Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Κώστας Καζάκος - Η Δημοτική αρχή και το ΔΗΠΕΘΕ θέλουν να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση του Αχαϊκού λαού με το Θέατρό του

Κώστας Καζάκος - Η Δημοτική αρχή και το ...

"Η Ζωή του Γαλιλαίου", θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων και παιδιών στον προγραμματισμό της περιόδου 2015-2016

«Σήμερα η κοινωνία μας βιώνει μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή. Οι βίαιες προσαρμογές που έχουν επιβληθεί στο λαό μας τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν προκαλέσει πολλαπλά και σύνθετα προβλήματα κρίσης σε όλους τους τομείς της κοινωνικής μας ζωής.

Οι βασικοί θεσμοί, του, πάλαι ποτέ, αστικού κράτους -Υγεία, Πρόνοια, Ασφάλιση της εργασίας, Σύνταξη-  έχουν “καταρρακωθεί”. Ο φόβος, η αδράνεια, η αδιαφορία, ο άκρατος ατομικισμός, το σύνθημα “o σώζων εαυτόν σωθήτω”, είναι οι πρώτες, μολυσματικές ασθένειες, που εμφανίζονται στο κοινωνικό σώμα», αυτά αναφέρει ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Κώστας Καζάκος με την αφορμή της δημοσιοποίησης του πλήρους προγραμματισμού του θεάτρου για τη νέα περίοδο 2015-2016.

Στην ανακοίνωση του προγράμματος, ο κ. Καζάκος συνεχίζει αναφέροντας πως «ο ευαίσθητος “σεισμογράφος” του Θεάτρου έχει καταγράψει τους κραδασμούς. Σε τέτοιες σκληρές εποχές τα καθήκοντα των καλλιτεχνών πολλαπλασιάζονται και οι ευθύνες τους απέναντι στο Κοινό, είναι δυσβάσταχτες. Για τον απλούστατο λόγο ότι το θεμέλιο της αγωνίας του καλλιτέχνη, είναι η υπεράσπιση του Κοινού. Ο λόγος της ύπαρξής του, είναι η ολοκληρωτική και με κάθε μέσο, αντίσταση στη φθορά.

Συμπερασματικά, αποστολή του καλλιτέχνη είναι, να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις, τον αγώνα του Ανθρώπου, να σταθεί όρθιος και να υπερνικήσει το Φόβο.

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. μ’ αυτό το περιεχόμενο και σ’ αυτό το επίπεδο θέλουν να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση του Αχαϊκού λαού με το Θέατρό του.

Μ’ αυτόν το στόχο σχεδιάσαμε τους άξονες της όλης προσπάθειας».

Ως γνωστό η πολυαναμενόμενη κεντρική παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για τον ερχόμενο χειμώνα είναι όπως «μαρτυρούν» και οι αφίσες και banner που ήδη έχουν μπει σε κεντρικά σημεία της πόλης της Πάτρας, η «Ζωή του Γαλιλαίου» του Μπέρτολτ Μπρέχτ.

Όπως εξηγεί ο κ. Καζάκος, για εναρκτήριο επιλέξαμε το έργο Η Ζωή του Γαλιλαίου του Μπέρτολτ Μπρέχτ. Ο μεγάλος αναμορφωτής του σύγχρονου θεάτρου με τον «Γαλιλαίο» του, ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια μας, με λαϊκό και μαζί ποιητικό τρόπο, όλα τα προβλήματα του σημερινού ανθρώπου χωρίς να  διστάζει να δώσει και τις απαντήσεις του.

Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Οδυσσέα Νικάκη, σκηνοθεσία του ίδιου του Κώστα Καζάκου, σκηνικά-κοστούμια Θάλειας Ιστικοπούλου, μουσική του Διονύση Τσακνή, κίνηση Μάρως Γαλάνη. Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Αλεξανδράκη.

Στο ρόλο του Γαλιλαίου ο Κώστας Καζάκος.

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Διονύσης Βούλτσος, Ηλίας Γιαννάκης, Φάνης Δίπλας, Θανασούλας Αντρέας, Καλαντζής Δημήτρης, Κουβαρδάς Σπύρος, Μάρκου Γιώργος,  Μαυρίδη Πέτρα, Ντάβαρης Γεράσιμος, Σαράντος Θανάσης, Στεργιώτη Δωροθέα.

Συμμετέχουν οι μικροί: Λεωνίδας Καραπατάκης, Μάνος Μπαλασκάκης, Σπύρος Παπαδημητρόπουλος, Αλέξανδρος Παπούλιας και οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής: Δημήτρης Βαμβακάς,  Σπύρος Βλάχος, Χάρης Φραγκούλης, Γιάννης Χαρκοφτάκης, Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, Τάσος Χρυσόπουλος.

Ερμηνεύει η Μαρία Ρούτση.  
Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Γεωργιάδης – μαντολίνο, Τάσος Σχίζας - ακορντεόν, Νίκος Σκεπαρνιάς- κιθάρα,  Μιχάλης Δάρμας- κοντραμπάσο.

Η παράσταση θα ανέβει στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στα τέλη Οκτωβρίου 2015.

*Στο μεταξύ το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας συνεχίζει και εξελίσσει έναν καινούργιο κύκλο  μαθημάτων, το «Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων». Πρόκειται για ένα διετές πρόγραμμα εκπαιδευτικών μαθημάτων και σεμιναρίων, για ενήλικες από 18 ετών και πάνω, οι οποίοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν και να διδαχτούν από κοντά τη διαδικασία της θεατρικής πράξης και να βιώσουν τη μαγική λειτουργία του Θεάτρου.

Σκοπός του Θεατρικού Εργαστηρίου είναι να παρέχει τις βασικές γνώσεις και τα υποκριτικά εργαλεία σε όποιον αγαπά το Θέατρο και επιθυμεί να μάθει για αυτό. Τα βασικά μαθήματα διδασκαλίας θα είναι Υποκριτική, Αυτοσχεδιασμός,  Κίνηση, Μουσική, Ορθοφωνία.

Κατά την διάρκεια της χρονιάς θα λάβουν χώρα και σεμινάρια με γνωστούς καθηγητές, σε αντικείμενα παρεμφερή με την υποκριτική τέχνη.

Το Θεατρικό Εργαστήρι σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ξεκινήσει στις 2 Νοεμβρίου 2015.

Ακόμα ένα διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα χοροθεάτρου και site-specific επιτέλεσης το οποίο θα λειτουργήσει με πιλοτικό χαρακτήρα, θεσμοθετεί το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας με απόφαση του Δ.Σ. και του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του θεάτρου, Κώστα Καζάκου

Απευθύνεται σε: ενήλικες  18 – 35 χρόνων  οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένα εμπειρία σπουδής χορού ή θεάτρου ή είναι τελειόφοιτοι -  απόφοιτοι της σχολής καλών τεχνών ή αρχιτεκτονικής και αδυνατούν να συνεχίσουν ένα πολυετές πρόγραμμα σπουδής στο χορό, το θέατρο ωστόσο επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις επαγγελματικού επιπέδου, σκηνική εμπειρία, τεχνικές και εργαλεία για να εξελίξουν τον «καλλιτεχνικό εαυτό τους» μέσα από την τέχνη του χοροθεάτρου και της site-specific επιτέλεσης.

Στους αποφοίτους  θα παρέχεται βεβαίωση κατάρτισης στο χοροθέατρο και site-specific επιτέλεση, με την ολοκλήρωση του 2ετούς κύκλου μαθημάτων και την παρουσίαση τελικής  εργασίας

Η έναρξη ορίζεται μέσα στον Οκτώβριο 2015 και η λήξη τον Ιούνιο του έτους 2017.

Ενδιαφέρον έχει και ένας ακόμη θεσμός του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, το θεατρικό εργαστήρι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. για παιδιά και εφήβους, το οποίο θα ανοίξει την αυλαία του για να υποδεχτεί τους νέους αλλά και παλαιότερους φίλους του.

Από την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου 2015 αναμένεται να ξεκινήσουν οι ομαδικές δράσεις με άξονα το θέατρο. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τη μίμηση, τη παντομίμα, το εκπαιδευτικό δράμα, τις ασκήσεις (όπως ρυθμού, εμπιστοσύνης, παρατηρητικότητας, μνήμης, αισθήσεων, φαντασίας, επικοινωνίας, συνεργασίας), τη σωματική έκφραση, την εξάσκηση φωνής- λόγου, τις μουσικοκινητικές ασκήσεις, τα παιχνίδια ρόλων, τους αυτοσχεδιασμούς, και τις δραματοποιήσεις, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με το θεατρικό περιβάλλον αλλά τον εσωτερικό τους κόσμο και κόσμο του θεάτρου.

Τα ηλικιακά τμήματα που θα λειτουργήσουν θα είναι τα εξής: 3-4 ετών, 4-5 ετών, 5-6 ετών, 6-8 ετών, 8-10 ετών, 10-12 ετών, Έφηβοι Γυμνασίου & Έφηβοι Λυκείου.

Διεύθυνση Εργαστηρίου: Φαβιέρου 43, Πάτρα –Τηλ.επικοινωνίας: 6976878104.

*Για τις υπόλοιπες δράσεις και παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θα υπάρξει νεότερη ανάρτηση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture