Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πασχάλης Τσαρούχας στο thebest:" Το κοινό της Πάτρας είναι ιδιόμορφο-Έχει αναπτύξει τα δικά του κριτήρια"

Πασχάλης Τσαρούχας στο thebest:" Το...

Όσα είπε με αφορμή την επίσκεψή του στην Πάτρα

O Πασχάλης Τσαρούχας έχει ερμηνεύσει σημαντικούς ρόλους στο θέατρο και έχει πρωταγωνιστήσει σε τηλεοπτικές σειρές. Το 1998 απέσπασε για την ερμηνεία του στην κινητογραφική "Βασιλική" του Β. Σερντάρη το Κρατικό Βραβείο Ερμηνείας α΄ αντρικού ρόλου, το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στο 14ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Mar de Plata της Αργεντινής και το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στο 22ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλο Καΐρου της Αιγύπτου.

Στα 30 χρόνια της καλλιτεχνικής του διαδρομής δεν σταματά ποτέ να εξελίσσεται και να δοκιμάζεται.

Τις τελευταίες μέρες Βρίσκεται στην Πάτρα με την παράσταση «Ο Ληστής». Ειλικρινής, ακομπλεξάριστος και απόλυτα συνειδητοποιημένος μίλησε για όλα στο  thebest.gr.

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

Για μια ακόμη φορά στην Πάτρα. Έχω την αίσθηση ότι έχετε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με την πόλη…

Η σχέση μου με την Πάτρα ξεκινά πριν από πολλά χρόνια. Έχω συγγενείς που μένουν έξω από την πόλη κι έτσι πολλές φορές... Χριστούγεννα, Πάσχα βρισκόμουν εδώ. Από εκεί και πέρα μεγαλώνοντας στην Πάτρα βρέθηκα εξαιτίας των βιβλίων που έχω γράψει και παρουσιάσει αλλά και εξαιτίας παραστάσεων που έχω παίξει. Την αισθάνομαι σαν πόλη μου.

Άρα έχετε διαμορφώσει και μια άποψη για το κοινό της…

Μια πόλη που διαθέτει τουριστικό λιμάνι είναι από την φύση της πιο «ανοιχτή» στον κόσμο. Αυτό σχετίζεται με τις επιρροές και τον πολιτισμό επίσης. Αν και δεν μου αρέσει να βάζω "ταμπέλες" σε ένα κοινό,θα πω οτι... είναι ιδιόμορφο το πατρινό κοινό. Εάν κάτι το αγαπάει το ακολουθεί  ανενδοίαστα και εκατό τοις εκατό. Από την άλλη εάν με κάτι έχει «στραβώσει» δεν θα το ακολουθήσει. Αυτό δεν είναι κακό γιατί φαίνεται ότι υπάρχει ένα κριτήριο. Το αν θα γνωρίσει επιτυχία μια δουλειά έχει να κάνει και με τις συγκυρίες αλλά και με το τι promo έχει γίνει γι΄αυτήν. Συνήθως στην περιφέρεια αισθάνονται πιο οικεία απέναντι σε μια δουλειά η οποία έχει κάνει είδη έναν κύκλο.

Αντιδρά διαφορετικά το κοινό σε Αθήνα και επαρχία;

Επειδή είμαι αρκετά «παλιός» μπορώ να κάνω συγκρίσεις και να πω ότι κάποτε η περιφέρεια δεν είχε την ευχέρεια να δει πολλές δουλειές οπότε όταν ένας θίασο; Επισκεπτόταν την πόλη ήταν ένα σημαντικό γεγονός γι΄ αυτήν. Αυτό έχει αλλάξει. Υπάρχει πληθώρα προσφοράς σε δουλειές. Δεν είναι τόσο μακριά η Αθήνα από την περιφέρεια πλέον. Ίσως στην επαρχία οι άνθρωπο να είναι καλύτερα γενικότερα. Στην Αθήνα είναι «ζόρικά» τα πράγματα. Για παράδειγμα στην Πάτρα δεν πεθαίνουν άνθρωποι στον δρόμο. Δεν βλέπεις ανθρώπους βουτηγμένους σε κάδους απορριμμάτων να ψάχνουν για τροφή. Τουλάχιστον δεν το έχετε δει τόσο έντονα. Αν περπατήσεις στο κέντρο της Αθήνας … δεν θέλεις να ξανά πας ποτέ.

Τι θα σας κάνει να πείτε .. «ναι» σε μια παράσταση;

Το κείμενο, οι συντελεστές, η ιδεολογική τοποθέτηση (για ποιο λόγο το κάνουμε) και οι οικονομικές απολαβές. Αυτό δεν το ξέρεις εξ αρχής. Άλλωστε όσο πιο συγκεκριμένος είσαι ιδεολογικά σχετικά με αυτό που κάνεις τόσο μικρότερη είναι και η πιθανότητα να βγάλεις χρήματα.

Έχετε κοινά στοιχεία με τον «ληστή» που υποδύεστε ;

Είμαι κι εγώ υπερβατικός. Πάντα προσπαθώ να φτιάξω κάτι καλύτερο. Βρίκομαι σε έναν συνεχή διάλογο με τον εαυτό μου που δεν με αφήνει να «βολεύομαι». Επίσης κοινό μας στοιχείο είναι η αίσθηση περι δικαίου. Διεκδικεί το δίκιο του. Δεν μπορούμε χωρίς να διεκδικήσουμε αυτό που θεωρούμε δίκαιο.

Είναι οι ηθοποιοί αναγκασμένοι να κάνουν εκπτώσεις για να επιβιώσουν;

Οχι.Θα πρέπει να δούμε τον ηθοποιό σαν ένα επαγγελματία. Ο  Βουτσινάς είχε πει κάποτε ότι δεν πρέπει να κρίνουμε τις επιλογές των ηθοποιών γιατί και ο ηθοποιός (ο εργαζόμενος γενικότερα) επιλέγει  από αυτά που το προτείνονται. Δεν του ανοίγει όλο το πεδίο ούτε του δίνεται η δυνατότητα να κάνει ότι θέλει.Πρέπει πολλές φορές να επιλέξει από κάποιες δουλειές, που μπορεί να είναι κακές, προκειμένου να επιβίωσει.

Έχετε κάνει πράγματα στην επαγγελματική σας πορεία για τα οποία έχετε μετανιώσει;

Όχι. Αν μετάνιωνα για κάτι, θα ήταν για πράγματα που δεν έκανα. Κάθε στιγμή σε αυτή την πορεία των τριάντα χρόνων που έχω έκανα το καλύτερο που μπορούσα... εκείνη την στιγμή. Το να το κρίνω δέκα χρόνια μετά είναι ατυχές.

Ποιές στιγμές ξεχωρίζετε από αυτά τα τριάντα χρόνια σαν «καθοριστικές»;

Αισθάνομαι ότι αν ξεχωρίσω κάποιες.. αδικώ τις υπόλοιπες. Παρόλα αυτά θα μπορούσα να πω για την «Βασιλική» στον κινηματογράφο. Μου έδωσε την ευκαιρία να καθιερωθώ με έναν σπάνιο τρόπο. Συνήθως οι ηθοποιοί καθιερώνονται από την τηλεόραση, πιο σπάνια από το θέατρο και πολύ λιγότερο από τον κινηματογράφο που δεν ευδοκιμεί στην Ελλάδα. Θα ξεχώριζα επίσης στο θέατρο το “Rocky Horror Show”. Ήταν ένας ρόλος πρόκληση, κάτι που δεν περίμενε κανείς. Επίσης ήταν ένας ρόλος που μου έφερε και το παιδί μου. Ξεχωρίζω επίσης τον «Ληστή» γιατί είναι μια παράσταση σε δική μου ιδέα η οποία χτίστηκε με τους ιδανικούς συνεργάτες. Στον χώρο του βιβλίου θα έλεγα ότι το πιο άρτιο που έχω γράψει είναι το «Ο Άλλος κι άνθρωπος». Αλλά και πάλι κάτι αφήνω απέξω. Τώρα γράφω τραγούδια. Δεν σταματάω ποτέ. Κάθε τι από αυτά που δεν ανέφερα αποτέλεσε το σκαλοπάτι για να έρθει το «επόμενο βήμα».

Έχετε ασχοληθεί αρκετά με την τηλεόραση. Παρόλα αυτά θωρείτε ότι δεν ήταν αυτή που σας καθιέρωσε…

Όχι βέβαια. Καθιέρωση για έναν επαγγελματία είναι η καθιέρωση στον εργασιακό του χώρο. Το ζητούμενο είναι να  αναγνωρίσουν την αξία σου οι άνθρωποι του χώρου σου και οι άνθρωποι που εκτιμάς. Εγώ λοιπόν καθιερώθηκα με την «Βασιλική» γιατί εκεί με «παραδέχθηκε» το σινάφι μου. Το ευρύ κοινό είναι μια άλλη υπόθεση.

Σας λείπει η τηλεόραση;

Όχι.

Έκλεισε ο κύκλος των «καλών δουλειών» στην ελληνική τηλεόραση;

Ναι. Κάποια στιγμή θα ξανά ανοίξει αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν θα προλάβουμε να το δούμε ως τηλεθεατές. Θα περάσουν χρόνια μέχρι να «περάσει» αυτή η συμφορά και να αρχίσουν οι άνθρωποι να επαναπροσδιορίσουν τις αξίες και τις ανάγκες τους  στον τρόπο που εκφράζονται. Όταν μεσουρανούν «πρωινάδικα» και «μεσημεριανάδικα» δεν υπάρχει χώρος. Πρέπει να «χυθεί αίμα» για να αλλάξει ο κόσμος. Κάποια στιγμή θα γίνει αλλά τα πράγματα δεν αλλάζουν ξαφνικά.

Εδώ και λίγο καιρό έχει μπει στην ζωή σας και η μουσική….

Αν με ρωτούσες.. «Τι είναι αυτό που ήθελες πάντα να κάνεις στην ζωή σου;» Θα απαντούσα.. «Να τραγουδώ». Δεν ασχολήθηκα ποτέ με αυτό. Δεν επένδυσα σε αυτό. Τα τελευταία χρόνια που είχα περισσότερο χρόνο άρχισα να «παίζω» με το  μολύβι και το χαρτί. Έφτασε η ώρα που μπορούσα να γράφω στίχους για τραγούδια. Στην συνέχεια μελοποίησα κάποιους στίχους και στην συνέχεια επειδή ντρεπόμουν να μην μπορώ να γράψω την μουσική που σκέφτομαι άρχισα να μαθαίνω μουσική. Την μουσική που μπορώ να μάθω στα πενήντα μου χρόνια.

Όταν κάνεις κάτι πρέπει να απαιτείς από τον εαυτό σου το περισσότερο. Το πρόβλημα της εποχής μας είναι ότι όλοι αρκούμαστε στο ελάχιστο. Ήταν το επόμενο στοίχημα.

Τι σας λέει ο 9χρονος γιος σας για όλα αυτά με τα οποία ασχολείστε;

Δεν λέει τίποτα. Απλώς ακολουθεί με τον δικό του τρόπο. Ζωγραφίζει, παίζει μουσικά όργανα, τραγουδάει πολύ ωραία, έχει γνώμη πάνω στα τραγούδια. Λατρεύει τον Τζίμη Πανούση.

Είστε από τους γονείς που ανησυχούν για το μέλλον του παιδιού τους;

Όχι. Η ανησυχία προέρχεται από την αδυναμία του απερχόμενου ανθρώπου να καταλάβει την νέα εποχή. Κάθε ένας πρέπει να αντιμετωπίσει τα δεδομένα της εποχής που ζει. Άρα αν πρέπει να έχω μια αγωνιά θα έχει να  κάνει με το αν εγώ έχω την δυνατότητα να ακολουθήσω το παιδί μου. Να έχω την ωριμότητα να τον κάνω οδηγώ και να  τον αφήσω να με πάω στο «παρακάτω».

Τι υπάρχει στα μελλοντικά σας σχέδια;

Κάθε μέρα φέρνει και κάτι καινούργιο. Σε σχέση με αυτά που γνωρίζω… Ο «Ληστής» κάνει ξανά πρεμιέρα στην Αθήνα στις 3 Δεκεμβρίου. Θα πραγματοποιηθούν και κάποιες παραστάσεις στην περιφέρεια. Από εκεί και πέρα κάποια lives.

Οι φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου.

Η συνέντευξη έγινε στο Θέατρο «Λιθογραφείον» όπου ανέβηκε η παράσταση «Ο Ληστής» από τις 23-25 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture