Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία: "Πόλεμος" για κεραία κινητής τηλεφωνίας

Ηλεία: "Πόλεμος" για κεραία κι...

Στην περιοχή του Κουρτεσίου στον κάμπο της Ηλείας

Ένταση έχει δημιουργήσει η κίνηση εταιρίας κινητής τηλεφωνίας να εγκαταστήσει κεραία μεγάλης εμβέλειας στην περιοχή του Κουρτεσίου στον κάμπο της Ηλείας. Η ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζει πρόβλημα με το σήμα της κινητής τηλεφωνίας, όμως οι κάτοικοι αντιδρούν καθώς η εταιρία έρχεται να εγκαταστήσει την κεραία δίπλα στα σπίτια τους.

Το πρωί της Τετάρτης κάτοικοι από το Κουρτέσι και το Άνω Κουρτέσι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο που γίνεται η εγκατάσταση της κεραίας και προσωρινά οι εργασίες διακόπηκαν για λίγο. Η εγκατάσταση της κεραίας φαίνεται πως θα συνεχιστεί αλλά οι κάτοικοι είναι διατεθειμένοι να προβούν στη κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για να παγώσουν τις εργασίες.

«Κίνδυνος για την υγεία μας»
Με ένα στόμα οι κάτοικοι από τα δύο χωριά, όπου η κεραία τοποθετείται στο μέσο περίπου της απόστασης, διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση της κεραίας σε μικρή απόσταση από τα σπίτια τους. Η ακτινοβολία που μπορεί να εκπέμψει μια τέτοια κεραία εκτιμούν πως μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους και αυτό τους οδηγεί σε αντιδράσεις. Η πρόεδρος του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κουρτεσίου, Δέσποινα Δημοπούλου, σε δηλώσεις της ανέφερε ότι «…θεωρούμε πως οι κίνδυνοι για την υγεία μας είναι τεράστιοι, ακόμα και αν υπάρχουν τα τυπικά έγγραφα, οι κάτοικοι των δύο χωριών είναι εντελώς αντίθετοι στην συνέχιση αυτού του έργου. Πιστοποιητικά θεωρητικά έχουν υποβληθεί προκειμένου να βγει η άδεια και να είναι καθόλα νόμιμη. Υπάρχει μεγάλη διχογνωμία για την επικινδυνότητα των ακτινοβολιών και κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι δεν είναι επιβλαβείς οι συνέπειες από τη λειτουργία της κεραίας. Εμείς θεωρούμε ότι δεν πρέπει να στηθεί αυτή και να κινδυνέψουμε είτε είναι είτε δεν είναι. Το κοντινότερο σπίτι βρίσκεται στα τρακόσια μέτρα περίπου».


Από την πλευρά του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Άνω Κουρτεσίου, ο πρόεδρος του Κωνσταντίνος Έλληνας τόνισε πως «υπάρχει το πρόβλημα για τα χωριά με την κεραία. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να γίνει, γιατί θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Πάνω από όλα είναι η υγεία. Είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε το έργο. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει. Θα μαζευτούμε πιο πολλοί για να μη γίνει αυτό το έργο».


Στο πλευρό των κατοίκων θεσμικά αλλά και ως κάτοικος, βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΔΣ Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Νίκος Σοφιανόπουλος. «Βρίσκομαι εδώ για να συμπαρασταθώ στον αγώνα των πολιτιστικών συλλόγων και των κατοίκων της περιοχής για τη μη θεμελίωση της κεραίας στο σημείο αυτό και ως κάτοικος της περιοχής διαμαρτύρομαι και εγώ έντονα για την εγκατάστασης της κεραίας. Ένα θέμα είναι ο έλεγχος των αδειών, εάν υπάρχουν.

Ένα δεύτερο θέμα πολύ σημαντικό είναι η θέληση των κατοίκων να στηθεί η κεραία ή όχι. Δηλαδή όταν γίνεται ένα έργο πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας και την τοπική κοινωνία. Η τοπική κοινωνία εδώ αντιδρά κάθετα στο στήσιμο της κεραίας. Νομίζω ότι οι εταιρίες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους στα σχέδια της ανάπτυξής τους και τη διάθεση των κατοίκων κάθε περιοχής. Ξεκάθαρά πράγματα, οι κάτοικοι της περιοχής εδώ στο σύνολό τους είναι κάθετα αντίθετοι στην εγκατάσταση της κεραίας. Αν η εταιρία ήθελε να λειτουργήσει με πνεύμα συνεργασίας θα έπρεπε να έχει απευθυνθεί πρώτα στο δήμο στους τοπικούς φορείς και στους κατοίκους, προκειμένου από κοινού να βρούμε μια λύση στο θέμα αυτό. Εδώ ήρθαμε προ τετελεσμένων γεγονότων. Αυτό δείχνει και τη διάθεση της εταιρίας και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη».

Υπάρχουν άδειες
Η εταιρία της κινητής τηλεφωνίας σύμφωνα με αστυνομικές πηγές έχει καταθέσει όλες τις απαραίτητες άδειες για την εγκατάσταση και λειτουργία της κεραίας κινητής τηλεφωνίας, που όπως αναφέρθηκε θα είναι μεγάλης εμβέλειας Η παρουσία των αστυνομικών χθες το πρωί στο χώρο, μετά από κλήση της εταιρίας που προβαίνει στην εγκατάσταση είχε τυπικό χαρακτήρα καθώς δεν υπήρξαν από καμία πλευρά ακραίες αντιδράσεις και η διαμαρτυρία των κατοίκων ήταν σε κόσμιο επίπεδο.

Εφόσον δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο καθώς έχουν δοθεί άδειες για το έργο και τη λειτουργία του, θα προβούν σε νομικές κινήσεις προκειμένου να σταματήσουν τη δραστηριότητα αυτή της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας δίπλα στα σπίτια τους και να καταθέσουν αίτημα ασφαλιστικών μέτρων κατά της εταιρίας.

ilialive.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις