Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κ. Πελετίδης: "Σοβαρό κοινωνικό ζήτημα η διαχείριση των απορριμάτων"

Κ. Πελετίδης: "Σοβαρό κοινωνικό ζήτ...

Παρέμβαση το Δημάρχου Πατρέων στη σύσκεψη για τα απορρίματα

Κοινή σύσκεψη των Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας σήμερα το μεσημέρι. Συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και οι Δήμαρχοι Αιγιαλείας Αθανάσιος Παναγόπουλος, Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, Ερυμάνθου Θάνος Καρπής και Καλαβρύτων Γεώργιος Λαζουράς.

Κατά την εισηγητική του ομιλία στη σύσκεψη ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και προστίθεται στα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας, των αδιεξόδων για την νεολαία και το λαό. Σχετίζεται με την υγεία, το περιβάλλον αλλά και με μεγάλα και μικρότερα οικονομικά συμφέροντα σε βάρος του λεηλατημένου εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων. Η ορθολογική διαχείρισή τους δεν είναι ζήτημα κατά βάση τεχνικό αλλά κυρίως πολιτικό. Είναι γνωστό ότι η γενική κατεύθυνση, που δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ελληνικές Κυβερνήσεις αλλά και Περιφέρειες και Δήμους, υπηρετεί την ιδιωτικοποίηση του τομέα (με ή χωρίς ΣΔΙΤ). Παράλληλα οι κεντρικές ή «αποκεντρωμένες» μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων σκουπιδιών εξακολουθούν να έχουν σημαντικό ρόλο με μεγάλα κέρδη για το κεφάλαιο, που θα φορτωθούν στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας μέσω των ανταποδοτικών τελών.

Προϋποθέσεις για την υλοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) που θα δοθεί τις επόμενες μέρες σε δημόσια διαβούλευση και θα κληθεί να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο είναι:

1)Η χρηματοδότηση όλων των απαραίτητων μελετών, υποδομών–εξοπλισμού αποκλειστικά και καθ’ ολοκληρία από Κρατικούς πόρους ή προγράμματα σαν Δημόσια Έργα,

2) Η δυνατότητα πρόσληψης από το Δήμο όλου του νέου απαιτούμενου εργατοτεχνικού -επιστημονικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα,

3) Η συνεργασία του Δήμου Πατρέων με την Περιφέρεια, με  όμορους ή και άλλους Δήμους σε κοινές δράσεις και λειτουργίες.

Η μελέτη του ΤΣΔΑ διακατέχεται από την αγωνία να μην επιβαρυνθούν οι δημότες μας με τα μεγάλου ύψους πρόσθετα ανταποδοτικά τέλη. Η Δημοτική Αρχή λαμβάνοντας υπόψη  την γενική οικονομική κατάσταση του λαού μας υιοθετεί δράσεις με σκοπό την μέγιστη δυνατή πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή (ΔσΠ), κομποστοποίηση προδιαλεγμένων οργανικών, και ταφή των υπολειμμάτων και ενός μέρους των εναπομενόντων συμμείκτων σε νέο ΧΥΤΑ που θα κατασκευασθεί και θα λειτουργήσει με ευθύνη του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ.

Το άλλο μέρος των συμμείκτων, που δεν θα ξεπερνάει το 1/3 των αποβλήτων του δήμου, μπορεί να διατίθεται, επίσης, σε μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης του ΦΟΔΣΑ. Θα αξιοποιήσουμε την λαϊκή κινητοποίηση για να ασκήσουμε πίεση στην κυβέρνηση, απαιτώντας η λειτουργία των μονάδων και συνολικά η διαχείριση να χρηματοδοτηθεί από το κράτος.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις