολισμός δε της δημοτικής αρχής, να σηκώσουν, όσον αφορά τα τέλη, μεγαλύτερο βάρος οι μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής, σαφώς και είναι ένας σωστός προσανατολισμός  αφού, είναι αυτές που επιβαρύνουν περισσότερο με τις χρήσεις τους και έχουν σαφέστατα περισσότερες δυνατότητες σε σχέση με τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά που σήμερα είναι τσακισμένα. Σαν κόμμα είμαστε βέβαιοι ότι η δημοτική αρχή μαζί με τον λαό και του φορείς του στην πόλη της  Πάτρας,  έχει πολλά ακόμη περιθώρια  να εξαντλήσει, ώστε να οργανωθεί η πάλη για  τη διεκδίκηση σύγχρονων λαϊκών  υποδομών στην Πάτρα και τα περίχωρά της και την ελάφρυνση των λαϊκών νοικοκυριών  από βάρη που σηκώνουν  ήδη και δεν τους αναλογούν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις