Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο δισέγγονος της Πηνελόπης Δέλτα έρχεται στην Πάτρα για τις «Ρωμιοπούλες» με εξώφυλλο Ψυχοπαίδη

Ο δισέγγονος της Πηνελόπης Δέλτα έρχεται...

Τα απομνημονεύματα μιας ονειροπόλας, φεμινίστριας εγκλωβισμένης στο μεγαλοαστισμό

O δισέγγονος της μεγάλης ελληνίδας συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα, Αλέκος Π. Ζάννας, μας περιμένει στο Πολύεδρο της Κανακάρη την προσεχή Παρασκευή 7/10 για να μας συστήσει το άγνωστο, φεμινιστικό και αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της διάσημης προγιαγιάς του, που αποκαλύφθηκε πέρυσι μετά από 75 ολόκληρα χρόνια, βασισμένο σε προσωπικά της ημερολόγια.

Το εν λόγω έργο τιτλοφορείται «Ρωμιοπούλες» και κυκλοφορεί σε νέα έκδοση από την εκδοτική «Ερμής» με εικαστικό εξώφυλλο-πορτρέτο της Δέλτα από τον πολιτογραφημένο πατρινό, επιφανή ζωγράφο Γιάννη Ψυχοπαίδη. Γράφτηκε στην κηφησιώτικη έπαυλη της οικογένειας Μπενάκη (όπου και αυτοκτόνησε η συγγραφέας και σήμερα στεγάζονται τα αρχεία της) και αποτελείται από τρεις τόμους -«Ξύπνημα», «Λάβρα» «Σούρουπο». Μέσα σε 1400 σελίδες ξεδιπλώνεται ένα τέταρτο του αιώνα, από την πτώση του Χαρίλαου Τρικούπη τον Ιανουάριο του 1895 μέχρι αυτήν του Ελευθέριου Βενιζέλου τον Νοέμβριο του 1920. Πίσω από την κεντρική ηρωίδα Δέσποινα Κρινά-Δαπέργολα, η Πηνελόπη Δέλτα αφηγείται σε τρίτο πρόσωπο την ενηλικίωση, το γάμο της, τον ανεκπλήρωτο έρωτα που τη σημάδεψε ανεξίτηλα, καθώς και τα σημαντικά κοινωνικοπολιτικά γεγονότα της εποχής, όπως και τα ήθη και οι συνήθειες της μεγαλοαστικής τάξης.

Σύμφωνα με την ιστορικό Ιωάννα Πετροπούλου, που συγκαταλέγεται στο πάνελ των ομιλητών της εκδήλωσης, οι «Ρωμιοπούλες» συνιστούν «ένα άκρως καταγγελτικό κείμενο με σαφέστατο φεμινιστικό προσανατολισμό», το κύκνειο άσμα της Δέλτα. Ζώντας μέσα στην παράδοση και την εξέγερση, διατηρούσε το όνειρο μιας συνολικής απελευθέρωσης κι ενός καινούργιου κόσμου... Θυμίζουμε πως η Πηνελόπη Δέλτα, κόρη του πολιτικού και εθνικού ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη,γνωστή στο ευρύ κοινό από τα έργα της ”Τρελαντώνης”  “Παραμύθι χωρίς όνομα”, “Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου”, “Στα μυστικά του βάλτου” κ.α.  αν και είχε παντρευτεί έναν πλούσιο έμπορο, ερωτεύτηκε παράφορα τον υποπρόξενο και πολιτικό Ιωνα Δραγούμη, του οποίου αργότερα δημοσίευσε τα ημερολόγια.  Α.ΜΠ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture