Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Πανηγυρίζει σήμερα ο Άγιος Φανούριος - Πλήθος πιστών με φανουρόπιτες - Το απόγευμα η λιτάνευση της εικόνας

Πάτρα: Πανηγυρίζει σήμερα ο Άγιος Φανούρ...

Δείτε το πρόγραμμα των θρησκευτικών εκδηλώσεων

Πλήθος πιστών συρρέει από χθες το απόγευμα στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό του Αγίου Φανουρίου, στην Πάτρα, στο τέρμα της οδού Νόρμαν. Και φέτος οι νοικοκυρές τήρησαν την παράδοση και έφτιαξαν φανουρόπιτες.

Σήμερα έγινε η πρώτη πρωινή Θεία Λειτουργία από τις 4 έως τις 6.30 το πρωί και στις 7.30 η δεύτερη , στην οποία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Στις 7  το απόγευμα θα τελεστεί μεθεόρτιος Εσπερινός, Ιερά Παράκληση και στις 8.30 η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Φανουρίου.

Γιατί φτιάχνουμε φανουρόπιτα;

Κατά την παράδοση, η πίτα φτιάχνεται για να σωθεί η μητέρα του αγίου, η οποία ήταν μία σκληρή, αμαρτωλή γυναίκα. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γράφει με αυτή την αφορμή ότι όποιος επικαλείται τον Άγιο Φανούριο πρέπει πάντα να λέει «Θεός σχωρέσ” τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Θεός σχωρέσ” την».

Έτσι, στις 27 Αυγούστου που τιμάται ο Άγιος Φανούριος, συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε.

Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω. Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9, καθώς οι συγκεκριμένοι αριθμοί ανήκουν στους λεγόμενους ιερούς αριθμούς ήδη από την εποχή των Πυθαγορείων.

Και όπως συμβαίνει με όλα τα έθιμα, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν παραλλαγές της παράδοσης. Στην Κρήτη, την Κύπρο, τη Σκιάθο, τη Φλώρινα και άλλες περιοχές, η φανουρόπιτα φτιάχνεται για να βρουν οι ανύπαντρες κόρες γαμπρό. Άλλοι πιστεύουν ότι φέρνει καλοτυχία και φωτίζει τον δρόμο της ζωής του καθενός.

Λέγεται ακόμη ότι ο Άγιος Φανούριος προστατεύει τους αγρότες φανερώνοντας τα κλεμένα ζώα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάτρα: Πλήθος κόσμου, με "φανουρόπιτες" στα χέρια, σήμερα στην εκκλησία του Αγ. Φανουρίου - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Πάτρα: Με τις φανουρόπιτες από σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου - Δείτε το πρόγραμμα


 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις