Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Πάκυ Καραλή: Μια γυναίκα που νίκησε τον καρκίνο του μαστού μιλάει στο thebest.gr και στέλνει μήνυμα αισιοδoξίας

Πάκυ Καραλή: Μια γυναίκα που νίκησε τον ...

Μας υποδέχθηκε στα γραφεία του Συλλόγου "Άλμα Ζωής"

Ο Οκτώβριος είναι ένας μήνας αφιερωμένος στον αγώνα για πρόληψη και ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού. Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου η Πάτρα θα «βαφτεί» ροζ και μέσα από ένα συμβολικό περίπατο που θα ξεκινήσει στις 10.30  από την πλατεία Υψηλών Αλωνίων θα δοθεί ένα δυνατό μήνυμα για την ζωή.

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

Το να διαγνωστεί μια γυναίκα με καρκίνο του μαστού είναι χωρίς αμφιβολία γι’ αυτή ένα ισχυρό χτύπημα. Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού του Νομού Αχαΐας «Άλμα Ζωής» αποτελεί συμπαραστάτης για πολλές γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τον καρκίνο. Το thebest.gr βρέθηκε στα γραφεία του Συλλόγου και συνάντησε την γραμματέα του, Πάκυ Καραλή.

Μοιράστηκε μαζί μας την δική της ιστορία στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας.

 

Είσαι η γραμματέας του Συλλόγου…

Ναι. Έχω την υποχρέωση να κρατάω πρακτικά, να γράφω επιστολές, λόγους. Ασχολούμαι με την οργάνωση των εκδηλώσεων κ.α.

Πότε ξεκίνησε η σχέση σου με τον Σύλλογο;

Γράφτηκα σαν απλό μέλος το 2009. Ουσιαστικά 2,5 χρόνια αφότου διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού. Στο διοικητικό συμβούλιο, σαν γραμματέας βρίσκομαι από το 2011.

Πώς πήρες την απόφαση να συμμετέχεις τόσο ενεργά στον Σύλλογο;

Ήταν τάμα στον εαυτό μου. Όταν ήμουν στο νοσοκομείο προκειμένου να εγχειριστώ είπα ότι όταν τελειώσει αυτή η περιπέτεια θα γινόμουν εθελόντρια. Έτσι ξεκίνησα. Υπάρχει το εθελοντικό πρόγραμμα στο νοσοκομείο του Ρίο. Είναι ομάδες γυναικών που έχουν νοσήσει που έχουν περάσει από μια εκπαίδευση και στηρίζουν τις επόμενες γυναίκες που νοσούν. Ασχολούμαστε με το ψυχολογικό κομμάτι. Τους θυμίζουμε ότι μπορούν να γλιτώσουν, ότι οι θεραπείες να είναι δύσκολες αλλά οτι στο τέλος μπορούν να χαμογελάσουν ξανά.

Πότε βρέθηκες αντιμέτωπη  με τον Καρκίνο του μαστού;

Το 2006, ακριβώς σαν σήμερα. Στις 23 Οκτωβρίου 2006 διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού δευτέρου βαθμού από μια απλή μαστογραφία ρουτίνας.

Ήσουν από τις γυναίκες που δεν παραμελούσες τον τυπικό έλεγχο...

Ήμουν από τις γυναίκες που πρόσεχαν. Μια εξέταση ρουτίνας . Μέσα σε μια εβδομάδα είχα εγχειριστεί και είχε πλέον ξεκινήσει το ταξίδι μου με τον καρκίνο του μαστού.

Θυμάσαι τι ένιωσες ή τι σκέφτηκες όταν το έμαθες;

Βασικά έκπληξη. Δεν σκέφτηκα «Γιατί συνέβη σε εμένα;». Ποτέ δεν αναρωτήθηκα. Αλλά όταν αισθάνεσαι καλά, δυνατή, ζωντανή  και ξαφνικά σου λένε ότι έχεις καρκίνο νιώθεις έκπληξη. Από εκεί και πέρα ανήκω στους αισιόδοξους ανθρώπους . Σαν μαθηματικός ξέρω οτι κάθε πρόβλημα όσο δύσκολο κι αν φαίνεται έχει την λύση του. Έχω βρήκα την λύση στους γιατρούς του νοσοκομείο του Ρίο. Τους εμπιστεύτηκα απόλυτα. Είναι μια υπέροχη ομάδα. Μέσα σε 12 μέρες ςίχαν τελειώσει όλα.

Μέσα σε αυτές τις 12 μέρες υπήρξαν στιγμές που ένιωθες ότι λυγίζεις;

Ναι. Είχα 2 παιδιά άλλωστε. Τον εαυτό μου δεν τον σκέφτηκα ποτέ. Μόνο τα παιδιά μου και την μητέρα μου.

Τι είπες στο περιβάλλον σου, την οικογένεια σου γι΄ αυτό που ζούσες;

Γροθιά στο μαχαίρι. Δεν κρύφτηκα. Το είπα. Η αλήθεια και η πληροφόρηση με έσωσαν.

Βλέπεις ότι σήμερα υπάρχει ακόμα ταμπού σχετικά με τον καρκίνο του μαστού;

Το 60% των γυναικών το κρύβει.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Είναι τα στερεότυπα της κοινωνίας που μας θέλει όμορφες, αδύνατες. Κρύβουμε κιλά, ηλικία, γονείς αν δεν ταιριάζουν στο προφίλ που θέλουμε να έχουμε. Δεν θα κρύψουμε ότι δεν έχουμε στήθος; Αλλά αν πεις την αλήθεια γίνεσαι καλά κατά 50%. Καταλαβαίνεις ότι είσαι ένας άνθρωπος τρωτός με μια ασθένεια την οποία οφείλεις να πολεμήσεις. Πρέπει να ζητήσεις βοήθεια.

Από εδώ και πέρα ποίος θα έλεγες ότι είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου;

Η μετάσταση.  Η επανάληψη σαν διαδικασία των θεραπειών. Με πείραξαν πολύ οι χημειοθεραπείες. Πέρασα 7 αφόρητους μήνες. Αυτός είναι ο τρόμος μου.

Μπαίνοντας στον χώρο σας την προσοχή τραβάει μια μικρή κονσόλα. Τι υπάρχει μέσα σε αυτή;

Υπάρχει ότι θα χρειαστεί μια γυναίκα όταν χειρουργηθεί και ακολουθήσει την διαδικασία των χημειοθεραπειών .Όλες μας χάνουμε άρα χρειαζόμαστε περούκες. Οχι για εσένα αλλά για τους άλλους. Τους άλλους προστατεύει.  Οι περισσότερες γυναίκες μετά την μαστεκτομή δεν μπορούν για οικονομικούς λόγους να κάνουν αποκατάσταση χρειάζονται μαστό  σιλικόνης και ειδικά εσώρουχα. Μετά την εγχείρηση δεν λειτουργεί το λεμφικό σύστημα του χεριού και υπάρχει μια σοβαρή και μόνιμη βλάβη που λέγεται λεμφοίδημα. Για να την πολεμήσεις κά

Πώς έφτασαν στα χέρια σας αυτά τα αντικείμενα;

Τα δίνουν κυρίες που έχουν περάσει την διαδικασία  και τα χαρίζουν για όσους γυναίκες δεν μπορούν να τα αγοράσουν . Για παράδειγμα  μια σωστή περούκα κοστίζει 800-1000 ευρώ σήμερα.

Από που αντλεί πόρους ο σύλλογος;

Δεν χρηματοδοτείται από καμία κρατική πηγή. Ότι κάνουμε το κάνουμε μόνοι μας μέσα από εκδηλώσεις και μέσα από τους χορηγούς και τα μέλη μας.

Από την στιγμή που μπαίνει στα γραφεία του συλλόγου…

Πρώτα απ΄ όλα συζητάει με την κοινωνική λειτουργό προκειμένου να διαπιστωθεί τι χρειάζεται αυτή η γυναίκα  Υπάρχει ψυχολόγος που κάνει ομαδικές αλλά και προσωπικές συνεδρίες. Έχουμε κόσμο έτοιμο να βοηθήσει.

Την Κυριακή η πόλη θα βαφτεί ροζ…

Ναι. Θα πραγματοποιηθεί συμβολικός περίπατος. Το Σάββατο για πρώτη φορά θα «βάψουμε» ρόζ το Δημοτικό Θέατρο.

Ένα μήνυμα για όλες τις γυναίκες….

Έγκαιρη διάγνωση. Αυτό σώζει ζωές, Τον καρκίνο δεν τον σταματάει τίποτα πέρα από μια απλή εξέταση που λέγεται μαστογραφία.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight