Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2015: Γευστικές εμπειρίες με συνδυασμούς τοπικών κρασιών και τυριών, στο ενδιαφέρον διήμερο γαστρονομίας σε Καλάβρυτα και Αίγιο

ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2015: Γευστικές εμπειρίες με ...

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Η αρμονική σχέση μεταξύ κρασιού και τυριού, που δημιουργεί σχέσεις δυνατές και αξέχαστες στον ουρανίσκο, βρέθηκε στο επίκεντρο του διήμερου γαστρονομίας που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων "Οινοξένεια 2015", σε συνεργασία της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. με την ΑΧΑΪΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.. και στο πλαίσιο του διατοπικού σχεδίου: «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» του Τοπικού Προγράμματος LEADER 2007-2013. Ο στόχος της όλης διοργάνωσης ήταν η ανάδειξη της γαστρονομικής παράδοσης μέσω ΠΟΠ, ΠΓΕ και εκλεκτών χαρακτηριστικών τοπικών προϊόντων, προς όφελος της αγροτικής οικονομίας και της τουριστικής ανάδειξης της περιοχής.

Το βράδυ της Πέμπτης 27 Αυγούστου, η κεντρική πλατεία Καλαβρύτων γέμισε από πάνω από 1.500 ντόπιους και επισκέπτες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και παρακολούθησαν τις ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις γνωστών οινολόγων και wine commanders, με τους τρόπους και τα “μυστικά” της ιδανικής σύνδεσης και του πιο απολαυστικού συνδυασμού κρασιών της Αιγιάλειας με τυριά των Καλαβρύτων. Ακολούθησε συναυλία της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας με αφιέρωμα στα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζηδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη, των δύο σημαντικότερων πυλώνων της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.

 

Το πρωί της Παρασκευής 28 Αυγούστου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου “Αλέκος Μέγαρης”, φιλοξενήθηκε ενημερωτική μερίδα με θέμα «Τα Προϊόντα Π.Ο.Π και τα χαρακτηριστικά Τοπικά Προϊόντα στην Ανάδειξη και Προώθηση της Περιοχής», όπου εξειδικευμένοι ομιλητές παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους για τα προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και την προβολή πιστοποιημένων προϊόντων της περιοχής μέσω εκλεκτών γεύσεων. Το κοινό καλωσόρισε ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος, τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Η περιοχή μας διακρίνεται για τις συναρπαστικές ιστορίες γεύσης που έχει να αφηγηθεί, μέσα από εκλεκτά προϊόντα ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης, που κατακτούν μέρα με τη μέρα όλο και μεγαλύτερα μερίδια στις προτιμήσεις των απανταχού γευσιγνωστών. Το διήμερο αυτό είναι τροφή για σκέψη για όλους μας και η απαρχή για συντονισμένες ενέργειες και δράσεις, ώστε τα τοπικά προϊόντα να γίνουν πρεσβευτές της περιοχής μας, δίνοντάς της νέες προοπτικές και μια άλλη διάσταση ανάπτυξης" και κατέληξε: "Η γαστρονομία δεν είναι μια μόδα που θα περάσει. Είναι τρόπος ζωής αλλά και μια μορφή τέχνης με διάρκεια στο χρόνο, που αξίζει να επενδύσει κανείς σε αυτή".

 

Το ίδιο βράδυ, ο κήπος του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου “Αλέκος Μέγαρης” άνοιξε για το κοινό, ώστε να φιλοξενήσει μια βραδιά πολυδιάστατη και γι'αυτό και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, σχετικά με τον συνδυασμό των τοπικών οίνων με τα πλούσια σε γεύση τυριά των Καλαβρύτων. Το κοινό υποδέχτηκε η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Μαρία Τσουκαλά, η οποία έδωσε το λόγο στους επίσημους προσκεκλημένους κ.κ. Ηλία Μαμαλάκη, γνωστό σεφ και συγγραφέα και Κωνσταντίνο Λαζαράκη, τον μοναδικό έλληνα master of wine. Οι δυο τους παρουσίασαν με γλαφυρό τρόπο τις μοναδικές γευστικές εμπειρίες που 'γεννιούνται' από τον συνδυασμό οίνου και τυριού, ενώ οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να προχωρήσουν και σε γευστικές δοκιμές επιλεγμένων τυριών, που προσέφεραν η Ένωση Καλαβρύτων και οι κ.κ. Κόμης και Πετρόπουλος, σε συνδυασμό με κρασιά της Αιγιάλειας από τα οινοποιεία του δικτύου “Οινοξένεια” (Οινοφόρος, CAVINO, Αχαιών Οινοποιητική, Τετράμυθος, Καρανικόλας).

 

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, τα σχόλια των ομιλητών ήταν ιδιαίτερα θερμά για την ποιότητα των τοπικών προϊόντων αλλά και για τις προοπτικές που ανοίγονται για την περιοχή μας μέσω των οίνων και της γαστρονομίας. “Προσωπικά λατρεύω τη μαύρη σταφίδα και αγαπώ ιδιαίτερα το σταφιδόψωμο που μάλιστα ταιριάζει πολύ με πολλά τυριά. Μόνο που η αξία της μαύρης σταφίδας έχει δυστυχώς υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια και κατά τη γνώμη μου χρειάζεται μια σοβαρή προώθησή της σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να πάρει ξανά θέση στην καθημερινή μας διατροφή” σημείωσε ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Λαζαράκης υπογράμμισε τη σημασία διοργανώσεων όπως τα “Οινοξένεια” για την προώθηση της πολιτιστικής και τουριστικής οντότητας μιας περιοχής. “Για να προωθήσουμε την περιοχή μας, πρέπει η αρχή να γίνει από εμάς τους ντόπιους, να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε τα τοπικά μας προϊόντα” είπε ο κ. Λαζαράκης, προσθέτοντας πως η Αιγιάλεια έχει εκπληκτική ποιότητα κρασιών και ταυτόχρονα είναι ένας πανέμορφος τόπος που όποιος τον επισκέπτεται, τον ερωτεύεται.

 

Η βραδιά έκλεισε με συναυλία της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, με τίτλο “90 χρόνια Χατζηδάκις-Θεοδωράκης” υπό τη Δ/νση του μαέστρου Σταύρου Σολωμού και με σολίστες τη Χριστίνα Τσιμπρή και τον Χρήστο Κωνσταντόπουλο. Την ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας είχε ο κ. Σταμάτης Λέκκας και πραγματικά, το κοινό που γέμισε το 1.000 θέσεων Υπαίθριο Θέατρο “Γιώργος Παππάς” απόλαυσαν μια μουσική πανδαισία κάτω από το φεγγάρι με μερικές από τις πιο γνωστές μελωδίες των δύο κορυφαίων συνθετών. Η συναυλία ήταν σίγουρα ο καλύτερος επίλογος ενός διημέρου 'γεμάτου' με ενδιαφέρουσες, όσο και πολύ χρήσιμες εμπειρίες και...υποσχέσεις για μια καλύτερη αξιοποίηση της τοπικής γαστρονομίας σε κάθε επίπεδο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις