Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας: υποψήφιοι με «κομματικά ή κοινωνικά ένσημα»; -Αρχίζουν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου

ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας: υποψήφιοι με «κομματικά ή...

Συνεδριάζει για να ανασυγκροτηθεί η Νομαρχιακή Επιτροπή

Έχοντας να αναμετρηθεί με ένα σταυρόλεξο που είναι για δυνατούς λύτες, τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου, συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο θέμα την ανασυγκρότησή της, καθώς ήδη 18 από τα 31 μέλη του οργάνου που εξελέγη το 2013, έχουν παραιτηθεί, εκδηλώνοντας ριζική διαφωνία με την κυβερνητική πολιτική.

Τις θέσεις αυτών των 18 καλούνται να καταλάβουν οι επιλαχόντες των εσωκομματικών εκλογών του 2013, με τον όρο να συμφωνούν και να στηρίζουν τους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα.

Η Νομαρχιακή που θα συγκροτηθεί το απόγευμα, θα ταξιδέψει το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, όπου η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε Πανελλαδική συνάντηση όλες τις Νομαρχιακές Επιτροπές και τους νυν βουλευτές για να τους παρουσιάσει τις διαδικασίες συγκρότησης των ψηφοδελτίων.

Πάντως, σε τοπικό επίπεδο, οι σχετικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει, ανεπίσημα βεβαίως. Και μαζί με τις συζητήσεις έχουν ξεκινήσει και οι αντιδράσεις για ονόματα που ακούγεται ότι ενδιαφέρονται να είναι στο ψηφοδέλτιο και δη σε εκλόγιμη θέση.

Γιατί, δεδομένης της λίστας, το ενδιαφέρον εντοπίζεται στις δύο ή τρεις πρώτες  θέσεις, όσες δηλαδή και οι έδρες που θα βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα (τρεις είχε εκλέξει τον Ιανουάριο, τους Βασίλη Χατζηλάμπρου, Μαρία Κανελλοπούλου και Σία Αναγνωστοπούλου). Δεδομένου ότι Χατζηλάμπρου και Κανελλοπούλου διαχώρισαν τη θέση τους, μόνον η Σία Αναγνωστοπούλου, μπορεί να νοιώθει σίγουρη. Και δεδομένου ότι ο πρώτος επιλαχών, Βαγγέλης Κατσακούλης ξεκαθάρισε ότι δεν θέτει υποψηφιότητα, ο δεύτερος επιλαχών Τάσος Γιακουμής διαχώρισε τη θέση του και ο τρίτος επιλαχών Ηλίας Γρηγόρης φλερτάρει με την ιδέα να μην είναι υποψήφιος, γίνεται φανερό ότι η συγκρότηση του ψηφοδελτίου ξεκινάει σχεδόν από μηδενική βάση. Ποιοι θα είναι οι δύο που θα καταλάβουν την δεύτερη (που σίγουρα οδηγεί στη Βουλή) και την τρίτη θέση (που πιθανόν, αναδεικνύει και αυτή βουλευτή);

Για την επίλυση αυτού του δύσκολου σταυρόλεξου, διαμορφώνονται δύο μέθοδοι προσέγγισης:

Μια μερίδα στελεχών θεωρεί ότι πρέπει να επιλεγούν κομματικά έμπιστοι και πειθήνιοι, ανεξαρτήτως ικανοτήτων ή κοινωνικής επιρροής, ώστε στη νέα Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει σίγουρα «κουκιά».

Στον αντίποδα, μια άλλη μερίδα στελεχών θεωρεί ότι αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκφράσει την κοινωνία, κάτι που δεν έκανε την προηγούμενη φορά, επιλέγοντας ανθρώπους, που φυσικά αποδέχονται το νέο πλαίσιο πολιτικής που διαμορφώθηκε μετά τα μνημόνιο, αλλά έχουν έντονη κοινωνική παρουσία και είναι καταξιωμένοι στον επαγγελματικό και κοινωνικό τους χώρο.  Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν, «το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν το προκάλεσε η κοινωνία, αλλά τα στελέχη και οι βουλευτές που είχαν επιλεγεί ως υποψήφιοι ή ως «κομματικοί αξιωματούχοι» με όρους «κομματικής επετηρίδας» και «κομματικών ενσήμων»». Μάλιστα, θεωρού, ότι «σε μια περιοχή που το κυβερνών κόμμα επλήγη βαρύτατα (δύο από τους τρεις βουλευτές του και 18 από τα 31 μέλη της Νομαρχιακής αποχώρησαν) εμφανίζεται ως αδήριτη ανάγκη και ως όρος πολιτικής επιβίωσης, η ανάπτυξη ισχυρών δεσμών με την κοινωνία. Και αυτή οι δεσμοί δεν μπορούν να αναπτυχθούν από «κομματικούς εντεταλμένους», αλλά από ανθρώπους που η ίδια η κοινωνία έχει καταξιώσει».

Αυτή η μερίδα στελεχών εκτιμά ότι το ψηφοδέλτιο «πρέπει να στελεχωθεί από νέα άφθαρτα και καταξιωμένα στην κοινωνία πρόσωπα, που δεν κουβαλάνε στην πλάτη τους εκλογικό παρελθόν».

Πάντως, η τελική συγκρότηση του ψηφοδελτίου θα είναι και μία από τις βασικές παραμέτρους που θα καθορίσουν πόσους βουλευτές θα εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα. Ένα ψηφοδέλτιο που θα θυμίζει τον ΣΥΡΙΖΑ του 4%, δύσκολα θα κατορθώσει να απλωθεί στην  Αχαϊκή κοινωνία, έχοντας μάλιστα απέναντί του, τους αποχωρήσαντες από το κόμμα, οι οποίοι θα είναι και οι πιο αυστηροί επικριτές του Αλέξη Τσίπρα.

Bαγγέλης Κατσακούλης: Γιατί αποχωρώ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις