Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Η βιταμίνη D βοηθά στο αδυνάτισμα! Και όχι μόνο!

Η βιταμίνη D βοηθά στο αδυνάτισμα! Και όχι μόνο!

Δες ακόμα 4 λόγους που καθιστούν τη βιταμίνη D σημαντική για την υγεία σου!

Σύμφωνα με τους ειδικούς της κλινικής Mayo, o βασικός ρόλος της βιταμίνης D είναι να διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα τις ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου στον οργανισμό. Επιπλέον, προστατεύει από την οστεοπόρωση, την υπέρταση, κάποιες μορφές καρκίνου και άλλες παθήσεις. 4 λόγοι για τους οποίους είναι απαραίτητη:

1.Eνισχύει την υγεία των οστών

Η βιταμίνη D φροντίζει για τα γερά κόκαλα από την παιδική ηλικία μέχρι τα γεράματα, καθώς βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο από τα τρόφιμα.

Η ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D και ασβεστίου βοηθάνε επίσης στην πρόληψη των καταγμάτων και στα εύθραυστα οστά, στα ηλικιωμένα άτομα. Τα παιδιά τη χρειάζονται για τη διατήρηση γερών οστών και την πρόληψη ραχίτιδας.

2.Προλαμβάνει την εμφάνιση διαβήτη

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2. Έτσι, μπορεί ενισχύοντας τα επίπεδα βιταμίνης D να αποκρούσεις την ασθένεια.

Δεν υπάρχουν όμως αρκετές αποδείξεις, ώστε να συστήσουν οι γιατροί κάποιο συμπλήρωμα διατροφής για να εμποδίσουν τον διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, εκτιμάται ότι το αυξημένο σωματικό λίπος και τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D μπορεί να παίζουν ρόλο στην εμφάνισή του.

3.Βοηθάει στο να χάσεις κιλά

Σύμφωνα με μελέτες, οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν συχνά χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης στο αίμα τους. Το λίπος παγιδεύει τη βιταμίνη D, κάνοντάς την λιγότερο διαθέσιμη για τον οργανισμό. Δεν είναι σαφές αν η ίδια η παχυσαρκία προκαλεί τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D ή αν οφείλεται κάπου αλλού.

Μια μικρή μελέτη διαιτολόγων όμως, έδειξε ότι προσθήκη βιταμίνης D σε μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων, μπορεί να βοηθήσει τα υπέρβαρα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, να χάσουν βάρος πιο εύκολα.

4.Μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μία πολλά υποσχόμενη μελέτη έδειξε ότι μεγάλες δόσεις της βιταμίνης D θα μπορούσαν να μειώσουν τα συμπτώματα της ήπιας κατάθλιψης.

Όμως, άλλες μελέτες δείχνουν ανάμεικτα αποτελέσματα. Το καλύτερο είναι να μιλήσεις με το γιατρό σου σχετικά με το αν η βιταμίνη D μπορεί να απομακρύνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Αναζητάς τις καλύτερες πηγές βιταμίνης D; Θα τη βρεις στον ήλιο, στον σολομό, στον ξιφία, στο σκουμπρί, στον κρόκο αυγού (μικρή ποσότητα), στο συκώτι (μικρή ποσότητα) κ.ά

Διαβάστε επίσης:

Πέντε τρόποι για να κόψετε 500 θερμίδες εύκολα!

Τροφές που μας κάνουν να τρώμε περισσότερο

Είναι πιο υγιεινό το λευκό ή το κόκκινο κρασί;

Γλιτώστε περιττές θερμίδες από το πρωινό σας

Πηγή: missbloom.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being