Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδα – Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων – Πλημμύρες σε Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Άρτα - Δείτε αναλυτική πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγί...

Πάρτε τα μέτρα σας προειδοποιούν οι αρχές

17.23 Πλημμύρες στην παλαιά Εθνική Οδό Πατρών-Κορίνθου, στο ύψος του Ρίου λίγο πριν το ΠΓΝΠ.

Για το πρόβλημα χει ειδοποιηθεί η ΔΕΥΑΠ, ενώ στο σημείο μεταβαίνουν και άνδρες της αστυνομίας προκειμένου να ρυθμίσουν την κυκλοφορία, εάν χρειαστεί.

 

13.29 Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτίους άνεμους αναμένεται τις επόμενες ώρες στην Δυτική Ελλάδα. Ήδη στην Πάτρα έχει αρχίσει να βρέχει από το μεσημέρι και βαθμιαία οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν.

Το κύμα κακοκαιρίας έχει ήδη «χτυπήσει» την Ήπειρο, όπου υπήρξαν πλημμύρες σε σπίτια και δρόμους στην Ηγουμενίτσα, καθώς και προβλήματα στην Άρτα.

Τα νερά τις βροχής προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στους κεντρικούς δρόμους και την παραλιακή λεωφόρο της Πρέβεζας, ενώ στο ιστορικό κέντρο, σε ισόγεια καταστημάτων και σπιτιών, η στάθμη του νερού ξεπερνά τους 20 πόντους.

H Πυροσβεστική έχει δεχτεί δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων, ενώ πυρετωδώς δουλεύουν και τα συνεργεία του Δήμου.

Ενόψει του κύματος κακοκαιρίας οι υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων βρίσκονται σε επιφυλακή.

Σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα θα βρίσκεται από Τετάρτη 25/11 έως Παρασκευή 27/11 ο Δήμος Πατρέων με 24ωρη επιφυλακή προσωπικού, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για ακραία καιρικά φαινόμενα σύμφωνα με το Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο καιρός, από σήμερα θ'  αγριέψει κι άλλο, χωρίς να συντονιστεί  ακόμη απόλυτα με το χριστουγεννιάτικο mood. Νερό θα πέσει πολύ, η θερμοκρασία όμως,  σταδιακά,  θα πέσει τόσο,  ώστε να φτάσει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

«Aπό την Τετάρτη ο καιρός αλλάζει. Έτσι για ένα τριήμερο θα έχουμε κακοκαιρία με βροχές και κατά περιόδους ισχυρές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 4 με 5 βαθμούς»

(Πάτρα: Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικων Φαινομένων επί... τριήμερο - Πάρτε τα ...μέτρα σας λέει ο Δήμος - Σε ετοιμότητα για ενδεχόμενες πλημμύρες)

Όπως είχε αναφέρει σε προηγούμενη του πρόγνωση στο thebest.gr, ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος Νικόλαος Σερέτης,  ακοκαιρία αναμενόταν να έχει ένα μεγάλο μέρος της χώρας τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Πάτρα: Πως θα αλλάξει ο καιρός από τις επόμενες ώρες - Δείτε αναλυτική πρόγνωση

Έτσι και θα συμβεί λοιπόν.Η πρώτη φάση της κακοκαιρίας θα διαρκέσει όσο η αυριανή ημέρα Τετάρτη,ενώ η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας θα λάβει χώρα από τις αργά πρωϊνές ώρες της Πέμπτης ως και το Σάββατο στο μεγαλύτερο διάστημα αυτού.

Το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό που θα μας επισκεφθεί θα είναι προϊόν κυκλογένεσης που θα συμβεί στο ύψος της Κεντρικής Μεσογείου.

Αίτιο ένας κατελθών αυλώνας απο τα βόρεια της Ευρωπαϊκής Ηπείρου ,ο οποίος συνοδεύεται από ψυχρές αέριες μάζες.

Έτσι ερχόμενος σε επαφή με τα νερά της Μεσογείου θα δημιουργήσει βαρομετρικό χαμηλό αποτελούμενο από ψυχρά μέτωπα τα οποίο θα δώσουν βροχές και καταιγίδες στον Ελλαδικό χώρο.

Η δράση του χαμηλού αυτού θα έλθει είς πέρας μέχρι και το βράδυ προς μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Το δεύτερο,πιο βαθύ βαρομετρικό χαμηλό

Το δεύτερο,πιο βαθύ βαρομετρικό χαμηλό

Το δεύτερο,πιο βαθύ βαρομετρικό χαμηλό

Κατόπιν έναν νέος πιο εκτενής αυλώνας από την βόρεια Ευρώπη συνοδευόμενος από πιο ψυχρές αέριες μάζες απ'ότι ο προηγούμενος θα κατέλθει προς την περιοχή της Μεσογείου.

Έτσι η κυκλογένεση που θα λάβει χώρα θα είναι πιο ισχυρή και έτσι φαίνεται να δημιουργείται ένα πιο βαθύ βαρομετρικό χαμηλό με πίεση που θα αγγίξει ενδεχομένως στο κέντρο του τα 990hPa.

Τα ψυχρά μέτωπα αυτού θα δώσουν πιο ισχυρά φαινόμενα σχεδόν στο σύνολο της χώρας και θα επακολουθήσει και πτώση του υδραργύρου,η οποία θα φέρει χιόνια στα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας.

΄Οσο πιο βόρεια στην Πίνδο τόσο πιο χαμηλά τα υψόμετρα χιονόπτωσης.

Η δράση του χαμηλού αυτού θα διαρκέσει ως και το μεγαλύτερο μέρος του Σαββάτου,οπότε και τις βραδυνές ώρες αυτού θα κινηθεί εκφυλιζόμενο Ανατολικά-Βορειοανατολικά.
Κύριος αρωγός στην δημιουργία,βέβαια,των παραπάνω χαμηλών ο Αζορικός Αντικυκλώνας,ο οποίος θα παραμείνει στα πολύ δυτικά τμήματα της Ιβηρικής Χερσονήσου,με διαθέσεις μάλιστα να ανέρχεται προς το ύψος της Μ.Βρετανίας.

Ο Αζορικός Αντικυκλώνας (βαθύ κόκκινο χρώμα) σε θέση που διαδραματίζει ρόλο αρωγού για την δημιουργία των παραπάνω βαρομετρικών χαμηλών

Ο Αζορικός Αντικυκλώνας (βαθύ κόκκινο χρ...

Ο Αζορικός Αντικυκλώνας (βαθύ κόκκινο χρώμα) σε θέση που διαδραματίζει ρόλο αρωγού για την δημιουργία των παραπάνω βαρομετρικών χαμηλών

Εκτίμηση Για Δυτική Ελλάδα:

Αύριο Τετάρτη βροχές κατά τόους ισχυρές θα εκδηλώνονται ως τις πρωϊνές ώρες από το ύψος της Δυτικής Στερεάς και βορειότερα,ενώ μετά τις 12 το μεσημέρι αναμένται σταδιακή επέκταση των φαινομένων σε όλη την δυτική επικράτεια.

Οι βροχές και οι καταιγίδες θα διατηρηθούν έως και το τέλος της ημέρας ενώ προς τα μεσάνυχτα και μετά αναμένεται πρόσκαιρη ύφεση αυτών.

Χιονοπτώσεις ενδεχομένως να σημειωθούν στα ορεινά έως πολύ ορεινά τμήματα της Βορειοδυτικής γωνιάς της χώρας.
Για την Πέμπτη μέχρι και τις αργά πρωϊνές ώρες αναμένεται να υπάρξει περιορισμός των φαινομένων.

Πρόσκαιρο θα είναι αυτό όμως καθώς από τις 12 περίπου το μεσημέρι αναμένεται να μας επισκεφθεί το 2ο βαρομετρικό χαμηλό και έτσι αναμένεται μια γρήγορη επιδείνωση του καιρού από τα βορειοδυτικά με βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα μέσα σε λίγες ώρες θα έχουν επεκταθεί και θα απασχολούν το σύνολο των δυτικών.

Η κατάσταση θα διατηρθεί ίδια ως και το τέλος της Πέμπτης με μικρά διαλείμματα μεταξύ των φαινομένων.

Το μοτίβο αυτό θα εξακολουθήσει και την Παρασκευή για όλα τα δυτικά σε όλη την διάρκεια της ημέρας.

Χιονοπτώσεις αναμένονται στην δυτική ορεινή Πίνδο από τα 1500-1600 στα βορειοδυτικότερα ως και τα 1900-2000 στην βόρεια πλευρά της Πελοποννήσου.

Και το Σάββατο θα ξεκινήσει βροχερό για την δυτική Ελλάδα .

Από το μεσημέρι όμως και από τα Βορειοδυτικά τα φαινόμενα θα αρχίζουν να εξασθενούν σταδιακά και μέχρι το απόγευμα και στα υπόλοιπα δυτικά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση από την Πέμπτη και μετά μέχρι και κατά 5oC όσον αφορά τις μέγιστες τιμές της.

Την Τετάρτη θα διατηρηθούν οι μέγιστες γύρω στους 20-21oC λόγω των ισχυρών νοτιάδων κατά την εκκίνηση της κακοκαιρίας.

Οι νότιοι άνεμοι μέσα στη Τετάρτη θα αγγίξουν τα 7-8bf στο Ιόνιο για να στραφούν την νύχτα προς την Πέμπτη σε πιο Δυτικούς-Νοτιοδυτικούς με ανάλογες εντάσεις.

Ενισχυμένοι και την Παρασκευή με τα 7αρια να θεωρούνται σχεδόν σίγουρα στο Ν.Ιόνιο,ενώ σταδιακή εξασθένηση θα υπάρξει την νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο και περισσότερη κατά την διάρκεια αυτού.

Εκτίμηση για Πάτρα:

Η Πάτρα ευρισκόμενη στην Δυτική-Βορειοδυτική Πελοπόννησο θα δεχθεί αρκετά φαινόμενα κατά το ερχόμενο 4ήμερο.

Αρχής γενομένης άπο αύριο Τετάρτη η ημέρα θα ξεκινήσει με συννεφιά που ολοένα και θα πυκνώνει και έτσι προς το μεσημέρι θα αρχίσουν να εκδηλώνονται οι πρώτες βροχές,οι οποίες όσο θα περνά η ώρα θα αποκτούν ολοένα πιο έντονο χαρακτήρα και έτσι θα εκδηλωθούν και καταιγίδες ιδιαίτερο κατά το διάστημα μεταξύ αργά μεσημβρινών και πρώτων βραδυνών ωρών.

Οι βροχές θα συνεχιστούν και για κάποιες ακόμη ώρες μέχρι και λιγο μετά τα μεσάνυχτα.

Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ως και τις αργά πρωϊνές ωρες θα υπάρξει ένα διάλειμμα όσον αφορά τα φαινόμενα, όμως ξανά από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα ξαναρχίσει να βρέχει με τα φαινόμενα όσο περνάν οι ώρες να εντείνονται και να εκδηλώνονται καταιγίδες.

Η Παρασκευή, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι βροχερή σχεδόν στο σύνολό της, με φαινόμενα κατά τόπους και κατα περίοδους ισχυρά ως και το τέλος της ημέρας.Και το Σάββατο θα ξεκινήσει με βροχερή διάθεση.

Τα φαινόμενα όμως όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι και μετέπειτα θα εξασθενούν ολοένα και περισσότερο και μέχρι και το τέλος της ημέρας θα σταματήσουν.

Η θερμοκρασία σήμερα Τετάρτη θα φθάσει τους 21-22oC,ενώ την Πέμπτη,την Παρασκευή και το Σάββατο θα υπάρξει πτώση στον υδράργυρο και έτσι οι μέγιστες θα περιοριστούν στους 15-17oC.To 17αρι θα το έχουμε την Πέμπτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι στα 5-6bf την Τετάρτη ενώ Πέμπτη-Παρασκευή και Σάββατο θα στραφούν σε πιο Δυτικούς-Νοτιοδυτικούς  με εντάσεις 4-5bf ενώ στο Ριο-Αντίρριο θεωρείται βέβαιο το 6αρι.

Προς την αλλαγή της ημέρας με την Κυριακή θα εξασθενήσουν στα 2-3bf.

ΥΓ:Ας δειχθεί η απαραίτητη προσοχή από τους κατοίκους κατά την διάρκεια των φαινομένων ενώ απαραίτητος πρέπει να θεωρείται ο καθαρισμός των φρεατίων στους δρόμους των μεγάλων πόλεων και όχι μόνο προκειμένου να αποφευχθούν κάποια μικροπλημμυρικά φαινόμενα.

Επιμέλεια πρόγνωσης:Νικόλας Σερέτης (Ρωμανός Πατρών)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις