Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έκκληση του Δημάρχου Ερυμάνθου στο Υπουργείο - Τσακάλια έχουν αποδεκατίσει τα κοπάδια των κτηνοτρόφων

Έκκληση του Δημάρχου Ερυμάνθου στο Υπουρ...

Το πρόβλημα συνεχίζεται και έχει λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως επισημαίνει ο κ. Καρπής

Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής απέστειλε νεότερη επιστολή με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου 2015 προς το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας - Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής & Κτηνιατρικής με κοινοποίηση επίσης στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τον ΕΛΓΑ – Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων Πάτρας και το Δασαρχείο Πατρών.

Η επιστολή του έχει ως θέμα: «Υπενθύμιση αιτήματος για την αντιμετώπιση αγρίων ζώων».

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου Ερυμάνθου:

Με το υπ’ αριθ. Πρωτ. 8379/28-07-2015 έγγραφό μας σας ενημερώναμε για το μεγάλο αριθμό των τσακαλιών που διαβιούν στην περιοχή και έχουν αποδεκατίσει τα κοπάδια των κτηνοτρόφων του Δήμου Ερυμάνθου.

Επειδή έχουν ήδη παρέλθει περισσότερο από τρείς μήνες από την αποστολή του σχετικού εγγράφου και δεν υπήρξε καμία απάντηση ή ενέργεια εκ μέρους σας για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος, επανερχόμαστε και πάλι προκειμένου να σας ενημερώσουμε ότι το πρόβλημα συνεχίζεται και έχει λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

Με την προσδοκία ότι θα αναλάβετε σχετικές πρωτοβουλίες, έστω και με καθυστέρηση, για την επίλυση του θέματος λόγω αρμοδιότητας, είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία.

Με εκτίμηση - Ο Δήμαρχος Θάνος Καρπής.

Η 1η επιστολή του Δημάρχου Θάνου Καρπή σχετικά με ενέργειες για αντιμετώπιση επιθέσεων άγριων ζώων είχε αποσταλεί στο Υπουργείο και τους άλλους φορείς τον περασμένο Ιούλιο και ανέφερε τα εξής:

Με την παρούσα θέλω να σας ενημερώσω για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Ερυμάνθου και το οποίο συνίσταται στον μεγάλο αριθμό τσακαλιών που διαβιούν στην περιοχή μας τα οποία έχουν αποδεκατίσει τα κοπάδια τους.

Σημειωτέον ότι τα άγρια αυτά ζώα εμφανίστηκαν στο Δήμο μας την τελευταία πενταετία και παρουσιάζουν μεγάλη αυξητική τάση.

Ειδικότερα κατά το τρέχον έτος οι επιθέσεις στα κοπάδια είναι καθημερινές με συνέπεια να έχουν απολεστεί εκατοντάδες ζώα (αμνοερίφια). Εκτός όμως από τα κοπάδια,  υπάρχει κίνδυνος και για τη ζωή των κατοίκων της περιοχής καθ’ ότι τα άγρια αυτά ζώα έχουν συγκροτήσει αγέλες οι οποίες κινούνται και επιτίθενται ομαδικά.

Όπως είναι προφανές οι κάτοικοι του Δήμου μας βρίσκονται σε απόγνωση διότι εκτός των άλλων, η προβλεπόμενη  αποζημίωση από τον Ε.Λ.Γ.Α. ,δίδεται υπό προϋποθέσεις (ομαδική απώλεια ζώων ) κάτι που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την αντικατάσταση των ζωικών απωλειών.

Στο Δήμο μας, που είναι ημιορεινός, το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων του ασχολείται με την γεωργία και την κτηνοτροφία, που αποτελούν και την αποκλειστική πηγή εισοδήματος.

Με δεδομένη την παρατεταμένη οικονομική κρίση η οποία πλήττει αδιακρίτως όλους τους Έλληνες, μαζί και τους αγροκτηνοτρόφους του Δήμου μας, το επιπρόσθετο αυτό πρόβλημα τους έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο και σε απελπιστική κατάσταση.

Πολλοί απ’ αυτούς και προκειμένου να προστατέψουν τα ζώα τους αλλά και την ίδια την ζωή τους αναγκάζονται να κυκλοφορούν και να μεταφέρουν μαζί τους τα κυνηγετικά τους όπλα με κίνδυνο να κατηγορηθούν για παράνομη οπλοφορία καθώς και για παράνομη θήρα.

Ο Δήμος μας αδυνατεί να επιλύσει αυτό το ιδιαίτερο πρόβλημα καθώς δεν έχει την σχετική αρμοδιότητα, ούτε διαθέτει τα απαραίτητα μέσα και την τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Αυτός είναι και ο λόγος που απευθυνόμαστε σε σας, λόγω αρμοδιότητας και ζητάμε να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το ιδιαίτερα δύσκολο και σύνθετο πρόβλημα.

Με την βεβαιότητα ότι αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα του θέματος και τις τραγικές συνέπειες που έχει προκαλέσει στους κτηνοτρόφους του Δήμου μας, αναμένουμε τις δικές σας παρεμβάσεις και ενέργειες.

Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος μας προτίθεται να συνεργαστεί μαζί σας και να συνδράμει με κάθε διαθέσιμο τρόπο και μέσο στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου συμπράττοντας σε κάθε συνέργεια που θα επιλέξετε και θα προκρίνετε εσείς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις