Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Η πλατεία των αντιθέσεων- Oι θεοσεβείς και οι γκραφιτάδες- Η ανακαινισμένη Παντάνασσα λειτούργησε ως ...φωτιστικό του αισθητικού χάους

Η πλατεία των αντιθέσεων- Oι θεοσεβείς κ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Μια γειτονιά που μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στον ναό, "φωνάζει" δυνατά τις διαφορές της

Είναι η γειτονιά των αντιθέσεων. Το πλήρως ανακαινισμένο κτίριο της Πανταννάσης και πάλι ορθό μετά τις εξάρσεις  του Εγκέλαδου, οίκος πιστών και ευσεβών και ακριβώς απέναντι η πλατεία των γκράφιτι και των skaters, πεδίο έκφρασης ανήσυχων εφήβων, στέκι μελών αυτοδιαχειριζόμενων χώρων και μερικές φορές μετά τα μεσάνυχτα, στέκι υπόπτων και παρακμιακών.

Μια γειτονιά που μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στον ναό, "φωνάζει" δυνατά τις διαφορές της, μαρτυρά την ανάγκη των νέων της Πάτρας να μιλήσουν μέσα από τα γκράφιτι και τα συνθήματα, τα οποία πέρα από την πλατεία, απλώνονται και στους τοίχους όλων των γειτονικών κτιρίων, αλλά και την πλήρη εγκατάλειψη και την φθορά, καθώς η πλατεία μοιάζει να έχει αφεθεί στη μοίρα της και σε πολλά της σημεία η τέχνη του δρόμου αντί να ομορφύνει το αστικό τοπίο και να επικοινωνήσει ένα κάποιο μήνυμα, καταλήγει μουντζούρα πάνω σε προϋπάρχουσες μουντζούρες, ενώ αναρριχάται και στα φωτιστικά σώματα της πλατείας, όσα εξ αυτών λειτουργούν ακόμη, με τρόπο που δεν θυμίζει τέχνη αλλά απλό βανδαλισμό.

Η πλατεία, στην καρδιά της Πάτρας, διαθέτει όλα τα ...κομφόρ της παρακμής. Σπασμένα μάρμαρα, διαλυμένα σκαλοπάτια, σκουριασμένα σίδερα, κολλημένες αφίσες πάνω σε γκράφιτι και γκράφιτι πάνω σε κολλημένες αφίσες.

Σκουπίδια και πεταμένα φυλλάδια, λερωμένα παγκάκια, ακόμη και φυτρωμένα χόρτα ανάμεσα στις πλάκες με τις οποίες είναι στρωμένη συμπληρώνουν το τοπίο με τους κατοίκους να περιγράφουν βραδινές σκηνές με χρήστες ναρκωτικών αλλά και καταστάσεις όπως περίεργους τύπους να ουρούν σε διάφορες άκρες της μη διατεθειμένοι να βρουν κάποια τουαλέτα...εκεί κοντά.

Η πλατεία Παντανάσσης,  δίνει την εντύπωση ότι έχει χρόνια να απασχολήσει κάποιον εκ των ειδημόνων του Δήμου Πατρέων παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην καρδιά της Πάτρας και δίνει στίγμα της εικόνας και της αισθητικής της.

Η δε ανακαίνιση της Παντανάσσης λειτούργησε ως φωτιστικό της ασχήμειας της και της κλιμακωτής αυθαιρεσίας. Ο Δήμος Πατρέων ίσως θα έπρεπε να ασχοληθεί. Τυγχάνει να βρίσκεται στην επικράτειά του, μόλις λίγα βήματα μακριά απο το Δημαρχείο.

-Οι φωτό είναι του Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight