Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Πέφτει ο "κίτρινος πυρετός" από τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές

Πέφτει ο "κίτρινος πυρετός" απ...

Εικόνα γενικευμένης ανάκαμψης

Εικόνα γενικευμένης ανάκαμψης από τη διορθωτική κίνηση των προηγούμενων ημερών έδωσαν χθες οι διεθνείς αγορές, καθώς τα συμπτώματα του «κίτρινου πυρετού» άρχισαν να υποχωρούν, ενώ ολοένα και περισσότεροι επενδυτές υιοθετούν την άποψη ότι η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου τον Σεπτέμβριο, όπως προεξοφλούνταν μέχρι πρότινος, παρά τις καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας.

Στον απόηχο της μεγαλύτερης ημερήσιας ανόδου από το 2011 την Τετάρτη στη Wall Street, το Χρηματιστήριο της Σαγκάης έσπασε χθες ένα σερί πέντε έντονα πτωτικών συνεδριάσεων (με σωρευτικές απώλειες πάνω του 20%) και έκλεισε με άλμα 5,3%. Οι... «κακές γλώσσες», βέβαια, υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη δεν οφείλεται στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, αλλά σε μια ακόμη παρέμβαση των αρχών που προχώρησαν σε μαζικές αγορές μετοχών για να εξωραΐσουν την εικόνα της αγοράς ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων μνήμης για τη νίκη της Κίνας επί της Ιαπωνίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, «γραμμή» από τη Σαγκάη πήραν και οι υπόλοιπες αγορές της Ασίας που έκλεισαν με σημαντικά κέρδη, πρωταγωνιστώντας σε ένα ευρύ ράλι ανακούφισης στη «σφαίρα» των αναδυόμενων αγορών. Ο δείκτης MSCI Emerging Markets ενισχύθηκε κατά 3,3%, ενώ άλμα 4% σημείωσε το ρωσικό ρούβλι, καθώς τουλάχιστον 20 νομίσματα ανέκαμψαν από τα ιστορικά χαμηλά τους επίπεδα...

Ευρώπη
Στο χορό της ανόδου εισήλθαν και οι ευρωπαϊκές αγορές που είχαν κλείσει «στο κόκκινο» μία ημέρα πριν, εν μέσω ανησυχιών για επιστροφή της στασιμότητας και του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Οι ανησυχίες αυτές αμβλύνθηκαν εν μέρει χθες μετά τη δημοσίευση στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έδειξαν σημαντική αύξηση των ρυθμών της πιστωτικής επέκτασης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Ιούλιο, στο 0,9% και 1,9% από 0,2% και 1,7% τον προηγούμενο μήνα αντίστοιχα.

Wall Street
Στη δε Wall Street, οι επενδυτές διεύρυναν τα προχθεσινά κέρδη, δείχνοντας αποφασισμένοι να περιορίσουν το ταχύτερο δυνατό τις απώλειες 11,6% των έξι συνεδριάσεων που είχαν προηγηθεί. Ως «καύσιμο» για την άνοδο λειτούργησε αφενός η ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ β’ τριμήνου των ΗΠΑ (βλ. ρεπορτάζ δίπλα), αφετέρου οι νέες δηλώσεις στελεχών της Fed που εκφράζουν προβληματισμό για το εάν είναι σκόπιμο να αυξηθούν τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

Μετά τον πρόεδρο της Fed Νέας Υόρκης Ρόμπερτ Ντάντλεϊ, τη σκυτάλη πήρε χθες η ομόλογός του της Fed του Κάνσας, Έστερ Τζορτζ, που σημείωσε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα πρέπει να υιοθετήσει στάση αναμονής στο εγγύς μέλλον, λόγω των αναταράξεων στις αγορές και την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της Κίνας.

Tο «κύμα» της ανάκαμψης ανέβασε χθες στα ύψη και τις τιμές του πετρελαίου που «ξεκόλλησαν» από τα χαμηλά 6,5 ετών, όπως και το δολάριο που κέρδισε κι άλλο έδαφος έναντι του ευρώ, με το ενιαίο νόμισμα να υποχωρεί έως και το 1,12 δολ./ευρώ από 1,1715 δολ./ευρώ στην αρχή της εβδομάδας...

imerisia.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά