Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Χρήστος Παπαδόπουλος:"Το παιδί από την Πάτρα" θυμάται και μιλά στο thebest.gr για τη χρυσή εποχή του συγκροτήματος,ενώ ετοιμάζεται για το Μέγαρο

Χρήστος Παπαδόπουλος:"Το παιδί από ...

Στις 2 Νοεμβρίου εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δεξιοτέχνης της κιθάρας, είτε με μία, ειτε με δύο είτε με τέσσερις ταστιέρες, του μπουζουκιού και πολλών άλλων έγχορδων, λάτρης των παραδοσιακών και έθνικ επιρροών της μουσικής, ο «Σούκας» των «Παιδιών από την Πάτρα», συνεχίζει να συνθέτει, να δημιουργεί, να κάνει νέες συνεργασίες, να γράφει μουσική για ταινίες  και  φυσικά να ταξιδεύει με ή για τη μουσική, από την Ανατολή, μέχρι τη Λατινική Αμερική. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος λίγο πριν την εμφάνισή του στο Μέγαρο Μουσικής τον Νοέμβριο και την κυκλοφορία του νέου δίσκου του , στις 21 του ίδιου μήνα, μιλά στο thebest.gr για τα όσα ετοιμάζει, κάνει αναδρομή στην Πάτρα των φοιτητικών του χρόνων, αλλά και στην εποχή που «Τα Παιδιά από την Πάτρα» ξεκινούσαν από εδώ τη θριαμβευτική τους πορεία.

Της Ελευθερίας Μακρυγένη

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος πριν να γνωρίσει τα μετέπειτα μέλη του συγκροτήματος «Τα Παιδιά από την Πάτρα», και να παίζει λαϊκά, ξεκίνησε τη μουσική διαδρομή του στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, στα Γρεβενά , παίζοντας…ροκ.  Αν και οι επιρροές από την ποντιακή και γενικά παραδοσιακή μουσική ήταν έντονες στον  τόπο που μεγάλωσε. Την μουσική αυτή πτυχή του μοιράζεται  τελευταία,όλο και περισσότερο με το κοινό.

Σε αυτό το μοτίβο εξάλλου θα κινηθεί και ο νέος δίσκος του «Πέρασμα», ο οποίος κυκλοφορεί στις 21 Νοεμβρίου. « Είναι ένα μουσικό πέρασμα του “πατριάρχη”  της Κρητικής μουσικής Βασίλη Σκουλά, από διάφορους  χώρους της Ελληνικής μουσικής σκηνής. Τον ακούμε σε ντουέτα εκπλήξεις με τους:  Γιάννη Πλούταρχο, Θέμη Αδαμαντίδη, Νίκο Μακρόπουλο, Χρήστο Δάντη, Παντελή Θαλασσινό κ.α.».

Με τον Βασίλη Σκουλά

Με τον Βασίλη Σκουλά

Με τον Βασίλη Σκουλά

 

Στις 2 Νοεμβρίου θα προηγηθεί στο Μέγαρο Μουσικής η παράσταση «Αυτή η γη έχει φωνή», όπου συνθέσεις του Χρήστου Παπαδόπουλου, με «άρωμα» Πόντου, Κρήτης και Ηπείρου, θα ερμηνεύσουν ο Βασίλης Σκουλάς , ο Γιάννης Πλούταρχος  και η Μελίνα  Ασλανίδου. Μαζί τους τραγουδούν ο Δημήτρης Καρασαββίδης και ο Αλέξης Παρχαρίδης, πλαισιωμένοι από δεκαμελή ορχήστρα. . «Η εμφάνιση μου στο Μέγαρο Mουσικής Αθηνών όπου θα ερμηνευτούν τραγούδια μου επί δυο ώρες είναι για μένα μια καταξίωση συνθετικής δουλειάς που κάνω εδώ και χρόνια. Με το παραδοσιακό τραγούδι έχω σχέσεις από τη ρίζα. Μεγαλωμένος στα Γρεβενά με πανηγύρια και παράλληλα τα ποντιακά των παππούδων.....Έτσι το 2011 που έχασα τη γιαγιά μου το ίδιο βράδυ συνέθεσα οχτώ ποντιακά τραγούδια, για να ακούει τους ήχους του κεμεντζέ στην πορεία της προς το άγνωστο .Έτσι πρόεκυψε η πρώτη δουλειά με τίτλο Αυτή η γη έχει φωνή».

Με τον Γιάννη Πλούταρχο

Με τον Γιάννη Πλούταρχο

Με τον Γιάννη Πλούταρχο

 

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος  ανοίγει τη μουσική του βεντάλια, όπως ανοίγεται κι ο ίδιος στον κόσμο. Το στοιχείο του ταξιδιού είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του, καθώς έχει ταξιδέψει από την Ανατολή μέχρι τη Λατινική Αμερική! «Πάντα τα ταξίδια μου είχαν σχέση με τους ήχους τη μουσική και τους μουσικούς που συναντούσα. Από τους μουσικούς της Ανατολής που έπαιξα μαζί τους έμαθα πολλά μυστικά για  τον αυτοσχεδιασμό, ενώ με τους μουσικούς της Λατινικής Αμερικής έμαθα να ακούω άλλους ρυθμούς και να διασκεδάζω λίγο παίζοντας τραγούδια».

 

Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε…

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος ήταν φοιτητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και ο μοναδικός από το συγκρότημα, που κατάφερε να πάρει πτυχίο. Κάνοντας μια αναδρομή στο πρώτο διάστημα που ήρθε στην Πάτρα για να σπουδάσει θυμάται ότι «η προσαρμογή ήταν δύσκολη μέχρι που στην πρώτη κατάληψη γνώρισα άλλους μουσικούς και μιλήσαμε την κοινή μας γλώσσα».

Η επιστροφή στα παλιά σταματάει σε δύο καλλιτέχνες που ο Χρήστος Παπαδόπουλος θεωρεί μουσικούς πνευματικούς πατέρες του.

«Έχω κρατήσει μια μεγάλη ευκαιρία για μένα που ακούει στο όνομα Μπάμπης Γκολές με τον οποίο απ το δεύτερο έτος είχα την τύχη να παίζω δεύτερο μπουζούκι και από αυτόν το μεγάλο μουσικό πήρα πολλά. Άλλος πνευματικός μουσικός πατέρας για μένα υπήρξε ο Βαγγέλης Δεληκούρας, το μυαλό κατά τον Άκη Πάνου του συγκροτήματος Τα παιδιά από την Πάτρα».

Έχετε πει ότι  όταν πήγατε στο συγκρότημα ξέρατε να παίζετε στο μπουζούκι μόνο δύο τραγούδια…

«Η αλήθεια είναι ότι ήξερα μόνο δυο τραγούδια του Χιώτη γρήγορα , ( Φωτιά και  Περασμένες μου αγάπες) γι αυτό τους εντυπωσίασα. Επειδή ήμουν κιθαρίστας δεν ήξερα τίποτε από ρεμπέτικο. Εκείνη την πρώτη μέρα στη μπουάτ Ιζαμπέλα  αισθάνθηκα ντροπή, αλλά τη δεύτερη εβδομάδα τα είχα μάθει όλα».

Γυρνάτε ακόμα στο "Σούκας"; Πώς βγήκε το παρατσούκλι;

"Το όνομα Σούκας το έβγαλε ένας αιωνόβιος φοιτητής,ο παππούς, όταν με είδε να παίζω ηλεκτρική κιθάρα με έναν τρόπο πανηγυριτζιδικο. Η πλάκα είναι ότι ζήλεψε ο Τάκης Σουκας ο original και έβγαλε τον δίσκο “Ένας είναι ο Σουκας”. Mε τον Τακη είμαστε φίλοι και του κάνω παράγωγη σε τραγούδια του. Είναι τεράστιος συνθέτης".



Με τον Μπάμπη Γκολέ στο Χάραμα,φωτό Νίκου Φορλίδα από facebook

Με τον Μπάμπη Γκολέ  στο Χάραμα,φωτό Νίκ...

Με τον Μπάμπη Γκολέ στο Χάραμα,φωτό Νίκου Φορλίδα από facebook

Με τον Δεληκούρα, φωτό από fb και τη σελίδα christos-papadopoulos

Με τον Δεληκούρα, φωτό από fb και τη σελ...

Με τον Δεληκούρα, φωτό από fb και τη σελίδα christos-papadopoulos

 

"Τα παιδιά από την Πάτρα” όταν  τη δεκαετία του ΄80 εμφανίζονταν στο υπόγειο Χάραμα απογείωναν το κέφι και γρήγορα τράβηξαν τα βλέμματα, όχι μόνο φοιτητών, αλλά και μεγάλης μερίδας του κοινού, που ήταν σε μεγαλύτερη ηλικία. Η φήμη τους άρχισε να εξαπλώνεται και εκτός Πατρών . Ο πρώτος δίσκος «Αφιερωμένο εξαιρετικά» με την μεγάλη επιτυχία “Δεν θέλω τη συμπόνια κανενός” ήρθε το 1983 και τότε το συγκρότημα αποκτά το όνομά του και νονός είναι ο Βαγγέλης Δεληκούρας.

 

«Μετά τη μεταπολίτευση όταν όλοι έπαιζαν Θεοδωράκη και επαναστατικό τραγούδι η και ρεμπέτικο ,εμείς βγήκαμε με επανεκτελέσεις κλασικού λαϊκού. Μην ξεχνάμε ότι την εποχή εκείνη το τραγούδι «δεν σε κρίνω»,  που έλεγε ο Αγγελόπουλος τα μίντια, που ήταν μόνο η ΕΡΤ, το θεωρούσαν λούμπεν.....Όταν ο Μανώλης Αγγελόπουλος έδωσε συναυλία στον Λυκαβηττό το 1982,  όλοι οι ξενέρωτοι του ελαφρού τον έκραζαν. Εμείς λοιπόν παίξαμε απενοχοποιημένα τις κλασικές λαϊκές ρούμπες και βλέπαμε πόσο επηρέαζαν τη διασκέδαση στα φοιτητικά στέκια, (Πανόραμα Χάραμα κλπ.). Βοηθούσε βέβαια η μετάβαση στην εποχή του ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος είχε μια ψυχική ανάταση, ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από αυτό που συμβαίνει σήμερα, όπου βλέπουμε μια ψυχική κατάβαση και ο Έλληνας δυσκολεύεται πολύ να διασκεδάσει» αναφέρει , εξηγώντας τους λόγους που συνέβαλαν στην φρενίτιδα που προκάλεσε αυτή η παρέα φοιτητών που σπούδαζε και δημιουργούσε στην Πάτρα.

«Ο Άκης Πάνου είχε πει για τον Βαγγέλη Δεληκούρα ότι είναι το μυαλό του συγκροτήματος, για τον Λάμπρο Καρελά ότι είναι η φωνή και για μένα ότι είμαι η ψυχή.....Ευλογημένη συγκυρία που συνενώσαμε τις δυνάμεις μας για 15 και πλέον χρόνια..»

Με τον Αργύρη Παπαγεωργίου

Με τον Αργύρη Παπαγεωργίου

Με τον Αργύρη Παπαγεωργίου

φωτό από fb και τη σελίδα christos-papadopoulos

φωτό από fb και τη σελίδα christos-papadopoulos

φωτό από fb και τη σελίδα christos-papadopoulos

 

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος  από την Κυριακή 18 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή  απόγευμα (ώρα έναρξης 17.30) θα εμφανίζεται με τον Γιώργο Σαρρή του συγκροτήματος «Ζιγκ – Ζαγκ» στο μουσικό εστιατόριο «Πηνελόπη και Μνηστήρες», στην οδό Βουτάδων, στο Γκάζι, ενώ την περίοδο των γιορτών σχεδιάζεται η εμφάνισή του στη μουσική σκηνή – πολυχώρο «Ίλιον».

Πρόσφατα έγραψε και το soundtrack για το remake της ταινίας «ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός» , η οποία θα προβάλλεται στους κινηματογράφους από τις 22 Οκτωβρίου. Την ερμηνεία έχει ο Γιάννης Πλούταρχος.

 

https://www.facebook.com/christos-papadopoulos-57669280271/

http://www.christospapadopoulos.gr/

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight