Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

ΣΕΒ: Στροφή στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016

ΣΕΒ: Στροφή στην ανάπτυξη το δεύτερο εξά...

Μετά το σοκ των capital controls

Στην ομαλότητα επιχειρεί να επιστρέψει η ελληνική οικονομία μετά το σοκ των capital controls, καθώς η συμφωνία με τους εταίρους έχει συμβάλει στην απομάκρυνση της αβεβαιότητας, αναφέρει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο που κυκλοφόρησε χθες και εκτιμά ότι αν επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, τότε η οικονομία μπορεί να γυρίσει σελίδα και να εισέλθει σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης από το β' εξάμηνο 2016.

Δεδομένων των συνθηκών η οικονομία επέδειξε εξαιρετικές αντοχές στις σφοδρές αναταράξεις των τελευταίων μηνών, επισημαίνει το δελτίο, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών αντανακλά την επιθυμία της πλειοψηφίας των πολιτών για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ορατά κάποια σημάδια σταθεροποίησης των συνθηκών που λειτουργούν οι επιχειρήσεις:

• Τον Σεπτέμβριο του 2015 ανακόπηκε η καθοδική πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες παρουσιάζουν άνοδο στη βιομηχανία, το λιανικό εμπόριο, τις υπηρεσίες και τις κατασκευές.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) στη μεταποίηση, μετά τη «βουτιά» του Ιουλίου, κινείται ανοδικά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Χωρίς να καλύπτεται το κενό προσλήψεων του Ιουλίου, η αγορά εργασίας παρουσίασε σημάδια ομαλοποίησης τον Αύγουστο του 2015. Το αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων περιορίστηκε σημαντικά (-441 θέσεις εργασίας από -16,7 χιλ. θέσεις τον Ιούλιο).

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Μικρότερη από την αναμενόμενη ήταν η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο του 2015 (-1,6%), γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αυξημένη παραγωγή ηλεκτρισμού (+13,8%) καθώς, μειώθηκαν οι εισαγωγές λόγω των capital controls και αυξήθηκε η εγχώρια παραγωγή. Ο τουρισμός παρά τις αρνητικές εξελίξεις του Ιουνίου δείχνει ότι τελικά το 2015 θα είναι χρονιά-ρεκόρ.

Ωστόσο, η ροή χρηματοδότησης συνεχίζει να είναι αρνητική, όπως και η εκροή καταθέσεων των νοικοκυριών (-710 εκατ. ευρώ και -937 εκατ. ευρώ αντίστοιχα τον Ιούλιο), ενώ το ποσοστό ανεργίας, ιδίως των νέων, παραμένει εξαιρετικά υψηλό.

Το World Economic Forum για το 2015-2016 κατέταξε την Ελλάδα στην 81η θέση ανάμεσα σε 140 χώρες, σε μεγάλη απόσταση από τις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες. Αν και σε αρκετές παραμέτρους ανταγωνιστικότητας ο δείκτης WEF βελτιώθηκε, η μακροοικονομική αστάθεια και οι συνθήκες χρηματοδότησης ακυρώνουν αυτή τη βελτίωση.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά