Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Κοινωνικοί Λειτουργοί Εν Τ@ξη: Οι εθελοντές που μπαίνουν στα σχολεία της Πάτρας, σβήνουν τις "φωτιές" του διαδικτύου και ανάβουν το φως στην προσφορά χωρίς αντάλλαγμα

Κοινωνικοί Λειτουργοί Εν Τ@ξη: Οι εθελον...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

"Το να κάνεις αυτό που σου αναλογεί, μου λέει η Κανέλλα Κοντονή, είναι μια μορφή επανάστασης"

Σε ένα παλιό αφρικανικό  παραμύθι, ένα κολιμπρί μεταφέρει με το ράμφος του νερό για να βοηθήσει να σβήσει η  φωτιά που έπιασε η ζούγκλα. Ένα άλλο, μεγαλόσωμο  ζώο του δάσους το κοιτάζει έκπληκτο και  του λέει, «τι κάνεις, μα είναι δυνατόν να σβήσει έτσι η φωτιά;». Και εκείνο του απαντάει «κάνω ό,τι μου αναλογεί».

Το να κάνεις αυτό που σου αναλογεί, μου λέει η Κανέλλα Κοντονή, είναι μια μορφή επανάστασης. "Άν κάνει ο καθένας ό,τι του αναλογεί, η κοινωνία θα γίνει καλύτερη".

Αυτό είναι το μονο σίγουρο. Όπως εξίσου σίγουρο είναι και το ότι σε αυτό τον τόπο, σπανίως κάνει ο καθείς ό,τι του αναλογεί σε σχέση με μια κοινή υπόθεση. Το σύνηθες, είναι να μην κάνει τίποτα.

Στην περίπτωση των δύο  ανήσυχων κοινωνικών λειτουργών, της Κανέλλας Κοντονή και του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου, το κολιμπρί, βρήκε τους ...μαθητές του.

Μόνο που αυτοί οι δύο, μαζί με τους δέκα εθελοντές που έχουν ταχθεί στο πλευρό τους,  δεν σβήνουν φωτιές στην ζούγκλα, αλλά αυτές που ανάβουν στον άγνωστο τόπο του διαδικτύου και απειλούν να κάψουν ...μαθητές.

Συνήθως οι πιστοποιήσεις και οι επιμορφώσεις μένουν στα χαρτιά για να κοσμούν βιογραφικά. Στην προκειμένη περίπτωση, ο σπόρος έπεσε πάνω σε γόνιμο έδαφος και ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα εν ονόματι "Αριάδνη" έγινε αφορμή για να δημιουργηθούν οι "Κοινωνικοί Λειτουργοί Εν Τάξη" οι οποίοι μπαίνουν τις τάξεις των σχολείων και ανοίγουν το τεράστιο κεφάλαιο της ενημέρωσης  μαθητών δημοτικών της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής για τον άγνωστο τόπο του διαδικτύου που δεν είναι παραμύθι παρά το γεγονός ότι και αυτό όπως και στα παραμύθια, έχει τους δικούς του κακούς δράκους.

Αν είναι να κάνουμε εξ αρχής ταμείο στη δράση αυτής της ομάδας, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι εξίσου σημαντικό με το μάθημα για τα άδυτα του διαδικτύου, είναι και ένα άλλο μάθημα που διδάσκουν οι δραστήριοι άνθρωποι που την απαρτίζουν και έχουν πάντα στο τσεπάκι το κέφι τους και την αγάπη τους για τη ζωή.

Είναι το μάθημα του ενεργού πολίτη που αφήνει τον καναπέ του να ...χάσει την γνωστή λακούβα στο κέντρο του και εξορμούν αποκλειτικά εθελοντικά, προσφέροντας ώρες από τη ζωή τους και κομμάτια από την καρδιά τους για να  κάνουν τον κόσμο λίγο καλύτερο.

Όπως θα έλεγε και το κολιμπρί, "κάνουν ότι νιώθουν ότι τους αναλογεί". Και το κάνουν καλά.


 

H "ψυχή" των Κοινωνικών Λειτουργών Εν Τάξη, Κανέλλα Κοντονή

H "ψυχή" των Κοινωνικών Λειτου...

H "ψυχή" των Κοινωνικών Λειτουργών Εν Τάξη, Κανέλλα Κοντονή

Του κουκλουθέατρο της ομάδας

Του κουκλουθέατρο της ομάδας

Του κουκλουθέατρο της ομάδας

Από χειμαρινό street work

Από χειμαρινό street work

Από χειμαρινό street work

Όλα ξεκίνησαν το 2011 όταν τρεις κοινωνικοί λειτουργοί  επιμορφώθηκαν και πιστοποιήθηκαν από το πρόγραμμα "Αριάδνη" στο πλαίσιο κατάρτισης επαγγελματιών ψυχικής υγείας για την  ασφαλή πλοήγηση και τον εθισμό στο διαδίκτυο. Οι δύο εξ αυτών, η Κανέλλα και ο Δημήτρης συνεχίζουν μέχρι και σήμερα με τεράστια όρεξη  και αμείωτο ενδιαφέρον καθαρά εθελοντικά και χωρίς να έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από τα κρατικά ταμείς, όπως μου λένε υπερήφανοι και για την εθελοντική ομάδα τους η οποία αποτελείται από επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς και φοιτητές.

Η ακτίνα δράσης τους είναι τα δημοτικά σχολεία του Δήμου Πατρέων και λίγο έξω από τα όρια του Δήμου. Τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμά τους σε έξι δημοτικά σχολεία (21ο, 6ο, 15ο, 55ο,  2ο Παραλίας, εκπαιδευτήρια Αναγέννηση).

Το πρόγραμμα το οποίο πέρυσι περιελάμβανε ενημέρωση για τα δικαιώματα των παιδιών στο διαδίκτυο, ολοκληρώνεται φέτος με θέμα την αξιοποίηση του διαδικτύου με βάση τις δικές μας ανάγκες και τα δικά μας "θέλω". "Στόχος είναι να φτιάξουμε εμείς αυτό που θέλουμε και όχι να αγοράσουμε ο,τι μας πουλάει" μου λέει η "ψυχή" της ομάδας, η  Κανέλλα Κοντονή η οποία επιμένει ότι "πρέπει να αναζητούμε τη μέση οδό. Δεν θέλουμε τα παιδιά μας ούτε διαδικτυακά αναλφάβητα, ούτε διαδικτυακά εθισμένα"

Τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς, την οποία επιτηρεί ένας εθελοντής σε κάθε σχολείο σε συνεργασία με το δάσκαλο, θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση με τα παιδιά σε ρόλο δασκάλου παρουσία και ευρωπαίων 'συναδέλφων" που θα βρίσκονται στην Πάτρα εκείνη την περίοδο.

Οι "Κοινωνικοί λειτουργοι Έν Τάξη" είναι γενικώς ανήσυχοι και δεν σταματούν στην ενημέρωση. Έχουν δημιουργήσει κουκλοθέατρο με θέμα "e- κοκκινοσκουφίτσα στο διαδικτυοδάσος," έχουν φιλοτεχνήσει με τους μαθητές γκράφιτι στο τοίχο του νοσοκομείου "Αγιος Ανδρέας" αλλά και  σε άλλους τοίχους που ομορφαίνουν με μηνύματα, έχουν κυκλοφορήσει έντυπα για παιδιά δασκάλους και γονείς και έχουν κάνει πολύ ενδιαφέροντα streetwok.

Η εμπειρία τους από τα σχολεία της Πάτρας λέει ότι τα παδιά του δημοτικού κάθονται πολλές ώρες μπροστά στους υπολογιστές αλλά και μπροστά σε οποιαδήποτε οθόνη γεγονός ευλόγως ανησυχητικό.  Το δεύτερο "σύμπτωμα" που αναδεικνύεται  σε  νούμερο ένα κοινωνικό πρόβλημα, είναι η ταύτιση της πραγματικότητας με τον εικονικό κόσμο.

"Ετσι όπως λειτουργούν στον εικονικό κόσμο, έτσι λειτουργούν ή νομίζουν ότι θα λειτουργήσουν και στον πραγματικό" λέει η Κανέλλα φέρνοντάς μου ως παράδειγμα παιδιά που σου απαντούν ότι ένα ραπανάκι θα το φυτέψεις σήμερα και θα είναι έτοιμο να το κόψεις  αύριο γιατί έτσι το έχουν δει το  farma. "Τεράστιο πρόβλημα είναι και ο τομέας των σχέσων. Μαθαίνουν ότι με ένα αίτημα φιλίας χτίζουν σχέσεις και με ένα delete τις τελειώνουν".

Η βία είναι ο τρίτος καθοριστικός παράγοντας. 'Έχει συμβεί να φτάσουμε σε σχολείο και εκείνη την ώρα να ασχολούνται με το θέμα του εκφοβισμού μαθήτριας από συμμαθητές της"

Οι Κοινωνικοί Λεοτουργοί Έν Τάξη, καλούνται συχνά να ασχοληθούν και με θέματα πέραν του διαδικτύου. Σε αυτές τις περιπτώσεις λειτουργούν συμβουλευτικά προσπαθώντας να βρουν ειδικευμένους  συνδέσμους στην περιοχή από όπου προέρχεται το αίτημα.

Η Κανέλλα Κοντονή επιμένει ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρξει συνεργασία μεταξύ πολιτείας, σχολείου και οικογένειας. "Ό,τι και να κάνει το σχολείο, είναι δυνατόν να το ακυρώσει η οικογένεια ή η Πολιτεία. Ή και το ανάποδο. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα οι γονείς να μαθαίνουν  στο παιδί τους να πηγαίνει από το πεζοδρόμιο και την ίδια ώρα να το αφήνουν ανεξέλεγκτο σε μια άγνωστη λεωφόρο όπως το διαδίκτυο".

Οι "Κοινωνικοί Λειτουργοί Έν Δράσει" έχουν προταθεί για βράβευση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στους πυλώνες συνεργασίας τους, τους οποίους και ευχαριστούν θερμά,  είναι η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Αχαϊας, οι διεθυντές των σχολείων και η διοίκηση του Νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας μέσω του γραφείου υποστήριξης του πολίτη.

 

 

Τα γκράφιτι που μένουν ανέπαφα στη θέση τους

Τα γκράφιτι που μένουν ανέπαφα στη θέση τους

Τα γκράφιτι που μένουν ανέπαφα στη θέση τους

Η ομάδα

Η ομάδα

Η ομάδα

Ο ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ

"Η λύπηση δεν είναι λύση, γιατί μας οδηγεί απλά στην αδράνεια. Η φιλανθρωπία δεν είναι αρκετή, γιατί αντιμετωπίζει μόνο στιγμιαία τις ανάγκες των ανθρώπων. 
Αντίθετα, η εθελοντική δράση δίνει σε κάθε άνθρωπο τη δυνατότητα να προσφέρει με έναν τρόπο που συνδυάζει την ατομική ολοκλήρωση με την κοινωνική ευημερία.

Εθελοντισμός είναι να αντιμετωπίζεις τον άλλον, όποιος κι αν είναι, με ισότητα. Είναι η προσφορά χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα, η αγάπη άνευ όρων. Είναι να βάλεις για λίγο στην άκρη τις δικές σου ανάγκες, τα δικά σου θέλω, τον ατομικισμό και τον εγωισμό και να δώσεις… να δώσεις γνώση, χρόνο, χέρια, χαμόγελο…
Νιώθουμε πολύ τυχεροί που ζούμε στην Ελλάδα του 2015 , που παρά τα όσα αρνητικά συμβαίνουν στην καθημερινότητά μας, υπάρχουν και φωτεινά παραδείγματα.
Άνθρωποι με ιδέες και με όραμα, άνθρωποι με θάρρος και κουράγιο να αντιμετωπίσουν τα πάντα μέσα από συλλογικές δράσεις, άνθρωποι ευαίσθητοι και με νοιάξιμο για τον συνάνθρωπό τους, που δεν μένουν στη βολή του σπιτιού τους και την κατήφεια , αλλά βγαίνουν έξω… ενεργοποιούνται, εμπνέονται και εμπνέουν κι άλλους γύρω τους, ενώνονται, σχεδιάζουν δράσεις, πετυχαίνουν μικρούς ή μεγάλους στόχους, και ανταμείβονται για τον κόπο και το χρόνο τους μόνο με την ικανοποίηση που παίρνουν από όσα κάνουν.
Άνθρωποι δυνατοί, άνθρωποι γενναίοι, που επιλέγουν, παρά τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν κι οι ίδιοι, αντί να βουλιάζουν σε αυτά, να προσφέρουν ανιδιοτελώς για την ευημερία των συνανθρώπων, την καλυτέρευση της κοινότητας και γιατί όχι ολόκληρης της κοινωνίας....
Αυτό είναι το προφίλ των δικών μας εθελοντών - των εθελοντών της ομάδας μας ¨Κοινωνικοί Λειτουργοί ΕΝτ@ξη" , νέα παιδιά με όρεξη που παρότι δεν έχουν επιλύσει το πρόβλημα της εργασίας και είναι οι περισσότεροι άνεργοι, εντούτοις είναι πολλοί πρόθυμοι να προσφέρουν ανιδιοτελώς

Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο μας λίγο και να βρούμε και άλλους συνοδοιπόρους που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους στόχους μας .....γιατί υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι γύρω μας και κάποιοι ήδη μας έχουν συνδράμει στα πρώτα μας κιόλας βήματα , τότε που ξεκινούσαμε ....
Υπάρχουν άνθρωποι της προσφοράς αρκεί να πειστούν γιαυτό που κάνουμε.
Νιώθουμε πως είναι τυχεροί οι μικροί μαθητές στους οποίους απευθυνόμαστε μέσα από τις δράσεις μας, για την ασφαλή πλοήγησή τους στο Διαδίκτυο, γιατί διδάσκονται στην πράξη τόσο δύσκολες έννοιες από μικρή ηλικία: αλτρουισμός, ανιδιοτέλεια, αλληλεγγύη, σεβασμός, ανθρωπισμός, ισότητα, δικαίωμα, αξιοπρέπεια, συνεργασία, προσφορά, αγάπη! και αυτός είναι ένας επιμέρους στόχος της ομάδας μας : η γνώση δηλαδή μέσα από το παράδειγμα!

"e- κοκκινοσκουφίτσα στο διαδικτυοδάσος"

 "e- κοκκινοσκουφίτσα στο διαδικτυο...

"e- κοκκινοσκουφίτσα στο διαδικτυοδάσος"

Από street work

Από street work

Από street work

To υπέροχο γκραφιτι στομ 'Άγιο Ανδρέα

To υπέροχο γκραφιτι στομ 'Άγιο Ανδρέα

To υπέροχο γκραφιτι στομ 'Άγιο Ανδρέα

Τις δράσεις της ομάδας που λειτουργεί αθόρυβα αλλά ουσιαστικά όλα αυτά τα χρόνια,  θα τις παρακολουθείτε στους εξής συνδέσμους: :https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=4806950740109350812#overview/src=dashboard ).

 

https://www.facebook.com/KoinonikoiLeitourgoiEnTaxe?fref=ts

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight