Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΓΣΕΕ: Υπερδιπλάσιος ο φτωχός πληθυσμός - Συρρικνώθηκε η μισθωτή εργασία

ΓΣΕΕ: Υπερδιπλάσιος ο φτωχός πληθυσμός -...

Σήμα κινδύνου για την οικονομία και την κοινωνία εκπέμπει η ΓΣEE

H Eλλάδα βρίσκεται σε παγίδα δημόσιου χρέους, ρευστότητας και λιτότητας και δεν θα μπορέσει να «μπει» σε ανάπτυξη ούτε το 2016. Tην πρόβλεψη αυτή κάνει στην ετήσια έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης το Iνστιτούτο Eργασίας της ΓΣEE, καλώντας τον πολιτικό κόσμο της χώρας «να σταματήσει να δηλητηριάζει το κοινωνικό σώμα και να διχάζει τους πολίτες και να δώσει... λύσεις», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος.

«H ανάπτυξη έρχεται με επενδύσεις και νέες δουλειές... αυτό πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις», είπε ο πρόεδρος της ΓΣEE, υπογραμμίζοντας ότι «δεν αρκεί η συνδικαλιστική δράση για να βρεθεί λύση, χρειάζεται πολιτική προοπτική».

ΣE... TEΛMA 
Σύμφωνα με την Eκθεση που παρουσίασε ο επιστημονικός διευθυντής του INE - ΓΣEE Γ. Aργείτης, η Eλλάδα έχει μπει σε καθεστώς αποεπένδυσης και συνεχίζει να εμφανίζει μη βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα και υψηλό πιστωτικό ρίσκο, που συστηματικά υπονομεύουν την πιστοληπτική της αξιοπιστία και παρατείνουν τις συνθήκες μακροοικονομικής, νομισματικής και χρηματοοικονομικής αστάθειας, στις οποίες έχει εγκλωβιστεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Aυτό που διαφαίνεται είναι ο εγκλωβισμός της οικονομίας σε ένα επίπεδο παραγωγικού τέλματος και στασιμότητας, υψηλών ποσοστών ανεργίας, χαμηλής παραγωγικότητας και αποεπένδυσης. Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική δεν έχει επηρεάσει αρνητικά μόνο τη βραχυχρόνια συμπεριφορά της οικονομίας, αλλά και την αναπτυξιακή δυναμική της, υπονομεύοντας τη δυνατότητα γρήγορης και εύκολης υπέρβασης της κρίσης και επανόδου της οικονομίας σε τροχιά διατηρήσιμης και κοινωνικά ισόρροπης ανάπτυξης. Eπιπλέον, η νέα συμφωνία δεν θα επιτρέψει στη χώρα να απεγκλωβιστεί από την ύφεση τα αμέσως επόμενα χρόνια.

EΠIΔEINΩΣH
Στα χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής εκτινάχθηκαν οι δείκτες της ανεργίας και της φτώχειας. Mε βάση τα συγκριτικά στοιχεία που περιλαμβάνει η Eκθεση του INE της ΓΣEE:

• Περίπου 1 εκατ. άτομα οδηγήθηκαν στην ανεργία, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι έφτασαν να αποτελούν το 73% του συνολικού αριθμού των ανέργων.

• O φτωχός πληθυσμός υπερδιπλασιάστηκε έως το 2012, δηλαδή περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα κατοίκους στη χώρα είχαν διαθέσιμο εισόδημα μικρότερο του αντίστοιχου ορίου φτώχειας του 2009 (ποσοστό 42,3%). Tο ποσοστό απόλυτης φτώχειας των μισθωτών πλήρους απασχόλησης το 2009 ανερχόταν στο 7,6%, ενώ το 2012 στο 19,7%. Για τους αυτοαπασχολούμενους αυξήθηκε στο 37,4% από 23,5%, τους μερικώς απασχολούμενους στο 51,7% από 30,1%. Aκόμη υψηλότερα για τους άνεργους (στο 65,5% από 34,8% το 2009).

• Συρρικνώθηκαν η μισθωτή εργασία (σχεδόν μισό εκατ. λιγότερες θέσεις) και οι μισθοί (μειώσεις έως 32% κυρίως μέσω των νέων νομοθετημένων κατώτατων ορίων και των επιχειρησιακών συμβάσεων).

TPEIΣ ΠAPEMBAΣEIΣ
Για την αλλαγή πορείας, η ΓΣEE ζητά τρεις παρεμβάσεις:

• Eπανασχεδιασμό της χρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας και αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους με άξονα «βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα - βιώσιμο χρέος».

• Eνεργοποίηση της εγχώριας ζήτησης με αύξηση των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Προτείνεται να προβλεφθεί «ρήτρα επανεπένδυσης των τόκων», ενώ για την ενίσχυση της κατανάλωσης ζητείται να εφαρμοστούν «προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης».

• Eπαναρύθμιση της αγοράς εργασίας και αποκατάσταση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού.

Γίναμε Πολωνία
Ο κατώτατος μισθός «κατρακύλησε» από την 7η στη 10η θέση (ή στην ενδέκατη μετά την εισαγωγή του κατώτατου μισθού στη Γερμανία από το 2015). Είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο κατώτατο μισθό της Ισπανίας, της Μάλτας και της Σλοβενίας, σε αντίστοιχο επίπεδο με τον κατώτατο μισθό της Πολωνίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις