Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η εικόνα της Παναγίας Παραμυθίας από το Άγιον Όρος στον Ομπλό - Στις 5 το απόγευμα η λαμπρή υποδοχή

Η εικόνα της Παναγίας Παραμυθίας από το ...

Πρόκειται για ευλογημένο πιστό αντίγραφο της εικόνας που θα παραμείνει μόνιμα στο μοναστήρι

Ως γνωστό φέτος συμπληρώθηκαν και γιορτάζονται 700 ολόκληρα χρόνια από το 1315 που χρονολογείται η ίδρυση της ιστορικής ιεράς μονής του Ομπλού που βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα από την Πάτρα (για την ακρίβεια 10 χιλιόμετρα πάνω από το Σαραβάλι και τους πρόποδες της Αχαΐα Κλάους, με το τελευταίο ενάμιση χιλιόμετρο έως το μοναστήρι να είναι χωματόδρομος).

Το μοναστήρι που είναι ανδρικό, είναι χτισμένο σε μία καταπράσινη περιοχή, σε υψόμετρο 750 μέτρων από την Πάτρα και πανηγυρίζει στην εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, στις 21 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρεται στο σάιτ του μοναστηριού, η ι. μονή Ομπλού ιδρύθηκε το μακρινό 1315 επί Βυζαντίου, από τον ιερομόναχο Ιωακείμ και τους δυο μοναχούς μαθητές του Ιωάσαφ και Παρθένιο. Στην περιοχή αυτή λέγεται πως υπήρχε ένα εκκλησάκι, δίπλα στο οποίο οι πατέρες έκτισαν δύο κελιά και ξεκίνησαν έτσι την κοινοβιακή ζωή της Μονής.

Το εντυπωσιακό με τον Ομπλό είναι πως η παρουσία και λειτουργία του στην εκκλησιαστική και κοινωνική ζωή του τόπου υπήρξε αδιάλειπτη έκτοτε και μάλιστα το μοναστήρι έπαιξε σημαντικό και καθοριστικό ρόλο σε ιστορικές περιόδους όπως την δύσκολη περίοδο της Τουρκοκρατίας. Λέγεται μάλιστα πως την περίοδο του 1800 λίγο πριν την Ελληνική Επανάσταση, ο Ομπλός ήταν το πρωτεύον μοναστήρι στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας με το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Γηροκομήτισσας και των Αγίων Πάντων στο Βελιμάχι να υπάγονται για ένα διάστημα διοικητικά στον Ομπλό.

Στο μικρό εκκλησάκι που υπήρχε στο σημείο, σύμφωνα με την παράδοση και ιστορία, είχε βρεθεί μια εικόνα της Θεοτόκου η οποία είχε πολύ γλυκό πρόσωπο. Οι αρβανίτες κάτοικοι της ορεινής περιοχής των Πατρών ονόμασαν τότε την Θεοτόκο «Όμπιλε», λέξη που σημαίνει γλυκιά Παναγιά. Από παραφθορά αυτής της λέξης πήρε και την ονομασία της η Μονή (Όμπιλε — Ομπλός). Επίσης το έτος 1581 ο ηγούμενος τότε της μονής, Παχώμιος κατάφερε με έγγραφο του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιερεμία του Β’ του τρανού να αναγνωρισθεί η μονή του Ομπλού ως σταυροπηγιακή.

Σήμερα στο μοναστήρι του Ομπλού εγκαταβιούν 7 ιερομόναχοι ενώ καθηγούμενος είναι ο αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Κωτσάκης που τις Κυριακές και στις μεγάλες θρησκευτικές εορτές λειτουργεί στο ναό του Αγ. Δημητρίου, στην άνω πόλη.

Στο πλαίσιο λοιπόν του εορτασμού των 700 χρόνων ιστορίας και διαδρομής του Ομπλού, την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου 2015 στις 17.00 το απόγευμα θα μεταφερθεί από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους η ιερά εικόνα της Παναγίας Παραμυθίας.

Για την ακρίβεια όπως περιέγραψε στο thebest.gr ο μοναχός του Ομπλού π. Χριστόδουλος Ζώης, θα σταλεί στην Πάτρα και την ιερά Μονή Ομπλού αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Παραμυθίας, το οποίο έχει λειτουργηθεί και ευλογηθεί και μετά τον διήμερο εορτασμό θα παραμείνει σε μόνιμη βάση στο μοναστήρι, αποτελώντας έτσι έναν από τους εκκλησιαστικούς θησαυρούς του.

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, η έλευση της εικόνας της Παναγίας της Παραμυθίας αποτελεί μεγάλη ευλογία και τιμή για την περιοχή.

Η εικόνα σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, θα μεταφερθεί στην Πάτρα, στην ιερά μονή Ομπλού την 1η και 2 Οκτωβρίου 2015 συνοδεία του καθηγούμενου της Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντος Εφραίμ, ο οποίος την τελευταία φορά που ξαναβρέθηκε στην Αχαική πρωτεύουσα ήταν προ ολίγων μηνών, τον περασμένο Δεκέμβριο οπότε και είχε λειτουργήσει στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου ενώ είχε πραγματοποιήσει και ομιλία στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η άφιξη και υποδοχή της εικόνας θα γίνει στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης 1η Οκτωβρίου και θα ακολουθήσει στις 5.15 πανηγυρικός εσπερινός στο μοναστήρι χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου. Νωρίς το πρωί της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου 2015 στις 5 π.μ. θα τελεστεί Όρθρος και πανηγυρική Θεία λειτουργία όπου θα προεξάρχει ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως θα κάνει και ομιλία προς το κοινό της Αχαικής πρωτεύουσας στις 7 το απόγευμα στις 2 Οκτωβρίου στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου Patras Palace, στην Όθωνος Αμαλίας 15 και Ζαίμη με κεντρικό θέμα «Η παρουσία του Αγίου όρους σήμερα».

H εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας έχει μεταφερθεί και σε άλλα μέρη για ιερό προσκύνημα όπως στην Μάνδρα Αττικής. Στην Παναγία την Παραμυθία αποδίδεται το μέγα θαύμα που συνέβη αιώνες πριν κατά το οποίο ο ηγούμενος και οι μοναχοί τους μοναστηριού στο Άγιον Όρος σώθηκαν από την επιδρομή πειρατών χάρη στην θαυματουργική παρέμβαση και συμβουλή της Παναγίας.

«Μην ανοίξετε σήμερα την πύλη της Μονής, αλλά αφού ανεβείτε στα τείχη, να διώξετε τους πειρατές», άκουσε με έκπληξη ο Ηγούμενος μία φωνή να του μιλά, που προερχόταν από την εικόνα της Θεοτόκου.

Όπως έχει γράψει το σάιτ diakonima.gr, ο τότε ηγούμενος αντίκρισε ένα εκπληκτικό θαύμα. Η μορφή της Παναγίας ήταν ζωντανή. Το βρέφος Ιησούς που κρατούσε στα χέρια της πήρε και αυτό ζωή. Κίνησε το δεξί του χέρι και έκλεισε το στόμα της αγίας Μητέρας του, στρέφοντας προς αυτήν το φωτεινό πρόσωπό του.

Ο τίτλος «Παραμυθία» που δόθηκε στην εικόνα της Παναγίας σημαίνει παρηγορήτρα. Η εικόνα μεταφέρθηκε έκτοτε σε ιδιαίτερο παρεκκλήσιο. Μπροστά σ' αυτήν οι μοναχοί διατηρούν ακοίμητο καντήλι και ψάλλουν καθημερινά Παράκληση ενώ κάθε Παρασκευή τελείται Θεία Λειτουργία. Παλαιότερα υπήρχε η συνήθεια οι κουρές των μοναχών να γίνονται σ' αυτό το παρεκκλήσιο.

*Στο μεταξύ όπως μας είπε ο π. Χριστόδουλος, αναμένεται από κάποιες ενορίες της Πάτρας όπως ο ναός του Αγίου Δημητρίου να μπουν πούλμαν για να μεταφέρουν πιστούς στο μοναστήρι του Ομπλού τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή. Το τηλ. στο ναό του Αγίου Δημητρίου είναι το 2610 – 275 195.

« Αναμένουμε πολύ κόσμο να έρθει στον Ομπλό για να προσκυνήσει τη Χάρη της Παναγίας της Παραμυθίας. Έχουμε κάνει μία καλή οργάνωση σε συνεργασία και με την Τροχαία ώστε να διευκολυνθούν όσοι θα έρθουν και με τα δικά τους χοήματα στο μοναστήρι.

Φέτος με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 700 χρόνων, έχουν διοργανωθεί πολλές εκδηλώσεις όπως τον περασμένο Μάρτιο μία εκδήλωση για τον ρόλο του μοναστηριού του Ομπλού την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της Εθνεγερσίας ενώ στα τέλη του περασμένου Ιουλίου διοργανώθηκε μία άλλη εκδήλωση και έκθεση κειμηλίων στο Patras Palace καθώς και θυρανοίξεια του παρεκκλησίου των Αγίων Επτά παίδων των εν Εφέσω στον Ομπλό.

Ακόμη έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να γίνουν 2-3 ακόμα εκδηλώσεις. Αυτές του Νοεμβρίου θα είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα των φετινών Πρωτοκλητείων. Αν προσπαθήσει κάποιος να αναλογιστεί και να εκτιμήσει την παρουσία του μοναστηριού στη διάρκεια των αιώνων, θα δει πραγματικά πως η αξία είναι μεγάλη καθώς το μοναστήρι είχε μία αδιάλειπτη παρουσία και έπαιξε σημαντικό ρόλο σε καίριες περιόδους», όπως είπε στο thebest.gr ο π. Χριστόδουλος.

*Τέλος να αναφέρουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες ενδεχομένως να υπάρξουν και κάποια δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας για τον Ομπλό την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις