Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Πάτρα: Πάμε μια βόλτα στα Καντριάνικα; Η συνοικία που πήρε το όνομά της από τα εργοστάσια μεταξιού του γιου της Δανιηλίδας- ΦΩΤΟ

Πάτρα: Πάμε μια βόλτα στα Καντριάνικα; Η...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Διατηρούν τα ανθρώπινα μεγέθη στην κλίμακα της ζεστασιάς της γειτονιάς και των ανθρώπων της

Μια συνοικία βγαλμένη από άλλη εποχή, με σπίτια χαμηλά δίπλα στα νεωτεριστικά νεόδμητα με ασβεστωμένες μάντρες και στενά δρομάκια, με ξεφτισμένους τοίχους και λουλούδια στα περβάζια, με χαμόσπιτα και ανηφοριές... Σκαλοπάτια και γεράνια, εγκαταλελειμμένα κτίσματα δίπλα σε πολυκατοικίες και μικρές αυλές, δεντράκια και πολύχρωμα πορτόνια...

Τα Καντριάνικα, είναι σταματημένα σε έναν άλλο χρόνο, αν και κοντά στην καρδιά της πόλης και μέσα από τις χαμηλές τους "πτήσεις" διατηρούν τα ανθρώπινα μεγέθη στην κλίμακα της ζεστασιάς της γειτονιάς και των ανθρώπων της.

Πήραν το όνομά τους από τα εργοστάσια μεταξιού που λειτουργούσαν εκεί κατά τη Βυζαντινή εποχή. Η λέξη είναι σύνθετη (καντρια+Ιωάννης) και σημαίνει τα εργοστάσια του Ιωάννη. Ο Ιωάννης ήταν ο γιος της ονομαστής Δανιηλίδας, Αρχόντισσας των Πατρών, που έζησε τον 9ο αιώνα.

Η Δανιηλίς με καταγωγή από την Πάτρα, είχε κληρονομήσει τεράστια περιουσία από τον άντρα της. Ήταν διάσημη για το εξωτερικό της κάλλος καθώς και για την σχέση που της χρεώνουν οι ιστορικοί, με τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Βασίλειο Α.

Η ιστορία έχει ως εξής: Μερικά χρόνια πριν την αναρρίχηση του Βασίλειου Α' σε αυτοκράτορα, η βυζαντινή κυβέρνηση ανησυχώντας για την υπερβολική δύναμη της Δανιηλίδος έστειλε έναν κρατικό επιθεωρητή για να επιβλέψει την κατάσταση. Στην συνοδεία του επιθεωρητή ήταν και ο όμορφος Βασίλειος, ο οποίος γοήτευσε αμέσως την Αρχόντισσα. Λίγες μέρες μετά, ο επιθεωρητής έφυγε αλλά ο Βασίλειος με την πρόφαση ότι ήταν άρρωστος κατόρθωσε να μείνει άλλες 60 μέρες στο αρχοντικό της Δανιηλίδος.

Όταν τέλος έφυγε, είχε καταφέρει να κερδίσει την αμέριστη εύνοια της Αρχόντισσας. Όταν το 867 ανήλθε στο θρόνο ο Βασίλειος Α' της έστειλε αμέσως δώρα για να την ευχαριστήσει για την υποστήριξη της στο όνομά του.

Μετά από μερικά χρόνια σε αρκετά μεγάλη ηλικία επιχείρησε να τον επισκεφτεί στην Κωνσταντινούπολη όπου ο Βασίλειος Α' για να την ευχαριστήσει, ανακήρυξε τον γιο της, Ιωάννη, Πρωτοσπαθάριο και την ίδια την ανακήρυξε με τον τίτλο της Βασιλομήτορος.

Λίγο πριν τον θάνατό της, ο γιος της αρρώστησε και πέθανε. Με την διαθήκη της άφησε όλη την περιουσία της στην Βασιλική Οικογένεια και συγκεκριμένα στο Λέοντα ΣΤ.

Σύμφωνα με τις πηγές εκείνων των χρόνων, η Δανιηλίδα κατείχε ένα μεγάλο κομμάτι της Περλοποννήσου ενώ ήταν και η πρωτοπόρος στο εμπόριο Μεταξιού.

Είχε στην ιδιοκτησία της αναρίθμητους δούλους. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά τον θάνατό της η Βυζαντινή Κυβέρνηση διάλεξε 3000 από τους δούλους της και τους έστειλε να αποικήσουν την Κάτω Ιταλία.

Σήμερα υπάρχουν τρεις περιοχές που υπενθυμίζουν το πέρασμα της από αυτόν τον κόσμο: το Βλατερό τα Καντριάνικα και τα Βασιλικό. Η Δημοτική Αρχή της πόλης έδωσε το όνομα της σε μια οδό της Πάτρας, ενώ στην Achaia Clauss Πατρινή Οινοποιία υπάρχει η περίφημη Κάβα Δανιηλίδος, κτίσμα του 1870.

Mε πληροφορίες από wikipedia

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight