Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ηθοποιοί ψήφισαν τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών για το Time Out New York

Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ηθοποιοί ψήφισα...

Επέλεξαν 1ο το "Τούτσι" και στην 3η θέση ταινία του Ελληνοαμερικανού Τζον Κασσαβέτη

Τα θέματα με τις κινηματογραφικές λίστες με τα καλύτερα φιλμ ή ηθοποιούς μας αρέσουν κι ας προκαλούν ενίοτε ποικίλα σχόλια.

Το περιοδικό Time Out New York εξέδωσε όπως διαβάσαμε μία λίστα με τα 100 σπουδαιότερα κινηματογραφικά φιλμ με τη μόνη και ενδιαφέρουσα διαφορά πως τις ταινίες ψήφισαν ηθοποιοί στους οποίους απευθύνθηκε το περιοδικό. Τα αποτελέσματα είναι ομολογουμένως αποκαλυπτικά. Την πρωτιά κατέκτησε μία πολύ αγαπημένη ταινία και ρεσιτάλ ηθοποιίας του σπουδαίου Ντάστιν Χόφμαν, το «Τούτσι» του Σίντνει Πόλακ παραγωγής του 1982 όπου ο 78χρονος σήμερα ηθοποιός υποδύθηκε διπλό ρόλο, έναν άνεργο ηθοποιό που πιάνει δουλειά ως γυναίκα ηθοποιός σε μία τηλεοπτική σαπουνόπερα. Η Τζέσικα Λανγκ στο ρόλο της συναδέλφου του, κέρδισε Όσκαρ β' γυναικείου ρόλου ενώ η "Τούτσι" ήταν συνολικά υποψήφια για 10 Όσκαρ.

Στην 2η θέση φιγουράρει το 1ο φιλμ του «Νονού» του Κόπολα παραγωγής του 1972 (ο 2ος «Νονός» του 1974 βρίσκεται στην 6η θέση της λίστας) ενώ στην 3η θέση βρίσκεται η ταινία του Ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη και θεωρούμενου εκ των πρωτεργατών του ανεξάρτητου Αμερικανικού σινεμά Τζον Κασσαβέτη, «Μία Γυναίκα Εξομολογείται - A Woman under the influence», παραγωγής του 1974 με πρωταγωνιστές την Τζίνα Ρόουλαντς και τον Πίτερ Φολκ.

Μια παντρεμένη γυναίκα με τρία παιδιά οδηγείται σταδιακά στη σχιζοφρένεια, εξαιτίας της αδυναμίας του οικογενειακού της περιβάλλοντος να κατανοήσει την ιδιόμορφη συμπεριφορά της.

Πρόκειται για συγκλονιστικό φιλμ, από τα καλύτερα του Ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη Τζον Κασσαβέτη.

Οι υπόλοιπες θέσεις της δεκάδας έχουν ως εξής.

Στην 4η το συγκινητικό «Σινεμά ο παράδεισος» του Τζουζέπε Τορνατόρε και στην 5η το «To Kill a Mockingbird» του Ρόμπερτ Μάλιγκαν με τον Γκρέγκορι Πεκ.

Η ταινία «Annie Hall – Νευρικός Εραστής» του Γούντι Άλεν προτιμήθηκε και ψηφίστηκε στην 7η θέση, το «Boogie Nights – Ξέφρενες Νύχτες» του Πολ Τόμας Άντερσον πλασαρίστηκε 8ο, η παλιά ταινία «Τα Κόκκινα Παπούτσια» του Μάικλ Πάουελ που είχε προβάλλει και η Κινηματογραφική Λέσχη της Πάτρας στην 9η και ο «Ταξιτζής» του Μάρτιν Σκορσέζε, παραγωγής 1976, με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο στην 10η.

Στην 100η βρίσκεται η «Λίστα του Σίντλερ» του Στίβεν Σπίλμπεργκ και στην 37η το «Κεντρί – The Sting» του Τζορτζ Ρόι Χιλ με την dream team των ηθοποιών Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Πολ Νιούμαν.

Αξίζει να σημειώσουμε πως για τη λίστα ψήφισαν και πολλοί Ευρωπαίοι ηθοποιοί γι’ αυτό και υπάρχουν αξιόλογα ευρωπαικά φιλμ όπως η «Περσόνα» του Μπέργκμαν.

Eπιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture