Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα:Eπίκαιροι ύμνοι για τον Άγιο Ανδρέα από τον χορό ψαλτικής "Κλειδα"

Πάτρα:Eπίκαιροι ύμνοι για τον Άγιο Ανδρέ...

Στις 26 Νοεμβρίου

Ο Χορός Ψαλτικής "ΚΛΕΙΔΑ" με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη και Καθηγητή της Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής κ. Δημήτριο Γαλάνη, θα παρουσιάσει στον Νέο Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα Πατρών στις 26 Νοεμβρίου και ώρα 20.00 επίκαιρους ύμνους από τις ακολουθίες προς τιμή του Αποστόλου Πρωτοκλήτου Ανδρέα και των εν Αχαΐα διαλαμψάντων αγίων, καθώς και άλλες συνθέσεις μεγάλων παλαιών μουσουργών.

Η συναυλία γίνεται στο πλαίσιο των ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΕΙΩΝ 2015 υπό την αιγίδα της Ι. Μ. Πατρών και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου.

Το Κέντρο Τέχνης Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής - Χορός Ψαλτικής «Κλείδα» ιδρύθηκε στην Πάτρα το 2008, έχοντας ως στόχο να υπηρετήσει όπως διαφαίνεται και από την επωνυμία του, την Ελληνική Παραδοσιακή μουσική στους  2 βασικούς της άξονες, της Εκκλησιαστικής Βυζαντινής μουσικής και της Δημώδους μουσικής και χορευτικής παράδοσης των διαφόρων γεωγραφικών διαμερισμάτων της χώρας μας.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής και εμπνευστής του εν λόγου εγχειρήματος είναι ο καθηγητής Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Πατρών, Πρωτοψάλτης και Διδάσκαλος της Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής κ. Δημήτριος Γαλάνης. Πρόεδρος του 7μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Τέχνης είναι ο Μηχανολόγος–Μηχανικός κ. Μιχάλης Κυδωνιάτης. Τον 40μελή Χορό απαρτίζουν εξέχοντες Πρωτοψάλτες και Λαμπαδάριοι των Πατρών καθώς και άλλοι καταξιωμένοι αλλά και φερέλπιδες νέοι ιεροψάλτες της πόλεώς μας. Η όλη προσπάθεια, παρουσιάζεται στο ευρύτερο κοινό της πόλης αλλά και σε όλη την Ελληνική επικράτεια, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων που πραγματοποιεί ο βασικός άξονας του Κέντρου Τέχνης, που είναι ο Χορός Ψαλτικής «Κλείδα».

Σε αυτό χρονικό διάστημα που δραστηριοποιείται το Κέντρο τέχνης, έχει δώσει συναυλίες στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, σε διαφόρους ναούς της πόλεως μας καθώς και σε διαφόρους ναούς της Ελληνικής Επικράτειας. Επίσης συμμετέχει σε παννυχίδες και διάφορες εόρτιες ακολουθίες που τελούνται σε ναούς και μοναστήρια της επαρχίας μας.

Σημαντικός σταθμός σε αυτή την πορεία, αποτελεί η εμφάνιση του χορού ψαλτικής τέχνης «Κλείδα» στην Κωνσταντινούπολη το 2012, προκειμένου να πραγματοποιήσει από κοινού συναυλία, με τον Βυζαντινό χορό του Συνδέσμου Μουσικοφίλων της Κωνσταντινούπολης, την οποία ευλόγησε με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος. Η εκδήλωση αυτή έγινε στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των 2 χορωδιών και της προηγηθείσης τιμητικής εκδήλωσης προς τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη κ. Λεωνίδα Αστέρη, που έλαβε χώρα το Νοέμβριο του 2011 στο Ιερό Ναό του Πολιούχου των Πατρών Αποστόλου  Ανδρέα.

Επιπρόσθετα έχει οργανώσει σεμινάρια ψαλτικής τέχνης και έχει εκδώσει τιμητικό άλμπουμ με ψηφιακό δίσκο–αφιέρωμα στους μουσικούς Χρήστο Πανούτσο και στην Οικογένεια Αγγελή Βέρρα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture