Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

O αγώνας σκάκι που εξελίχθηκε σε πολιτικό ματς του Ψυχρού Πολέμου - Το "Θυσιάζοντας ένα Πιόνι" παίζεται και στην Πάτρα

O αγώνας σκάκι που εξελίχθηκε σε πολιτικ...

Σε μία αίθουσα των Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε

Σε μία αίθουσα και μία βραδινή προβολή παίζεται από την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015 στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε, στην Ακτή Δυμαίων, στην Πάτρα η ενδιαφέρουσα νέα κινηματογραφική ταινία «Pawn Sacrifice – Θυσιάζοντας ένα Πιόνι» με πρωταγωνιστή τον πρώην «Σπάιντερμαν», τον 40χρονο Τομπέι Μαγκουάιρ που είναι και εκ των παραγωγών του φιλμ που ήδη προβάλλεται και στις ΗΠΑ σε περιορισμένο κύκλωμα αιθουσών.

Το φιλμ που έκανε την ελληνική του πρεμιέρα στο 21ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, μας μεταφέρει στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, περιγράφοντας μία πραγματική ιστορία, την συγκλονιστική αναμέτρηση σκάκι ανάμεσα στον Αμερικανό Μπόμπι Φίσερ και τον Σοβιετικό Μπόρις Σπάσκι που πράγματι έγραψε ιστορία, εν έτει 1972. Επρόκειτο για έναν αγώνα που εξέλαβε διαστάσεις πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και κομμουνιστικού κόσμου.

Η νίκη του ιδιοφυούς Μπόμπι Φίσερ έναντι του παγκόσμιου πρωταθλητή Μπόρις Σπάσκι (στο ρόλο ο 48χρονος Λιβ Σράιμπερ) το ’72 στο Ρέικιαβικ σφράγισε και το τέλος της 25χρονης αδιαφιλονίκητης κυριαρχίας έως τότε των Σοβιετικών στο παιχνίδι τακτικής και εξυπνάδας όπως είναι το σκάκι.

Το «Θυσιάζοντας Ένα Πιόνι» που έχει λάβει μέτριες έως καλές κριτικές (διανέμεται από την Odeon στην Ελλάδα και έχει διάρκεια 115 λεπτά) καταγράφει την τρομακτική άνοδο και πτώση της ιδιοφυΐας του Μπόμπι Φίσερ που αιχμαλώτισε την φαντασία ολόκληρου του κόσμου.

Ο Μπόμπι Φίσερ προσέλκυσε την προσοχή του σκακιστικού κόσμου ως ένα 6χρονο παιδί-θαύμα, γνωστό για την απόλυτη αφοσίωση και το ανίκητο σερί του. Όταν έφτασε στην εφηβεία, ο Φίσερ είχε εξελιχθεί σε παγκοσμίου κλάσης παίκτη αλλά η μετεωρική του άνοδος είχε αμαυρωθεί από την απρόβλεπτη συμπεριφορά του και τις ολοένα πιο ακραίες απαιτήσεις του.

Ενώ ταξίδευε ανά τον κόσμο, ο Φίσερ συνέθλιβε με ευκολία τους αντιπάλους του αλλά είχε μοναχά μία επιθυμία: να αντιμετωπίσει τον ανίκητο Σοβιετικό παίκτη Μπόρις Σπάσκι, κι έτσι να δώσει τέλος στην 24χρονη κυριαρχία της Σοβιετικής Ένωσης στο σκάκι. Το 1972, η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα και το «Ματς του Αιώνα», ένα παιχνίδι 21 γύρων, κανονίστηκε στην πρωτεύουσα της παγωμένης Ισλανδίας, το Ρεϊκιαβικ.

Όμως, η ολοένα διογκούμενη εμμονή του Φίσερ με διάφορες θεωρίες συνομωσίας που γεννούσε το ασταθές μυαλό του, επηρεάζουν το παιχνίδι και η αλλόκοτη συμπεριφορά του αναστατώνει τον συνήθως ατάραχο Σπάσκι. Με τον ανταγωνισμό να θυμίζει ολοένα και περισσότερο τις έντονες γεωπολιτικές συγκρούσεις της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, ακόμη και οι πιο κοντινοί σύμβουλοι του Φίσερ δεν είναι σίγουροι αν οι πράξεις του είναι οι καλά υπολογισμένες ενέργειες ενός εκκεντρικού ατόμου ή σημάδια ότι είναι πραγματικά ασταθής ψυχολογικά.

Στο φιλμ σε σκηνοθεσία του 62χρονου Αμερικανού δημιουργού Έντουαρντ Ζούικ (Ματωμένο Διαμάντι με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και ο Τελευταίος Σαμουράι με τον Τομ Κρουζ) παίζουν επίσης οι Πίτερ Σάρσγκαρντ, Michael Stuhlbarg, Lily Rabe, Robin Weigert, κ.α.

Eπιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture