Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Και πάλι του λιμανιού τα κάγκελα…

Και πάλι του λιμανιού τα κάγκελα…

του Απόστολου Βανταράκη

Αποτιμώντας την πολυαναμενόμενη σύμβαση παραχώρησης που πρότεινε η Κυβέρνηση στη δημοτική αρχή Πάτρας για το θαλάσσιο μέτωπο, διαπιστώνουμε ότι ο αρμόδιος πρώην υπουργός, κος Δρίτσας (μέλος των 53) έκανε μια σημαντική στροφή σε σχέση με αυτά που είχε δηλώσει προφορικά και που είχε αφήσει να εννοηθούν, σε πρόσφατο συνέδριο στην περιοχή μας και σε σχέση και με παλαιότερες δεσμεύσεις όλων των πολιτικών αρχηγών που μας επισκέφθηκαν διαχρονικά, ότι: «Κεφαλαιώδους σημασίας για την ανάπτυξη αυτής της πόλης είναι η απόδοση στους πολίτες και στο Δήμο της παραλιακής της ζώνης».

Δυστυχώς, η παραχώρηση που δίνεται στην πόλη, αφορά μόνο τη χρήση η οποία μάλιστα, ακυρώνεται εν μια νυκτί στην περίπτωση που ο «ιδιοκτήτης» της έκτασης , ο ΟΛΠΑ, ιδιωτικοποιηθεί. Επιπλέον, σύμφωνα με τη σύμβαση, τα έσοδα δεν θα λαμβάνονται από το Δήμο. Πως θα μπορεί ο Δήμος να σχεδιάσει και να υλοποιήσει χρήσεις για το λαό αν δεν αντλεί έσοδα; Η οικονομική κάλυψη των αναγκών από τον ΟΛΠΑ δεν είναι αρκετή και δεν είναι προς την κατεύθυνση της απόδοσης του μετώπου στο Δήμο. Μάλλον λειτουργεί σαν «καρότο».

Το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας είναι ζωτικός χώρος για το λαό της πόλης επειδή αφορά τον «αέρα» της , την πρόσβασή της στη θάλασσα, την ομορφιά της. Η Πάτρα είναι από τις λίγες πόλεις που έχουν μέσα στον αστικό τους ιστό τέτοιο θαλάσσιο μέτωπο που περιλαμβάνει ακόμα και κολυμβητικές παραλίες. Φυσικά, στις περισσότερες περιπτώσεις πόλεων και στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό, με παρόμοια χαρακτηριστικά, το θέμα του θαλάσσιου μετώπου είναι λυμένο. Έχει αποδοθεί στο Δήμο και έχει αξιοποιηθεί προς όφελος των δημοτών.

Το θέμα είναι, για άλλη μια φορά, η πόλη πως αντιδράει και πως διεκδικεί. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός λίγων εξαιρέσεων, δυστυχώς σιωπούν ή βγάζουν απλές γενικόλογες ανακοινώσεις όπως ακριβώς γινόταν διαχρονικά. Η δημοτική αρχή, μάλλον άργησε να αντιδράσει, δεδομένου ότι είχαν διαρρεύσει προσχέδια της πρότασης και θα μπορούσε να έχει κινηθεί πριν την ολοκλήρωσή της.

Διαχρονικά έχω υποστηρίξει την άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη αποδεκτή λύση εκτός από την πλήρη παραχώρηση. Η πλήρη παραχώρηση θα δώσει αφενός πρόσβαση των δημοτών στη θάλασσα, αφετέρου ένα σημαντικό ελεύθερο χώρο, σε μια πόλη που έχει σοβαρά οικιστικά προβλήματα καθώς και προβλήματα αστικής ρύπανσης. Επιπλέον, θα δώσει μια σημαντική αναπτυξιακή δυναμική στο Δήμο που θα μπορεί να αξιοποιήσει τους χώρους αυτούς με ήπιες παρεμβάσεις για το καλό της ποιότητας ζωής των δημοτών αλλά και για την τουριστική ανάπτυξη. Παρόμοιες παρεμβάσεις έχουν γίνει σε πολλές πόλεις όχι μόνο του εξωτερικού αλλά και της Ελλάδας. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη αποδεκτή λύση εκτός από την πλήρη παραχώρηση και σε αυτό ανεξάρτητα των κομματικών τοποθετήσεων και θέσεων που έχει ο καθένας θα πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση και να κινηθούμε άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση δυναμικά και διεκδικητικά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις