Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Ένας Πατρινός υποφήφιος για το βραβείο ΔΕΣΤΕ - Μεγάλη διάκριση για την Πάτρα και τον Γιάννη Παπαδόπουλο

Ένας Πατρινός υποφήφιος για το βραβείο Δ...

Ο εικαστικός ζει μόνιμα στην Αμβέρσα του Βελγίου

Μεγάλη διάκριση για την Πάτρα και τον πατρινό εικαστικό Γιάννη Παπαδόπουλο, η υποψηφιότητά του για το βραβείο ΔΕΣΤΕ 2015. Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος ζει μόνιμα στην Αμβέρσα του Βελγίου, αλλά επισκέπτεται συχνά την γενέτειρα, επελέγη ως ένας από τους έξι υποψήφιους για το βραβείο.

Το Βραβείο ΔΕΣΤΕ θεσμοθετήθηκε το 1999 και απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε έναν Έλληνα ή Κύπριο καλλιτέχνη, που ζει στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Στόχος του Βραβείου είναι η ανάδειξη μιας ανερχόμενης γενιάς καλλιτεχνών, ως κύριος άξονας  της πολιτικής του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ για τη στήριξη και την προώθηση της σύγχρονης τέχνης. Τα έργα των έξι υποψηφίων καλλιτεχνών φιλοξενούνται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Οι έξι καλλιτέχνες που έχουν επιλεγεί ως υποψήφιοι για το  φετινό Βραβείο, εκτός του Γιάννη Παπαδόπουλου, είναι οι: Ναταλί Γιαξή, Πέτρος Μώρης, Άγγελος Πλέσσας, Σωκράτης Σωκράτους, Μαρία Χασάπη και θα παρουσιάσουν τα έργα τους έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η επιλογή του νικητή του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2015 θα γίνει από διεθνή, εξαμελή Κριτική Επιτροπή και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια τελετής απονομής που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου 2015. Οι σχέσεις με τη γλώσσα, το σώμα, το διαδίκτυο και το χώρο, αποτελούν μερικά από τα κοινά χαρακτηριστικά των καλλιτεχνών της φετινής διοργάνωσης.

Ο τρόπος εργασίας του Γιάννη Παπαδόπουλου μπορεί να ιδωθεί ως μια διύλιση της γνώσης με ποιητικούς μηχανισμούς. Ορμώμενος από περιέργεια και μια φυσική κλίση προς την ανθρώπινη νόηση, ο καλλιτέχνης τείνει ν’ ανατέμνει διαφορετικά πεδία των επιστημών-από τα καθαρά μαθηματικά στη γλωσσολογία ή την αρχαιολογία και τoν οπτικό πολιτισμό, έτσι ώστε ν’ αναλύει και να αναδιευθύνει τις λειτουργίες του καλλιτεχνικού αντικειμένου. Ως αποτέλεσμα, οι πρακτικές του Γιάννη Παπαδόπουλου εξερευνούν μέσω αντικειμένων, εκτυπώσεων ή επιτόπιων παρεμβάσεων, νέες σχέσεις μεταξύ προφανών πολιτισμικών συμβόλων και τοπικών ή περιπτωσιακών συστατικών. Υπαινίσσονται, δεν απαντούν, λειτουργούν περισσότερο προτρεπτικά και ερωτούν.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Το έργο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Το έργο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Το έργο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight