Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Μια ιδιαίτερη ταινία: "Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα"

Μια ιδιαίτερη ταινία: "Κοτόπουλο με...

Αξίζει να την γνωρίσετε

Βρισκόμαστε στην Τεχεράνη της δεκαετίας του ’50. Ο Νασσέρ Αλί Καν, ένας από τους πιο αξιόλογους βιολιστές, βλέπει τη ζωή του να αλλάζει δραματικά, αφού ένα μεγάλο κομμάτι της φθείρεται.

Η κόλαση της ζωής του ξεκινά με την καταστροφή του βιολιού του. Ο χρόνος γυρίζει αργά προς το τέλος και το θάνατο. Ξαπλώνει στο κρεβάτι, αφήνεται στις αναμνήσεις τού παρελθόντος και σιγά - σιγά αποχωρεί.

Αυτό είναι εν πυκνώ το σενάριο της πράγματι πολύ γλυκιάς και βαθιά ανθρώπινης ταινίας, που βασίζεται σε εικονογραφημένο μυθιστόρημα της Μαρζάν Σατραπί.

Οι δυο συγγραφείς,  η Σατραπί και ο Παρονό κατέχουν μάλλον τα μυστικά της αλχημείας και μπορούν να μεταμορφώσουν τα κείμενά τους σε υπέροχες, σχεδόν μαγικές κινηματογραφικές εικόνες. Άλλωστε συνειδητά το «Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα» εμπεριέχει και στοιχεία κόμικ αισθητικής. Η ταινία υμνεί τη μαγεία της μουσικής, εστιάζοντας όμως στον λεπτό, σχεδόν αέρινο αλλά και βαθιά αισθαντικό ήχο του βιολιού.

 

Νασσέρ εκπροσωπεί, κάθε καλλιτεχνική ψυχή, που εγκλωβίζεται στη γραμμικότητα της καθημερινότητας. Είναι αδύνατο να αποσχιστεί από την καλλιτεχνική του πορεία και να βγει αλώβητος από την απουσία του βιολιού του. Το βιολί για μένα συμβολίζει κάθε «παρτίδα», κάθε μεγάλη αγάπη, κάθε πάθος, που δε μπορεί να λησμονηθεί. Χωρίς αυτό η ζωή του ήρωα γίνεται ένας εφιάλτης.

Η ταινία είναι γλυκόπικρη καθώς, δένει το δράμα με την κωμωδία. Η αισθητική της ταινίας είναι μοναδική, καθώς αποκαλύπτει με τρόπο πρωτόγνωρο, πτυχές της ζωής. Ο  αδιέξοδος έρωτάς του ήρωα για την πανέμορφη Ιράν στιγματίζει τον θεατή, καθώς παρουσιάζεται  σαν ένα αθώο παιχνίδι. Σ’ αυτά τα γεγονότα εστιάζουν οι δυο σκηνοθέτες και μας χαρίζουν μια από τις πιο ιδιαίτερες ταινίες.

Η μουσική και η τέχνη γενικότερα απέναντι στην αφυδατωμένη κοινωνική πραγματικότητα είναι ο πυρήνας αυτού του μικρού (από άποψη παραγωγής) κινηματογραφικού διαμαντιού, στο οποίο κυριαρχεί ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Ματιέ Αμαλρίκ στον ρόλο του «απροσάρμοστου» μέσα από τη μουσική Νασσέρ. Μην τη χάσετε με τίποτα.

Επιμέλεια Παπαϊωάννου Γεωργία

Πηγή: flix.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture