Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Πάτρα: Μπριτζ το συναρπαστικό άθλημα που μοιάζει με την πρέφα– Οι «μπάζες», οι «αγορές» και το «κόλλημα» των συμπολιτών μας– ΦΩΤΟ

Πάτρα: Μπριτζ το συναρπαστικό άθλημα που...

Η ιστορία και οι βασικοί κανόνες του

Το μπριτζ δεν είναι απλώς ακόμα ένα παιχνίδι με χαρτιά. Είναι ξεχωριστό, ιδιαίτερο, είναι πνευματικό άθλημα και μάλιστα επίσημα αναγνωρισμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Είναι αναζωογονητικό για το μυαλό, βελτιώνει τις ικανότητες στην επικοινωνία, την λογική, την μνήμη, την ψυχολογία, την διορατικότητα και την συγκέντρωση.

Έτσι δεν είναι τυχαίο ότι έχει φανατικούς θαυμαστές στην Πάτρα και την Αχαΐα. Στην πόλη λειτουργούν ουσιαστικά τρεις Όμιλοι:

Των Τραπεζικών Υπαλλήλων, της Νίκης και βέβαια ο Πατραϊκός Όμιλος Αγνωστικού Μπριτζ (ΠΟΑΜ). Στους δύο τελευταίους συμμετέχουν ενεργά και συμμετέχουν ακόμα και σε Πανελλήνιες διοργανώσεις πάνω από 50 συμπολίτες όλων των ηλικιών.

Όπως μας εξηγεί πάντως ο Άρης Ιδόσογλου εκ μέρους του ΠΟΑΜ, από το 1998 που λειτουργεί ο Όμιλος έχουν περάσει πάνω από 300 άτομα τα οποία έχουν παρακολουθήσει τα προβλεπόμενα μαθήματα και παραμένουν «ερασιτέχνες» του αθλήματος.

Για να μπορεί κάποιος να μετέχει κανονικά σ’ επίσημους αγώνες και να είναι μέλος ενός αναγνωρισμένου Ομόλου πρέπει να παρακολουθήσει μαθήματα 12 κύκλων τα οποία κοστίζουν 70 ευρώ. Κι αν σας φαίνονται πολλοί οι κύκλοι, κάνετε λάθος γιατί το μπριτζ δεν είναι μια απλή υπόθεση. Είναι ένα περίτεχνο παιχνίδι, με συγκεκριμένους αυστηρούς κανόνες που οφείλει κανείς να τους «παίζει» στα δάκτυλα για να μπορεί να το απολαύσει.

«Οι 12 κύκλοι είναι απαραίτητοι για να πάρει κανείς το σύνολο της γνώσης σωστά για να παίζει επαρκώς, αλλιώς θα έχει κενά να ανατρέχει πίσω να ρωτάει και να ταλαιπωρείται. Φυσικά μπορεί κάποιος από τα πρώτα μαθήματα να παίξει χωρίς όμως πλήρη γνώση του πλούτου που διαθέτει το μπριτζ», μας εξηγεί ο κ. Ιδόσογλου. Το μπριτζ δεν είναι τυχερό παιχνίδι, αντιθέτως ο παράγοντας τύχη εξαλείφεται μέσα από τους κανόνες και τη διαδικασία που ακολουθείται.

Στην Πάτρα, αλλά μάλλον και Πανελλαδικά, δύο είναι οι βασικές κατηγορίες ανθρώπων που «κολλάνε» περισσότερο από κάθε άλλη: Οι φοιτητές και οι ηλικιωμένοι.

Οι πρώτοι, προέρχονται κυρίως από θετικές σχολές (πολυτεχνικές, φυσικής, χημείας κ.α.) και αυτό γιατί το μπριτζ είναι ένα συναρπαστικό παιχνίδι που απαιτεί λογική και μυαλό. «Βλέπουν και τη διαδικασία των τουρνουά, αυτό τους ιντριγκάρει, τους αρέσει, θέλουν, με την καλή έννοια, να ανταγωνίζονται», σημειώνει ο κ. Ιδόσογλου.

Από την άλλη οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας που βρίσκουν στο μπριτζ έναν ωραίο τρόπο να περνούν δημιουργικά την ώρα τους, να εξασκούν το μυαλό τους, να σκέφτονται, να κάνουν νέες γνωριμίες και φιλίες. «Επίσης είναι ότι πρέπει για τα παιδιά.

 

 

 

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΠΡΙΤΖ

ο μπριτζ παίζεται κυρίως από 4 παίκτες (αν και υπάρχουν παραλλαγές των τριών καθώς καί των δύο παικτών) με μία κανονική τράπουλα των 52 φύλλων η οποία μοιράζεται ισόποσα στον κάθε ένα με αριστερόστροφη φορά. Οι παίκτες οι οποίοι κάθονται απέναντι αποτελούν ένα ζευγάρι, ενώ αυτοί που κάθονται δεξιά κι αριστερά αυτών αποτελούν τους αντίπαλους. Οι θέσεις των παικτών φέρουν τα ονόματα των τεσσάρων σημείων του Ορίζοντα (Βορράς-Νότος, Ανατολή-Δύση). Το παιχνίδι συγγενεύει με την πρέφα και το μπουρλότ ή μπιλότ, είναι δηλαδή ένα παιχνίδι βασισμένο σε μπάζες οι οποίες ονομάζονται λεβέ. Μετά το μοίρασμα των φύλλων οι παίκτες μπαίνουν στη διαδικασία της αγοράς η οποία καθορίζει το πόσες λεβέ θα κερδίσει το ζευγάρι και τον τρόπο με τον οποίο θα παιχτεί η παρτίδα. Οι επιλογές σε ό,τι αφορά τον τρόπο παιχνιδιού είναι δύο:

1) Με Ατού, για το οποίο πρέπει να καθοριστεί και ένα συγκεκριμένο χρώμα, ή

2) Χωρίς Ατού.

Μόλις λήξει η δημοπρασία και καθοριστεί το συμβόλαιο, το παιχνίδι ξεκινάει. Η ουσία του παιχνιδιού είναι οι παίχτες να ακολουθούν το χρώμα (Σπαθί♣/Καρό♦/Κούπα♥ή Πίκα♠) που έπεσε πρώτο σε κάθε λεβέ. Κάθε λεβέ τελειώνει όταν στο τραπέζι πέσουν 4 φύλλα. Η σειρά δυναμικότητας των φύλλων από το ισχυρότερο προς το πιο αδύναμο είναι η εξής:

AKQJ1098765432

Ο παίκτης που θα κερδίσει την κάθε λεβέ είναι αυτός που θα ρίξει πρώτος στην επόμενη. Συνηθίζεται, στο αγωνιστικό μπριτζ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, οι παίκτες να μη φτιάχνουν στοίβες με τα κερδισμένα φύλλα, αλλά να τα τοποθετούν μπροστά τους γυρισμένα ανάποδα και κάθετα προς αυτούς αν είναι κερδισμένα ή οριζόντια αν είναι χαμένα. Μόλις παιχτούν 13 λεβέ, υπολογίζονται οι πόντοι της κάθε ομάδας ανάλογα με την έκβαση της παρτίδας.

 

 

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΡΙΤΖ

Το μπριτζ είναι μετεξέλιξη του Whist, ενός παιχνιδιού με παρόμοιους κανόνες που εμφανίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα και ήταν ευρέως διαδεδομένο μέχρι και τον 19ο. Πρόγονος του Whist ήταν ένα παιχνίδι του 16ου αιώνα, το Trump (ή Triumph) το οποίο ήταν ευρύτατα διαδεδομένο στην Αγγλία και την Γαλλία. Το Trump παιζόταν με δύο τρόπους –στην ουσία επρόκειτο για δύο παιχνίδια με το ίδιο όνομα: τοTriumph ή Γαλλικό Ruff και το Trump ή Αγγλικό Ruff and Honors. Το τελευταίο είχε κανόνες που έμοιαζαν με αυτούς του Whist. Στην πραγματικότητα, είναι η εποχή κατά την οποία εξελίσσονται τα περισσότερα από τα παιχνίδια με χαρτιά στην Ευρώπη, καθώς η τράπουλα βρίσκεται για λίγες μόλις δεκαετίες στην ήπειρο: την εισήγαγαν οι Αιγύπτιοι Μαμελούκοι, λίγο πριν ανατείλει ο 15ος αιώνας.

Οι πρώτες αναφορές μιλούσαν για ένα παιχνίδι των Σαρακηνών (ή των Βερβερίνων), ονόματι naib. Όταν εμφανίστηκε η τράπουλα είχε ήδη παρόμοια μορφή με αυτήν που βλέπουμε και σήμερα: 52 χαρτιά, 4 χρώματα (μπαστούνια, κούπες, σπαθιά και νομίσματα), 3 φιγούρες σε κάθε χρώμα (βασιλιάς, κυβερνήτης και υποκυβερνήτης). Τα πρώτα παιγνιόχαρτα πάντως, είχαν δημιουργηθεί στην Κίνα τον 9ο αιώνα.

Στο Whist, 2 ζευγάρια παικτών μοιράζονται 52 φύλλα και προσπαθούν να συγκεντρώσουν τον ανώτατο αριθμό λεβέ (ένα σετ 4 φύλλων, ένα από κάθε παίκτη, το οποίο κερδίζει το χαρτί με την μεγαλύτερη αξία). Αν και υπήρχε ήδη μεγάλη βιβλιογραφία σχετικά με το πώς πρέπει να παίζεται, το 1742 οι κανόνες του συγκεντρώθηκαν σε ένα βιβλίο του Edmond Hoyle, γεγονός που συνέβαλε πολύ στην ακόμα μεγαλύτερη διάδοση του παιχνιδιού. Σύντομα εμφανίστηκαν παίκτες που ασχολούνταν επαγγελματικά και το 1857 οργανώθηκε το πρώτοduplicate τουρνουά.

Ήδη όμως είχαν αρχίσει να παίζονται κάποιες παραλλαγές του παιχνιδιού. Σε μία από αυτές, η οποία αναπτύχθηκε στην Ρωσία, υπήρχαν διαφοροποιημένοι κανόνες για την αγορά και το score, και επιπλέον ένας παίχτης σε κάθε παρτίδα γινόταν μορ. Το νέο παιχνίδι ονομαζόταν Birich (αρχαία ρωσική λέξη, μία έννοια της οποίας παραπέμπει στην δημοπρασία). Σύντομα το παιχνίδι μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, μέσω της Ρωσικής κοινότητας στην πόλη, και από  εκεί διπλωμάτες και στρατιωτικοί το διέδωσαν αρχικά σε Αίγυπτο και Τουρκία. Λίγο αργότερα εμφανιζόταν στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και κατόπιν στην Νέα Υόρκη.

Το Birich ή Russian Whist, μετονομάστηκε σε Bridge-Whist ή Auction Bridge (όταν η αγορά προστέθηκε στους κανόνες του). Το πρώτο γνωστό βιβλίο για το μπριτζ, παρόλο που περιγράφει μάλλον κανόνες τουWhist, εκδόθηκε το 1886 με τον τίτλο "Biritch or Russian Whist".

Στις αρχές του 20ου αιώνα το παιχνίδι εξαπλωνόταν με γρήγορους ρυθμούς, παρέμενε όμως λιγότερο διαδεδομένο από τον πρόγονό του. Η κατάσταση όμως σύντομα θα άλλαζε. Το 1927 ο Harold Vanderbilt δίνει στο παιχνίδι ένα εντελώς νέο πρόσωπο, αλλάζοντας κυρίως τον τρόπο βαθμολόγησης με στόχο να του προσδώσει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Συγκεντρώνει όλες τις καινοτομίες που είχαν ήδη εισαχθεί στις διάφορες παραλλαγές του παιχνιδιού, και παράλληλα προσθέτει νέα στοιχεία (όπως τα μεγάλα bonus για τo μικρό και το μεγάλο σλεμ). Όμως η σημαντικότερη συνεισφορά του ήταν η έμφαση στο στοιχείο της αγοράς και κατ’ επέκταση στην συνεργασία μεταξύ των δύο συμπαιχτών στο συγκεκριμένο στάδιο.

Καθώς οι παίκτες ανταμείβονταν με το ανάλογο bonus, μόνο στην περίπτωση που είχαν αγοράσει το συμβόλαιο που πραγματοποιούσαν, ενώ παράλληλα σε περίπτωση που δεν έκαναν τις απαιτούμενες λεβέ, βαθμολογούνταν με αρνητικό σκορ, η αγορά έγινε πολύ περισσότερο ενδιαφέρουσα και προκλητική. Παράλληλα, με την εισαγωγή της έννοιας της «τρωτότητας» (vulnerability), οι αγορές θυσίας έγιναν πιο ακριβές αλλά και η αναζήτηση του καταλληλότερου συμβολαίου πιο επιτακτική. Λίγα χρόνια μετά την εισαγωγή των νέων κανόνων, το νέο παιχνίδι που ονομαζόταν Contract Bridge έγινε πλέον συνώνυμο του μπριτζ.

 

Περισσότερα και πιο ενδιαφέροντα στο: www.poam.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight