Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο Κώστας Καζάκος εφ΄όλης της ύλης στο thebest.gr: Με έφεραν πολιτικοί λόγοι αλλά δεν υπήρχε προσωπικό όφελος, ούτε ήρθα να κάνω καριέρα στην Πάτρα

Ο Κώστας Καζάκος εφ΄όλης της ύλης στο th...

Τον συναντήσαμε στο Θέατρο "Απόλλων"

Σε πυρετώδεις πρόβες και προετοιμασίες βρίσκεται το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας λίγο πριν την έναρξη των παραστάσεων. Το thebest.gr συνάντησε τον καλλιτεχνικό διευθυντή Κώστα Καζάκο και μίλησε μαζί του για όλα.

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

Στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» μας υποδέχθηκε ο Κώστας Καζάκος λίγο πριν πραγματοποιήσει προγραμματισμένη πρόβα. Φέτος πρωταγωνιστεί στο έργο «Η ζωή του Γαλιλαίου». Άνετος, ευγενικός, προσιτός δεν δίστασε να κάνει μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

Ποιά είναι η σχέση σας με την Πάτρα;

Έρχομαι στην Πάτρα από τα νεανικά μου χρόνια. Άλλωστε κατάγομαι από τον Πύργο.Αγαπώ αυτή την πόλη  Μπορεί να ζήσει κανείς στην Πάτρα χωρίς να του λείψει τίποτα, ούτε στον πνευματικό τομέα ούτε στον τομέα της ψυχαγωγίας. Είναι μια όμορφη πόλη έχει την απέραντη παραλία της.

Πώς κύλησαν οι πρώτοι μήνες εδώ;

Δύσκολα και με πολλή δουλειά. Βέβαια οφείλω να πω ότι είμαι ενθουσιασμένους με τους συναδέλφους που βρήκα εδώ. Έχουν στελεχώσει επάξια και τους τρεις θιάσους.

Σε αυτή την πόλη λοιπόν βρίσκεστε έχοντας έναν σημαντικό ρόλο…αυτό του καλλιτεχνικού διευθυντή στο ΔΗΠΕΘΕ.. τι σας έφερε σε αυτή την θέση;

Αυτό το θέμα είναι πολιτικό. Το ότι πήρε την Δημοτική Αρχή ο Κώστας Πελετίδης και είναι ένας κόσμος ολόκληρος που έχει ανασκουμπωθεί και έχει βάλει όλη του την δύναμη να αναμορφώσει διάφορους τομείς της ζωής της πόλης, να εφαρμόσει μια φιλολαϊκή πολιτική που να αφορά τον πολύ κόσμο του νομού, ο οποίος είναι μεγάλος.

Υπάρχει φτωχολογιά, πολυάνθρωπες συνοικίες γύρω από το κέντρο της πόλης οι οποίες ζουν «σε άλλο πλανήτη» και αυτό που με ενδιέφερε εμένα προσωπικά και είπα να βοηθήσω στην προσπάθεια που γίνεται είναι να μπορέσουμε να βάλουμε στο θέατρο το μεγάλο κοινό του νομού που δεν έχει πατήσει ποτέ. Η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού του νομού δεν έχει πατήσει στο θέατρο ποτέ. Και με βάση την εμπειρία και την όποια γνώση έχει συσσωρευτεί με τα χρόνια ότι αυτός είναι ο κόσμος που χρειάζεται να βλέπει καλό θέατρο.

Τι σημαίνει καλό θέατρo;

Μεγάλοι συγγραφείς, μεγάλα λαϊκά  έργα που απευθύνονται στον κόσμο. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος που απαιτεί συγκέντρωση δυνάμεων.

Οι πρώτες προσπάθειες μπήκαν ήδη σε εφαρμογή… Μειωμένα-επιδοτούμενα εισιτήρια από τον Δήμο της Πάτρας..

Για τις λαϊκές συνοικίες το οικονομικό είναι πρόβλημα είναι σοβαρό.Πρέπει να γοητεύουν και να καταλάβουν ότι το θέατρο, δεν είναι απρόσιτο, δεν είναι για λίγους, είναι γι’ αυτούς. Ο Δήμος έχει τις καλύτερες προθέσεις…ελπίζω να έχει και τις δυνατότητες να μπορέσει να βοηθήσει τον κόσμο να μπει στο θέατρο.

Φέτος θα δοθούν παραστάσεις και σε απομακρυσμένες περιοχές …

Αυτός είναι ο σκοπός του Δημοτικού Περιφερειακού θεάτρου. Αφορά την τοπική κοινωνία Στην Αθήνα γίνονται 1.000 παραστάσεις κάθε χειμώνα. Το τοπικό θέατρο πρέπει να συντηρείται από τους δικούς της ηθοποιούς και πρέπει να έχει επαφή με όλη την περιφέρεια χειμώνα- καλοκαίρι. Από χωριό σε χωρίο, εκεί που δεν μπορείς να πας τον χειμώνα ούτε με τρακτερ. Υπάρχει κόσμος απομονωμένος και το θέατρο πρέπει να συμπαρασταθεί σε αυτόν τον κόσμο.

Βλέπω ότι είστε αποφασισμένος να πραγματοποιηθούν όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί. Θα ήθελα να σταθούμε όμως στο γεγονός ότι σας έφεραν στο ΔΗΠΕΘΕ πολιτικοί λόγοι. Υπήρξαν και άσχημα σχόλια από την στιγμή που έγινε γνωστή η υποψηφιότητα σας. Πώς αντιδράσατε σε αυτά;

Αυτά δεν μπορείς να τα αποφύγεις. Βέβαια δεν με αφορούσαν αυτά τα σχόλια. Εγώ δεν είχα καμία ανάμειξη ούτε γνώριζα τους ανθρώπους που προϋπήρχαν εδώ. Άλλωστε αυτές οι θέσεις δεν είναι μόνιμες. Δεν υπάρχει θέμα ανταγωνισμού ούτε και είχα να μοιράσω τίποτα με κανέναν. Από την στιγμή που μου ζητήθηκε να έρθω να εργαστώ σε αυτό τον τομέα…το έκανα με όλη μου την χαρά. Δεν υπήρχε προσωπικό όφελος, ούτε ήρθα να κάνω καριέρα στην Πάτρα.

 

Τι προβλήματα έχετε μπροστά σας;

Πολλά. Το Δημοτικό θέατρο του Απόλλωνα αποτελεί ένα αριστούργημα, ένα «μπιζού» για την πόλη αλλά έχει φτιαχτεί για λυρικό θέατρο. Επειδή η Πάτρα έχει μεγάλη μουσική κίνηση και παράδοση με σπουδαία ωδεία και ορχήστρες πρώτης κατηγορίας το θέατρο αυτό θα μπορούσε να είναι όλο τον χρόνο καλυμμένο με μουσικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου. Πρέπει όμως να ανακαινιστεί. Οι δυο τελευταίοι εξώστες δεν λειτουργούν γιατί έχουν στατικά προβλήματα.

Στην κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ φέτος θα δούμε το έργο «Η ζωή του Γαλιλαίου». Γιατί επιλέξατε αυτό το έργο;

Είναι ένα έργο που απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, είναι κατανοητό και μιλάει στην καρδιά του κοινού. Το έργο εντάσσεται σε αυτά που παρέχουν παιδεία και ψυχαγωγία. Πρόκειται για ένα έργο του Μπρέχτ ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς αναμορφωτές του θεάτρου. Είναι ένας άνθρωπος που κατάφερε να το κάνει μέσα από την αγάπη του για τον θέατρο και τον κόσμο. Μιλάει για όσα αφορούν την ζωή και τον άνθρωπο με ένα πολύ ποιητικό τρόπο. Ήταν ένας άνθρωπος που αναστάτωσε τον αιώνα του. Υπάρχουν εξαιρετικοί συνεργάτες που έχουν βοηθήσει να βγάλουμε αυτό τον «κολοσσό» στο πλαίσιο της αντοχής του Δημοτικού Θεάτρου της Πάτρας.

Τι αναζητάτε κάθε φορά σε έναν ρόλο;

Είναι πολλές οι παράμετροι που ερεθίζουν. Πάνω από είναι σχέση με το κοινό κ;αι με το τι πρέπει να μεταδίδεται από την σκηνή στην πλατεία. Πρέπει ότι κάνει κανείς να είναι χρήσιμο, ωφέλιμο, ωραίο, αισθητικό. Με αυτά τα κριτήρια επιλέγουμε έργο και με αυτά αντιμετωπίζουμε και τον ρόλο. Δεν ‘έχει σημασία αν είναι «μεγάλος» ή «μικρός». ‘Άλλωστε το θέατρο είναι ομαδική δουλειά.

Πόσο έχει επηρεαστεί η τέχνη από τις πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις;

Έχει επηρεαστεί αλλά συμβαίνουν κι άλλα περίεργα πράγματα με την τέχνη. Είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς απέξω αλλά οι καλλιτέχνες είναι εκπαιδευμένοι ακριβώς για τις δύσκολες καταστάσεις . Εκεί που οι ελευθερίες κόβονται το θέατρο «αναποδιάζει» και ακολουθεί αντίθετη κατεύθυνση. Βάζει τα δυνατά του να καλύψει τα κενά. Σερ δύσκολες εποχές προέκυψαν αριστουργήματα.

Ένα «μήνυμα» στο Πατρινό κοινό που περιμένει την έναρξη των παραστάσεων;

Έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις να βοηθήσουμε το θέατρο να αναπτυχθεί…που σημαίνει να μπει ο κόσμος μέσα αυτό.

Φωτογραφίες από την πρόβα για το έργο "Η ζωή του Γαλιλαίου".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture