Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το απόλυτο αλαλούμ με τα φάρμακα- Πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση γενοσήμων, αλλά...

Το απόλυτο αλαλούμ με τα φάρμακα- Πρέπει...

Αδύνατον να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου εντός του 2015

Ό,τι δεν έγινε τα τρία προηγούμενα χρόνια στην αύξηση της κατανάλωσης γενόσημων φαρμάκων θα πρέπει ουσιαστικά να επιτευχθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Μάχη με το χρόνο, αλλά και με τη συνταγογράφηση, δίνουν ΕΟΠΥΥ και γιατροί προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου που θέλουν το μερίδιο των γενόσημων από περίπου 23% που είναι σήμερα σε όγκο να διπλασιαστεί και να φτάσει το 40% μέχρι το τέλος της χρονιάς, δηλαδή πάνω από 5% κάθε μήνα.

Οι γιατροί από τη μεριά τους, όπως επισημαίνουν στο Capital.gr φορείς από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, θεωρούν ανέφικτο τον παραπάνω στόχο, κυρίως για τεχνικούς λόγους. Εξηγούν πιο συγκεκριμένα πως στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν έχουν διευκρινιστεί ποια είναι τα διαθέσιμα γενόσημα ανά θεραπευτική κατηγορία, καθώς και τα off patent φάρμακα, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν ποια σκευάσματα έχουν χάσει την πατέντα προστασίας τους και να απειλούνται με ποινές από τον ΕΟΠΥΥ, όταν δεν πιάνουν το στόχο. Τονίζουν ακόμη πως συχνά οι φαρμακοποιοί, βλέποντας τη δραστική ουσία που υπάρχει στη συνταγή (δεδομένου πως η συνταγογράφηση γίνεται με τη δραστική ουσία και όχι με την εμπορική ονομασία των σκευασμάτων), προτρέπουν τους ασφαλισμένους να επιλέξουν πρωτότυπο φάρμακο και να καταβάλλουν τη διαφορά από το φθηνότερο γενόσημο.

Ούτε όμως και παράγοντες από το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας εκτιμούν πως τα μέτρα για την αύξηση της διείσδυσης των γενόσημων φαρμάκων θα έχουν αποτέλεσμα, θεωρώντας πως αυτά βρίσκονται στη λάθος κατεύθυνση, αφού θέτουν ως βασικό κριτήριο για την προώθηση τους μόνο το ζήτημα της τιμής.

Η απόσταση που πρέπει να διανυθεί προκειμένου να μεγαλώσει η διείσδυση των γενόσημων είναι τεράστια. Εκτός από το φετινό στόχο, μέχρι του χρόνου η αύξηση του μεριδίου των γενόσημων φαρμάκων για εξωτερικούς ασθενείς, αλλά και  για τους ενδονοσοκομειακούς, θα πρέπει να φτάσει κατά όγκο το 60%.

Στην πλατφόρμα της συνταγογράφησης έχουν ενεργοποιηθεί οι ελάχιστοι ποσοστιαίοι στόχοι γενόσημων ανά ειδικότητα γιατρών και σε περίπτωση που αυτοί δεν επιτυγχάνονται, οι γιατροί δέχονται προειδοποίηση. Οι ίδιοι πάντως λένε πως δεν μπορούν να ελέγξουν την αύξηση των γενόσημων, αφού η τελική επιλογή γίνεται στα φαρμακεία.

Το στοίχημα με την αύξηση των μεριδίων στα γενόσημα έχει τεθεί από το 2012, εντούτοις όλες οι προσπάθειες, με βασική τη δραστική ουσία, δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, με τους θεσμούς να επανέρχονται μονίμως στο θέμα αυτό.

Πηγή: capital.gr Βασιλική Κουρλιμπίνη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις